Frank Venema wil SJS in de derde klasse houden

SJS“En of het een opluchting was!” Het kost Frank Venema weinig moeite om aan te geven hoe hard SJS toe was aan een overwinning. Niet minder dan elf wedstrijden moesten de blauwhemden er op wachten, maar tegen SC Elim was het afgelopen zaterdag eindelijk raak: “Wanneer je elf wedstrijden op rij niet wint, dan kun je daar wel radeloos van worden. Maar omdat we een paar keer bijna wonnen, hadden we wel het vertrouwen dat het goed zou komen.”

Blessures
Wanneer we Venema vragen naar de reden van de vele nederlagen verwijst de ervaren speler naar het blessureleed dat de ploeg teistert: “We hebben zo veel en vaak blessures dat onze trainer nog niet één keer de beschikking heeft gehad over een volledige wedstrijdselectie. Altijd was er wel iemand geblesseerd. En we werden ook al met de eerste schorsingen geconfronteerd, dus dat maakte het lastig.” Maar na een periode waarin een aantal keer een remise over de streep werd getrokken en een wedstrijd tegen ONR nipt werd verloren, was SC Elim dus de eerste ploeg die aan de zegekar werd gebonden.

Veranderende rol
“Wat ons ook al een paar keer nekte was een vroege tegentreffer. In meerdere wedstrijden stonden we binnen vijf minuten achter, waarmee we het onszelf wel heel moeilijk maakten. Voeg daar aan toe dat we toch wel wat moeite hebben met het maken van doelpunten en onze beroerde eerste seizoenshelft is verklaard.” Venema, met zijn 31 jaar één van de oudere spelers bij SJS, krijgt van trainer Loewie Piebes het volste vertrouwen én een belangrijke rol. Zo droeg de in Stadskanaal woonachtige speler in het duel tegen Elim de aanvoerdersband. Volgens Venema is er een groot verschil in de manier waarop hij nu zijn wedstrijden speelt en de manier waarop dat vorig seizoen ging.

Frank Venema, eerder dit seizoen in actie tegen Borger...
Frank Venema, eerder dit seizoen in actie tegen Borger…

Scorende middenvelder
Want in zijn tweede seizoen bij SJS pakt Venema duidelijk het initiatief: “Vorig jaar liet ik mij minder gelden en speelde ik vooral mee in de wedstrijden. Ik besef me nu dat ik één van meer ervaren jongens ben en kijk nu ook om het heen. In de coaching en aanjagen van het team doe ik nu veel meer.” En binnen deze opvatting past het ook om zich te schikken in de keuzes van de trainer. En dus speelde Venema de afgelopen wedstrijd op het middenveld: “Loewie had maar één middenvelder beschikbaar, dus mocht ik het als centrale middenvelder proberen. Volgens mij ging dat wel aardig, want ik was ook nog trefzeker!” En dat betekende voor de man die de afgelopen jaren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst werkte, dat hij al twee wedstrijden op rij scoorde: “Dat scoren is leuk, maar ik ben trotser op het feit dat wij door het zetten van druk én scherpte voor de goal eindelijk loon naar werken kregen in de vorm van een overwinning.”

Jeugdopleiding
Met deze overwinning ligt de weg naar handhaving in de derde klasse weer een beetje open. Iets wat voor de van Nieuw Buinen afkomstige Venema een must is voor de Knoalsters: “SJS moet minimaal in derde klasse klasse spelen. Wanneer we na dit moeizame jaar weer uit kunnen groeien naar een stabiele ploeg, die altijd in de top vijf speelt, dan worden we ook weer interessant voor spelers die een keer een avontuur willen.” Maar ook het belang van een florerende jeugdafdeling wordt door de werkzoekende gezien: “Kijk naar SC Stadskanaal. Daar is een voetbalschool opgericht en mede daardoor zijn ze enorm gegroeid en hebben ze nu tien teams van F-pupillen. Daar gaan zij in de toekomst ongetwijfeld de vruchten van plukken.”

Goede hoop
Ter afsluiting vragen we Venema een voorspelling te doen over de tweede seizoenshelft: “Als wij als collectief blijven strijden, elkaar scherp blijven houden op de training en het aantal kaarten en schorsingen tot een minimum beperken, dan gaan wij heus nog wel een aantal wedstrijd winnen en heb ik alle vertrouwen op een goede afloop!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Reserve-aanvoerder Alwin Braakman wil de kar trekken bij Valthermond

“Ik heb nog nooit een wedstrijd als deze meegemaakt!”, reageert Alwin Braakman als wij ...

Robin Broekema: “Wanneer we kampioen worden gaat het dak eraf!”

IJs en weder dienende beginnen de voetbalclubs uit de Kanaalstreek in het weekend van 24 ...

Melvin Wiering: “Tijd dat SPW weer eens gaat winnen.”

De jonge Melvin Wiering wil zijn team SPW graag helpen bij het voorkomen van ...