Robert Ritsema: “Voor nu is het klaar…”

Nieuw BuinenAfgelopen maandag (5 oktober red.) maakte Robert Ritsema wereldkundig een punt te zetten achter zijn actieve voetbalcarrière. Dit wilde de doelman eigenlijk na vorig seizoen al doen, maar na een goed gesprek met Nieuw Buinen trainer Eric Lippold besloot hij toch de uitdaging aan te gaan in de hoop het plezier terug te vinden. Helaas werd dit niet wat hij ervan had verwacht en zodoende bleef zijn verblijf in de Kanaalstreek slechts beperkt tot een aantal maanden, terwijl hij met zijn 29 jaar nog jaren vooruit zou kunnen. Over de reden van zijn besluit is de keeper helder: “Ik heb er lang over nagedacht, maar dit is voor mij het beste wat ik kan doen. Het voetbal kost me meer energie dan dat het me oplevert”.

Mooiste periode
Voor zijn komst naar ‘Buunermond’ keepte Ritsema vijf seizoenen bij Achilles 1894, waar hij het hoogtepunt in zijn loopbaan beleefde: “Het kampioenschap in 2014 was absoluut het hoogtepunt in mijn loopbaan!” Daarnaast beleefde de doelman bij de Assenaren ook de zijn mooiste periode, wat ook geldt voor zijn jaren bij Be Quick 1887, de club waar hij terecht kwam in de A-junioren: “Ik ben begonnen bij v.v. Wildervank en stapte al snel over naar de jeugd van BV Veendam. Na Be Quick ben ik een aantal keren veranderd van club. Zo heb ik een seizoen bij SVBO, SWZ en Veendam 1894 gespeeld voordat ik in 2010 bij Achilles 1894 terecht ben gekomen. Hier heb ik tot vorig seizoen met veel plezier gespeeld!”

Robert Ritsema in actie namens Achilles 1894…

Grote namen
De in Veendam woonachtige Ritsema heeft dus voor een aantal roemruchte, noordelijke amateurclubs gespeeld, waaronder ‘the Good Old’ Be Quick 1887. Vanzelfsprekend trof hij hier een aantal ‘grote namen’, waaronder spits Willem Lanjouw: “Hij is de beste speler met wie ik ooit gespeeld heb. Het aantal doelpunten dat hij heeft gemaakt zegt wat mij betreft ook genoeg. De beste collega-keeper die ik heb gehad is Patrick Siepel, hij heeft mij in alle facetten van het keepersvak veel geleerd”. Qua trainers heeft Ritsema ook een duidelijke voorkeur, zo noemt hij Dick Lukkien, de huidige assistent-trainer van FC Groningen, de beste: “Zijn visie op het spel spreekt mij enorm aan, als ook de benadering van spelers. Hij heeft een natuurlijke manier van training geven en coachen, waardoor hij veel overwicht heeft op een groep en spelers beter kan maken”. Naast Lukkien heeft de doelman ook een hoge pet op van Hendrik Oosting, oud-trainer van onder andere Achilles 1894 en WKE: “Hendrik kan echt een team creëren en kan een speler beter maken door op een goede manier een bepaald vertrouwen uit te stralen. In mijn ogen is dit één van de sleutels voor succes”.

Zonder verplichtingen
Of de verzekeringsadviseur bij familiebedrijf ‘Bert Ritsema Verzekeringen en Hypotheken” ooit zelf zijn ervaringen over gaat brengen als trainer, is nog teveel gevraagd. Voorlopig gaat hij zich meer richten op zijn werk en golfen, wat naast het voetbal een grote hobby is. “Ik heb nu meer avonden vrij en die zal ik op gaan vullen met klantbezoeken voor mijn werk en daarnaast wil ik mijn focus wat meer gaan toeleggen op het golfen”, zegt Ritsema. Echter zal hij het voetbal ook niet helemaal de rug toekeren: “De kans is groot dat ik straks een club ga zoeken om lekker te voetballen, zonder verplichtingen. Zo kan ik rustig kijken wat ik in de toekomst ga doen en waar ik energie van krijg.” Ook sluit Ritsema een terugkeer in een eerste elftal niet helemaal uit: “Zeg nooit, ‘nooit’, maar voor nu is het klaar…”.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Rico van Heumen: “Wedde voelt als een familie”

Rico van Heumen is een echte verenigingsman en prijst het collectief van Wedde.

Arjan Raveling: “Mussel gaat voor promotie.”

Interview met Arjan Raveling, die snel naar de 4e klasse wil met Mussel.