Ron Lohuis wil op zoek naar zijn plafond

Ondanks dat Ron Lohuis door zijn voormalige trainer Jordi Nijgh een laatbloeier werd genoemd, is hij begin juli een vaste waarde bij het Jeugdteam Kanaalstreek. Sterker, bij het selectieteam dat een toernooi in het Italiaanse Riccione gaat spelen, is de speler van SC Stadskanaal aanvoerder. Samen met clubgenoot Patrick Pieterman stapt Lohuis op 4 juli in de bus voor de reis naar de Italy International Cup. FC Kanaalstreek blikt samen vooruit.

Ron Lohuis...
Ron Lohuis…

Op zoek naar het plafond
Voor Lohuis gaat het klassieke verhaal op: als 6-jarige aangemeld worden bij een club en vervolgens daar de gehele jeugdopleiding doorlopen: “Ik ben door Roelof Harders aangemeld bij SC Stadskanaal. Ik begin in de F4, wat destijds het laagste F-team was.” Hoe anders is het nu bij de Knoalsters, die momenteel negen F-teams op de been kunnen brengen. Vervolgens bleek Lohuis over talent te beschikken: “Ik heb in iedere lichting in het eerste team gespeeld.” En nu speelt de 19-jarige in het eerste elftal. En in deze nieuwe rol legt de middenvelder de lat hoog: “Ik zou graag promoveren naar de tweede klasse. Ik denk dat mijn plafond daar ligt, maar ik zou het graag ontdekken! Mijn leeftijd is mijn voordeel, want ik ben zeker nog niet uitgeleerd.”

Sterkhouder Te Velde
En dat is iets was voor zijn teamgenoten van het Jeugdteam Kanaalstreek ook geldt. Toch ziet de captain wel dat er een aantal jongens al heel ver is als voetballer: “Demy te Velde is één van de sterkhouders. Hij speelde afgelopen seizoen in de basis bij Valthermond en gaat tweede klasse spelen. Hij is voor zijn leeftijd al een heel complete voetballer. Ook Rick Hendriks is bij een aantal mensen positief opgevallen.” Toch richt Lohuis zijn pijlen ook op Dion van der Laan en Daniël Knigge, die volgens hem een volwassen indruk maken: “Het zijn piepjonge jongens, maar binnen de lijnen zijn ze heel volwassen en laten ze zien uit te kunnen groeien tot goede voetballers.” Hier voegt de man die in het Jeugdteam veelal als verdediger speelt overigens snel aan toe dat het denken in het belang van het team belangrijker is: “Je wint uiteindelijk alleen maar wanneer je er met z’n allen voor gaat!”

Geen uitgaansfeestje
Volgens Lohuis zit dat met de huidige selectie wel goed. Zeker met de ondersteuning van de gelauwerde technische staf: “Theo Gennissen is een trainer die alle randzaken goed voor elkaar wil hebben, maar vooral het resultaat boven alles plaatst. Hij baalt nog steeds wanneer hij terugdenkt aan het toernooi van vorig seizoen.” En dat zat hem niet alleen in het voetballende deel, maar ook de manier waarop de avonden en nachten werden doorgebracht: “Theo hamert er steeds op dat het geen uitgaansfeestje is, maar een toernooi dat gewonnen moet worden. Hierin wordt Theo bijgestaan door René Nijgh, die ook erg serieus is.” Wat Lohuis betreft de normaalste zaak van de wereld, want bij SC Stadskanaal is iedere verloren wedstrijd er één te veel: “Ik ben Jordi Nijgh gewend als jeugdtrainer. Voor hem kon de benadering niet serieus genoeg zijn.”

Ron Lohuis legt tegen Gasselternijveen aan voor een rake strafschop...
Ron Lohuis legt tegen Gasselternijveen aan voor een rake strafschop…

Lastig voorspellen
Wanneer we de in Stadskanaal woonachtige student vragen naar zijn verwachtingen van het toernooi in Italië, is Lohuis vrij kort: “We kennen onze tegenstanders niet, dus het is lastig om daar wat van te zeggen.” Maar al doorpratend weet hij uit de ervaring van teamgenoten die al eerder een internationaal toernooi speelden dat de tegenstand niet gering is: “Er is wel eens tegen teams uit Polen en Zambia gespeeld, waartegen het Jeugdteam het heel erg moeilijk had. Bomen van kerels kwamen de jongens dan tegen!” En behalve de tegenstanders is Lohuis ook beducht voor de omstandigheden, want voetballen onder de brandende zon is iets wat men in de Kanaalstreek amper doet. 

Beker mee naar huis
Om hier toch op voorbereid te zijn, spreekt de aanvoerder veel met een aantal van zijn teamgenoten: “Voor mij is dit de eerste keer, maar een aantal jongens is al wat meer ervaren op het gebied van meerdaagse toernooien. Hier kunnen de nieuwelingen mooi van leren. En met de sfeer in de ploeg zit het wel goed, dus ik heb alle vertrouwen op een goede afloop.” Helemaal wanneer de sfeer ook doorwerkt in de resultaten, want dat is uiteraard wel het belangrijkste: “Het voetballende niveau ligt een stuk hoger dan ik had verwacht, dus ik denk dat we aanspraak maken op de grootste beker van het toernooi!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Harm Visser onttrekt zich aan de malaise in Onstwedde

Na een geweldig seizoen, dat werd afgesloten met een kampioenschap, begon Onstwedder Boys uiterst ...

Demy te Velde verlaat Valthermond alleen voor profvoetbal

Amper een maand is hij tiener af, maar toch is zijn naam één van ...

Terug in de tijd: Martin Smit zwaait af bij Westerwolde

Martin Smit moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn voetballoopbaan.