Ter Apel ’96 laat het lopen tegen CEC

ta-96Voor de laatste wedstrijd van 2015 reisde Ter Apel ’96 naar Emmer-Compascuum om de inhaalwedstrijd tegen CEC te spelen. De verschillende in de derde klasse D zijn klein, maar inmiddels begint zich wel een zogenaamd ‘linker- en rechterrijtje’ te vormen, dus winst was noodzakelijk. Ondanks de goede intenties van Ter Apel werd er opnieuw een nagenoeg kansloze wedstrijd gespeeld en stond en na 90 minuten spelen een duidelijke 5-1 eindstand op het scorebord.

Gebrek aan duelkracht
Ter Apel miste twee basisspelers die een weekendje weg verkozen boven de wedstrijd tegen CEC. Deze spelers bleken achteraf gezien vooral qua duelkracht te worden gemist. Vanaf de start van de wedstrijd had CEC een veldoverwicht. Al binnen een minuut moest keeper Brian de Jonge optreden om een doelpunt te voorkomen. Hij kon een lage harde inzet met een voet keren. Ook hierna hield CEC de druk op Ter Apel. Ter Apel kon hier voetballend weinig tegenover zetten en viel al snel terug op bekende term ‘lange halen snel thuis’. Doordat deze lange ballen over het algemeen onnauwkeurig waren kon CEC deze ballen vaak onderscheppen en werd er nauwelijks gevaar gecreëerd door de Ter Apelers.

Oppermachtig CEC
CEC was daarentegen een aantal keren dichtbij de openingstreffer, maar was onnauwkeurig in de afronding of vond de Ter Apeler doelman op hun pad. Na 25 minuten spelen kwam CEC op een terechte voorsprong. Aanvoerder Rengers wist drie tegenstanders van zich af te schudden en de bal voor het doel te brengen. Zijn voorzet bereikte linksbuiten Wessels welke met een harde diagonale schuiver richting de tweede paal De Jonge kansloos liet: 1-0. Kort hierna kreeg Ter Apel hun eerste grote kans. Na een leuke aanval legde Jeroen Schoonbeek terug op Thijs Over, welke vrij kon schieten vanaf randje zestien. Zijn inzet was echter veel te zwak om CEC-doelman Springer te verschalken. Vlak voor rust was het echter weer CEC dat een grote kans om zeep hielp. Rechtsbuiten Nick Veenstra van CEC kwam samen van Ruud de Groot voor de Jonge, hij speelde keurig breed maar de Groot besloot deze aanval door de bal voor een leeg doel naast te schieten.

Ruimte weggegeven
In de rust besloot trainer Goeree om Thijs Over te wisselen voor de van een blessure herstelde Patrick Bults. Laatste man Ron Kuper schoof door naar het middenveld en achterin kwam Ter Apel daardoor één op één te spelen. In de gehele tweede helft wist Ter Apel echter totaal niet te imponeren. CEC werd te veel ruimte gegund en er was te weinig druk op de bal. Hierdoor kon CEC profiteren van de ruimte achter de verdediging. De snelle buitenspelers konden na een onderschepping direct in stelling worden gebracht. Al snel in de tweede helft werd de wedstrijd hierdoor beslist. Na een lange bal werd een CEC speler dichtbij het doel vrijgespeeld, zijn eerste inzet kon door De Jonge nog worden gestopt maar in de rebound werd de bal alsnog in het net geschoten: 2-0.

Handdoek geworpen
Na dit doelpunt liet Ter Apel de wedstrijd lopen. Van enige organisatie leek geen sprake meer te zijn, de ruimte tussen de linies werd te groot waardoor CEC vrijwel elk duel op het middenveld won of de ‘tweede bal’ kon oppikken om op die manier in balbezit kon komen en aan een nieuwe aanval kon beginnen. Ter Apel bleef het daarnaast zoeken in lange ballen welke net als in de eerste helft onnauwkeurig en soms zonder idee vooruit werden getrapt. De volgende drie doelpunten ontstonden op soortgelijke wijze. Vanuit de achterste linie van CEC konden er diepteballen worden gespeeld op hun voorwaartsen. Bij de 3-0 werd de uitkomende De Jonge omspeeld en werd de bal in het lege doel gewerkt door Veenstra, bij de 4-0 kwam Wessels samen met De Groot voor het doel en besloot hijzelf in de korte hoek af te werken en bij de 5-0 kwam De Groot alleen voor het Ter Apeler doel en werd er door hem fraai afgewerkt.

Eretreffer
Het laatste doelpunt van de middag werd dan toch gescoord door de Ter Apelers. Een klutssituatie voor het doel van CEC werd uiteindelijk afgerond door Ron Kuper. Zijn inzet rolde uiteindelijk in het doel: 5-1. Met deze uitslag mocht Ter Apel gezien de tweede helft uiteindelijk nog blij zijn want de CEC’ers misten nog een aantal goede mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Voor Ter Apel rest niets anders dan tijdens de komende competitie vrije periode goed na te denken over de manier waarop er wedstrijden dienen worden gespeeld. Er lijkt soms sprake te zijn van een wat gemakzuchtige manier van voetballen, duels worden te veel verloren en er wordt veel risico genomen in de speelwijze. Door de overige uitslagen in de derde klasse D kruipen de onderste ploegen weer richting de Ter Apelers en lijkt er nog een behoorlijk aantal punten te worden gepakt om zich aan het einde van het seizoen veilig te kunnen spelen.