Gerrie Bijl: “Diep graven naar herinneringen”

skn_JPGSport. Dat is de verbinding die al snel gemaakt wordt wanneer de naam Gerrie Bijl valt. Want behalve dat zijn zoon Glenn aan de weg timmert als voetballer van FC Groningen en vrouw Theresia indrukwekkende prestaties levert als hardloopster, is Gerrie zelf ook een bekende naam. De nu 47-jarige oud-speler van SC Stadskanaal, Nieuw Buinen en Borger heeft namelijk achttien (!) seizoenen als speler van eerste elftallen achter zijn naam staan. FC Kanaalstreek vroeg Bijl herinneringen op te halen aan de wedstrijden tegen de ‘groenen’.

Gerrie Bijl…

Plakboeken van zolder
Het viel Bijl nog niet mee om een wedstrijd tegen Musselkanaal voor de geest te halen: “Het is inmiddels toch wel lang geleden, dus dan is het mooi wanneer je nog ouderwetse plakboeken hebt liggen, haha!” En die plakboek maakten de salarisadministrateur van Voulon Accountants duidelijk dat hij de derby tegen Musselkanaal helemaal niet zo vaak speelde: “Ik kom maar op drie edities waarin ik meegespeeld heb. Overigens heb ik niet één van deze wedstrijden verloren. In het seizoen 1997-1998 speelden we gelijk in de uitwedstrijden, en wonnen we in eigen huis met 3-0.” In het seizoen 1991-1992, waar Wessel Woortman eerder deze week al met warme gevoelens op terugblikte, miste Bijl de wedstrijd in Musselkanaal: “Ik was toen uitgeschakeld met een knieblessure. Wij verloren, waar we eerder dat seizoen, in september 1991 wel hadden gewonnen. Thuis werd het namelijk 3-1.”

Profclub-waardig
Iets wat Bijl opviel bij het doorzoeken van de plakboeken was het aantal toeschouwers: “Derby’s trokken met gemak 1000 toeschouwers en wanneer het er echt om ging, dan werd het extreem druk. Musselkanaal en Nieuw Buinen speelden in 1992 bijvoorbeeld een beslissingswedstrijd in het bijzijn van 5000 toeschouwers. Dat zijn aantallen die profclubs tegenwoordig niet eens halen!” Profclubs, waar het voetbal in de Kanaalstreek tegenwoordig last van heeft, volgens Bijl: “Alles wordt uitgezonden op tv en dus kun je vanaf de bank voetbal kijken. Mensen gaan dus niet meer naar de plaatselijke voetbalclub.”

Hete derby
Op basis van de krantenartikelen die Bijl in zijn plakboek aantrof, is te concluderen dat de editie van 1991 tussen Stadskanaal en Musselkanaal een pittige derby was, waarin twee rode kaarten werden uitgedeeld. Bijl, die één van de drie treffers voor zijn rekening nam, denkt met weemoed terug aan de tijd dat hij actief speler was: “Mij schieten wedstrijd tegen SPW en Valthermond te binnen. In de week voorafgaand aan dergelijke derby’s werd je door mensen al aangesproken op de naderende wedstrijd. Heerlijk was dat! Dus wat dat betreft zie ik wel een verschil beleving.”

Wedstrijdverslag van een ‘hete’ Stadskanaal – Musselkanaal…

Doelpuntenfestival
Wanneer we de voormalig zaalvoetballer van het Borgerder La Veuger Boys vragen naar zijn verwachtingen voor komende zondag, geeft Bijl aan een echte wedstrijd te verwachten: “Musselkanaal heeft vorige week de eerste competitiewedstrijd verloren en zal dit graag rechtzetten voor eigen publiek. Stadskanaal wist daarentegen vrij simpel te winnen. Deze lijn doortrekken, juist in Musselkanaal, zou dan geweldig zijn!” Wel vraagt Bijl zich hardop af of het jeugdige Stadskanaal weet wat er gevraagd wordt in een derby als deze. Wat de Stadskanaalster betreft gaan beide ploegen met één punt de kleedkamers in: “En wat mij betreft mag het dan 3-3 worden.”

SC Stadskanaal – Musselkanaal
Datum: 29 september 1991
Toeschouwers: 2000
Uitslag: 3-1

Scoreverloop:
1-0   Henk Baas
2-0   Gerrie Bijl
2-1   Roberto Assorgia (e.d.)
3-1   Boy Nijgh

Rode kaarten:
Henk Meijer (SC Stadskanaal)
Robert Muller (Musselkanaal)

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Robert Oosting: “Mooi instapmoment om aan de slag te gaan als seniorentrainer.”

Robert Oosting, nu nog speler van Stadskanaal, wordt volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van ...

Gydo Buurman: “De mix van Valthermond is perfect”

IJs en weder dienende beginnen de voetbalclubs uit de Kanaalstreek in het weekend van 24 ...