Voetbalgeschiedenis geschreven door TEVV

TEVVTEVV heeft door een 4-2 overwinning op het Groningse GRC een mijlpaal in de 81-jarige clubgeschiedenis geboekt. Nooit eerder speelden de geel-blauwen in de eerste klasse. Na een memorabel seizoen, waarin de tweede plaats achter Germanicus werd behaald, bleef de ploeg van Hans Kamphuis in de nacompetitie (vier wedstrijden, red.) ongeslagen. Na afgerekend te hebben met FC Wolvega moest GRC Groningen er nu dus ook aan geloven.

De ploeg van TEVV-trainer Hans Kamphuis begon vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd en het begin was dan ook wel voor de thuisclub. Maar toch waren het de bezoekers van GRC-coach Rinie Jurna, die de openingstreffer noteerden. Een mooie actie van Davy Wilkens werd in eerste instantie gered door de TEVV-verdediging, maar de afgeslagen bal kwam bij Jason Spanninga, die genadeloos binnen schoot: 0-1. De Mondkers schrokken er niet van en men creëerde zeker een aantal mooie kansen. Eerst werd een inzet van TEVV-aanvoerder Eddie Schoenmaker door GRC-doelman Kevin van den Enden uit de kruising geranseld. Enkele minuten later kopte TEVV-spits Jan Jaap Wever een fraaie voorzet van Sander Marissen maar net over.

Het doorzetten van de thuisploeg werd echter beloond. Na een half uur spelen werd Jurnel Rojer gelanceerd en diens voorzet belandde bij de tweede paal bij Ayhan Bas, die de gelijkmaker keurig binnen kopte. TEVV probeerde nu door te drukken, maar de snelle uitvallen via vooral rechterspits Davy Wilkens bleven uitermate gevaarlijk. Tot een paar keer toe kon de verdediging van de thuisploeg, met aan het hoofd laatste man Ronny Zwikker, erger voorkomen. Vijf minuten voor rust dacht Eddie Schoenmaker TEVV naar een voorsprong te schieten, maar zijn inzet ging volledig de mist in. Toen eenieder dacht dat de rust met gelijke stand zou worden bereikt, was het weer Davy Wilkens die dat dwarsboomde: na een individuele actie schoot hij de 1-2 binnen.

Na de thee was het niet de thuisploeg die goed uit de startblokken kwam, maar de bezoekers. TEVV-doelman Wim Kok moest zelfs zeer ver uit het doel komen om redding te brengen en Nick Berends moest hem assisteren door op de doellijn redding brengen. Na iets meer dan vijftig minuten spelen besloot Hans Kamphuis over te gaan tot het toepassen van een wissel. Al vaker dit seizoen draaide de coach een wedstrijd om met een wissel, en ook nu was dit het geval. De verdedigend zeer goed spelende Joeri Westerhof werd ingewisseld voor de meer aanvallend ingestelde Oguzhan Altun. Dit was het begin van het einde voor de Groninger aspiraties.

De 3-2 van Oguzhan Altun... (foto: TEVV)
De 3-2 van Oguzhan Altun… (foto: TEVV)

Eerst werden nog een paar goede kansen gemist door achtereenvolgens Jan Jaap Wever en Sander Marissen, maar toen liet invaller Oguzhan Altun zich gelden. Een fraaie solo aan de linkerkant kwam bij de tweede paal bij Jurnel Rojer, die de 2-2 kon binnen tikken. Een minuut later gooide Altun er weer een fraaie solo uit, maar nu verdween de bal over het vijandelijke doel. De gedreven aanvaller zorgde er persoonlijk voor dat zijn ploeg op een voorsprong kwam. Een doortikbal van Jurnel Rojer belandde bij Oguzhan Altun, die beheerst de 3-2 binnen schoot.

Hierna kon de thuisploeg zich richten op het verdedigen van de voorsprong. GRC probeerde aan te dringen en kreeg ook wel wat kansen: eerst kopte Davy Wilkens bij de tweede paal naast en een vrije bal van Erwin Alt op de rand van de zestien, verdween over de kruising. Het offensief van GRC bood de voorwaartsen van TEVV ruimte en daar werd uiteindelijk geprofiteerd. Nadat eerst Oguzhan Altun vrij voor doel had gemist, werd na weer een uitval van de Mondkers de bal bij Michel van Brink gebracht. Deze trok zoveel GRC-verdedigers naar zich toe, zodat er geen oog meer was voor de mee opgekomen TEVV-aanvoerder Eddie Schoenmaker. Deze had toen weinig moeite de 4-2 te maken en de promotie naar de eerste klasse veilig te stellen: en het bleef nog lang onrustig in Tweede Exloërmond.