Zwak Ter Apel ’96 verliest ruim van Protos

Ter Apel '96Deze week speelde FC Ter Apel ’96 tegen het voor hen onbekende Protos uit Steenwijksmoer. Gezien de stand op de ranglijst was het belangrijk om aan deze wedstrijd drie punten over te houden. Wanneer naar de wedstrijd werd gekeken was dit echter totaal niet terug te zien aan de Ter Apelers. Er werd zwak gespeeld, weinig gecreëerd en teveel weggegeven.

Te snel af
Ter Apel begon met een gewijzigde opstelling. Patrick Bults was geschorst na zijn rode kaart in de vorige wedstrijd en daarnaast ontbraken Wouter Heslinga en Mike Mensen door blessures. Ter Apel begon nog wel goed en kreeg binnen een minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. Garik Gazharjan brak door over rechts en speelde de bal voor het doel langs, doelman Voorstok van Protos was spits Jordy Veninga echter net te snel af. Na dit positieve begin viel Ter Apel ver terug en was Protos op basis van teamspel de betere ploeg.

Verdedigende stellingen
Het principe aan Protos zijde was simpel: bal veroveren en zo snel mogelijk de spitsen zoeken. Een spelopvatting waarin ze gedreven en volhardend zijn. Vanuit dit spel creëerde Protos ook haar eerste grote kans. Een breedtebal van Roy Hooiveld werd onderschept en direct doorgespeeld op Smits. Zijn inzet verdween naast het doel. Na ongeveer een half uur spel kreeg Protos rond de hoek van het zestienmetergebied een vrije bal. In plaats van de verwachte voorzet verdween de inzet van Meijerink direct in de kruising van de lange hoek. Een grote tegenvaller voor Ter Apel omdat Protos op deze manier nog beter in staat zou zijn hun verdedigende stellingen op te trekken.

Onderschepte bal
Vlak na het doelpunt kreeg Protos nog een grote kans. Een op de vijfmeterlijn teruggelegde voorzet werd door Smits hard ingeschoten maar tot corner verwerkt door doelman de Jonge. De laatste kans van de eerste helft was ook voor Protos. Opnieuw werd een onderschepte bal direct in de diepte gespeeld waarna Meijerink alleen op het doel van Ter Apel kon afgaan, ditmaal schoot hij echter naast.

Van richting veranderd
In de rust werd er aan Ter Apel zijde drie gewisseld, een signaal van trainer Goeree dat er echt iets moest veranderen. Het geluk zat Ter Apel echter ook niet mee. Vijf minuten na de rust werd een te gemakkelijk gegeven vrije trap op twintig meter van doel van richting veranderd door de muur van de Ter Apelers, en verdween zo is het doel: 2-0. Na dit snelle doelpunt verlegde Ter Apel alle prioriteit richting de aanval en kwam het regelmatig voor dat er met een minderheid aan verdedigers werd verdedigd. Protos kreeg hierdoor meerdere kansen om hun voorsprong verder uit te bouwen. Dat dit aanvankelijk niet gebeurde konden de Protos voorwaartsen met name zichzelf verwijten.

Fraaie lob
Het derde doelpunt viel uiteindelijk toch, opnieuw werd het gevaar gecreëerd na een lange bal. Deze werd door doelman de Jonge niet goed en ver genoeg weggewerkt. Het opvolgende kopduel werd verloren, waarna uiteindelijk Smits middels een fraaie lob de bal in het doel werkte. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd scoorde Soppe ook nog het vierde doelpunt voor Protos waardoor de deceptie aan Ter Apel kant compleet was.

Instelling en teamspirit
Ter Apel verloor de wedstrijd met 4-0 tegen een tegenstander waarvan niet verloren hoeft te worden. Ook in deze wedstrijd is gebleken dat instelling en teamspirit in het voetbal ook van een doorslaggevende betekenis kunnen zijn. De komende wedstrijden zal er dan ook uit een ander vaatje getapt moeten worden om zo snel mogelijk punten te gaan pakken. Te beginnen volgende week, thuis tegen SVV ’04.