Eén van verrassingen, en mogelijk de grootste, was de uitverkiezing van Koen van Schaik voor het Jeugdteam Kanaalstreek. De speler van Valthermond kwam het afgelopen seizoen uit voor het tweede elftal van zijn club, maar dit was voor de technische staf van het Jeugdteam geen belemmering om de 19-jarige mee te nemen naar Italië. Maar waar hij normaal gesproken in de aanval speelt, was in Italië alles anders. Van Schaik werd in één van de wedstrijd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Als verdediger, nota bene.

Vertrouwen van de trainer
“Theo Gennissen benaderde me voor deelname aan het toernooi. Hij was duidelijk en vertelde me direct dat ik in de verdediging zou gaan spelen, wanneer ik mee zou gaan. Voor mij was dat geen probleem!” Helemaal niet omdat Van Schaik naar eigen zeggen een matig seizoen achter de rug had in het tweede van Valthermond:  “Dolblij was ik met het feit dat Theo vertrouwen in mij had.” Iets wat behalve het lidmaatschap van dezelfde club nog een andere oorzaak had.

KvS
Koen van Schaik (achter, derde van links) met zijn clubgenoten van hofleverancier Valthermond…

Scherp voor de goal
Want twee jaar geleden was Van Schaik ook al van de partij bij het Jeugdteam: “Destijds speelden we ook in Italië, waren we vrij succesvol, maar verloren we de finale van een team uit Polen.” Volgens de in Valthermond woonachtige Van Schaik zat het verschil tussen 2013 en de meest recente editie in het benutten van kansen: “Absoluut! In 2013 hadden we ook recht op winst, maar dit jaar waren we nòg scherper. Vooral voor de goal.” Het scoren ging dus vrij makkelijk, maar ook het voorkomen van tegengoals werd dit jaar tot een kunst verheven.

Bruikbare tips
“Het was voor mij wel wennen om als verdediger te spelen. Maar ik heb veel fysieke kracht en heb ook wel een beetje ervaring als verdediger.” Want toen hij van FC Emmen de overstap maakte naar de amateurtak van de rood-witten, speelde Van Schaik een seizoen als centrale verdediger. Dat is inmiddels een aantal jaren geleden, waardoor de trainers van het Jeugdteam wel iets bij te schaven hadden. Iets waar de pupil zijn trainers dankbaar voor is: “Zowel in de voorbereiding als tijdens het toernooi hebben René en Theo (Nijgh en Gennissen, red.) mij van bruikbare tips voorzien. Dat heb ik als erg prettig ervaren.”

Koen van Schaik na de winstpartij op Bastia...
Koen van Schaik, met naast zich Daniël Knigge, na de winstpartij tegen Haladas FK…

Trainingsarbeid leveren
Wanneer we naar de ambities van de aankomend MBO-student vragen, dan heeft hij een duidelijk plan: “Vorig seizoen heb ik veel in de horeca gewerkt en dat ging ten koste van mijn aanwezigheid op trainen. Hierdoor had ik zelfs niet altijd een basisplaats bij het tweede van Valthermond.” En dus zal Van Schaik een veel geziene speler worden, op het trainingsveld van “De Meent”, komend seizoen: “Absoluut! En vanuit een basisplaats bij het tweede hoop ik de stap naar het eerste elftal te kunnen maken. Als het niet anders kan, dan doe ik dat als verdediger.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Rik de Lange en Daniël Manning op oude nest

Ze zijn bezig aan het zesde gezamenlijke seizoen bij eersteklasser Hoogeveen: Rik de Lange ...

Terug in de tijd: Jongensdroom Dennis Katoen werkelijkheid

Dennis Katoen maakte als invaller de beslissende goal voor Titan en dat leverde promotie ...