(Oud) Voetballers trappen ALS de wereld uit

Dennis Kruise en Martijn Doldersum…

Nadat ze elkaar als voetballer hadden leren kennen, zagen ze elkaar niet zo vaak meer. Tot het moment waarop zowel Dennis Kruise als Martijn Doldersum getroffen werden door het noodlot. Kruise, die getroffen werd door een hartinfarct, herstelde. Voor Martijn Doldersum is het een heel ander verhaal: de oersterke Doldersum lijdt aan ALS, een zeldzame neurologische ziekte. ALS is momenteel niet te genezen en zorgt onder andere voor krachtsverlies en verlamming. Beide voetballiefhebbers hebben elkaar inmiddels gevonden in de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte die ALS is. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen Kruise en Doldersum gezamenlijk de Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk. 

FC Kanaalstreek sprak onlangs met de oud-voetballer van STA (Ter Apel), Musselkanaal, WKE en Titan over de komende uitdaging: “Net als vorig jaar gaan we samen op een tandem de Ventoux beklimmen. Voor de ziekte die Martijn heeft, is nog steeds geen medicijn beschikbaar. Om voor de ontwikkeling hiervan geld in te zamelen is de ‘Tour du ALS’ georganiseerd.” Wanneer we vragen naar de reden waarom juist Kruise de partner is van Doldersum, gaat de 44-jarige terug in de tijd.

Nieuw contact
“Toen ik getroffen werd door een hartaanval, was Martijn volgens mij de eerste die reageerde en zijn medeleven toonde. Hij vond het zo bijzonder dat juist mij dit moest overkomen.” Want Kruise is een sportieve man die beresterk is. Iets was op dat moment ook gold voor de man die op dat moment nog bij WKE in de Topklasse speelde. “Juist omdat we elkaar niet vaak tegenkwamen deden zijn woorden me zo goed.” En toen kwam daar het moment dat Kruise van de ziekte van Doldersum hoorde: “Sindsdien hebben we veel contact.”

Iets doen
Als snel ontstond het plan om ‘iets’ te doen: “Voor ik het wist had Martijn een tandem geregeld. Ik had toegezegd dat ik als masseur meewilde naar Frankrijk, maar toen Martijn hoorde dat mijn cardioloog mij groen licht gaf om zelf op de tandem te stappen, werd ik deelnemer in plaats van masseur!” En dus moest Kruise in training. En tijdens de vele gezamenlijke ritten door Hoogeveen en omgeving groeiden de mannen naar elkaar toe: “Onderweg praatten we over de mooie dingen van het leven.” Kruise, die momenteel verzorger is van derdeklasser Musselkanaal, trainde overigens ook nog alleen: “Dan ging ik naar de wielerbaan in Emmen om kilometers te maken. Ook de vuilnisbelt in Emmen heb ik een aantal keer beklommen.” 

Dennis Kruize en Martijn Doldersum in training voor Tour du ALS…

Sportieve prestatie
Inmiddels zijn de heren met hun gevolg, het gezelschap bestaat uit zestig personen waarvan vijftien mensen de berg gaan beklimmen, in Frankrijk gearriveerd. Daar hebben zij de Ventoux als training al één keer beklommen, voordat de Tour du ALS komende donderdag wordt verreden: “Ondanks dat het een vreselijk triest gebeuren is, proberen we er met z’n allen wel een mooie tijd van te maken. Behalve het afzien tijdens de sportieve prestatie is het ook zaak om een onvergetelijke week te beleven. Dat doen we onder meer door lekker te barbecueën en biertjes te drinken!”

Geld voor onderzoek
En zoals gezegd: het is uiteindelijk te doen om het ophalen van zoveel mogelijk geld voor de ontwikkeling van een medicijn tegen ALS. Iets wat Kruise nog maar eens wil benadrukken: “Martijn doet mee aan een proef in het onderzoek naar een medicijn, iets waar heel veel geld voor nodig is. Ik zou het geweldig vinden wanneer hier grote stappen in gezet kunnen worden. En wanneer een deel van dat geld afkomstig is uit de Kanaalstreek, zou me dat heel trots maken. Doneren kan door naar onze teampagina te gaan. Iedere euro is er één en ik zou het prachtig vinden wanneer ik de namen van meerdere voetbalclubs uit de Kanaalstreek terug zou zien op de donatiepagina!” 

Wil je doneren? Klik op het plaatje en je komt op de teampagina van Martijn en Dennis. Klik vervolgens op de ‘maak nu een donatie’-knop!

De helden van Team Dollie 15…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Openingsplan kabinet: vanaf 11 mei meer mogelijk voor amateurvoetbal?

De eerste stap richting normaal wordt gezet met de eerste versoepelingen, die het kabinet ...

Zondag reserve 6e klasse

Buinerveen 2 won vandaag met 2-0 van TEVV 3. De goals, die beiden in de ...

Volautomatische ondergrondse beregeningsinstallatie voor SV Borger

Borger krijgt binnenkort een volautomatische ondergrondse beregeningsinstallatie voor een optimale staat van de voetbalvelden.