Emiel Jansen: “Ik ben GKC dankbaar voor deze kans”

gkcEmiel Jansen is onlangs 24 jaar geworden en sinds kort begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. Na het vertrek van Erik Elling bij GKC kwam hij in contact met leider en interim-trainer Harry Krol en werd er na een goed gesprek besloten de uitdaging aan te gaan. Een win-win situatie, zegt Jansen: “Voor mij als jonge trainer is het een mooie kans om voor de groep te staan en voor GKC is het een goede oplossing, in ieder geval tot het einde van dit seizoen”. 

Stoute schoenen
De in Gasselternijveen woonachtige Jansen was zelf liever al eerder aan de slag gegaan in Gasselte, ware het niet dat de keuze afgelopen zomer viel op de inmiddels vertrokken Elling. Hij vertelt hierover: “Toen er bij GKC een vacature ontstond na het vertrek van Jaap Alting besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ook te solliciteren. Helaas voor mij viel toen de keuze op Erik”. Een paar maanden later krijgt Jansen dus alsnog zijn ‘zin’ en is hij erg blij met zijn eerste klus als hoofdtrainer: “Het voelt van beide kanten erg goed. GKC is een club waar je warm wordt ontvangen en je wordt behandeld alsof je bij de ‘familie’ hoort. Dat is heel fijn als je net binnen komt, het breekt een beetje het ijs”

Geen scheve gezichten
Zoals genoemd woont Jansen met zijn aanstaande vrouw Jeanine en dochter Ninthe in Gasselternijveen, waar hij zelf actief is geweest als keeper, voetballer en jeugdtrainer. Sterker nog: Jansen keepte in de eerste seizoenshelft zelfs nog in het eerste elftal, als vervanger van de geblesseerde Rolf Bies. ‘Nieveen’ is dan ook wel een beetje zijn club: “In Gasselternijveen ben ik in de jeugd begonnen met voetballen en na een uitstapje bij Nieuw Buinen ben ik weer teruggekeerd op het oude nest. Hier voetbalde ik vervolgens een jaar in het eerste en daarna lekker ongedwongen in het tweede”. En nu hij de kans kreeg om bij de buren in Gasselte aan de slag te gaan, kon hij deze niet laten schieten. Wat ze ervan vinden in zijn woonplaats, interesseert hem dan ook niet zoveel: “De mensen die ik heb gesproken vanuit de club waren allemaal heel positief en zij feliciteerden mij dan ook, dus in die zin zijn er geen scheve gezichten. En wie weet zal ik Gasselternijveen in de toekomst ook nog kunnen trainen!”

emiel-jansen
Emiel Jansen: “Ik wil het hoogst haalbare uit mijn trainerscarrière halen”.

Wederzijds respect
Met zijn 24 jaar is Jansen nog heel jong voor een hoofdtrainer, missschien wel de jongste in de vijfde klasse F. Desondanks is hij overtuigd van zijn eigen kunnen: “Toen ik de TC3 cursus wilde doen, moest ik een intakegesprek voeren met Jans Deenen (oud-trainer SC Stadskanaal red.). Hij vertelde mij dat ik eigenlijk veel te jong was, maar ik heb hem kunnen overtuigen om toch de cursus te mogen doen en deze heb ik dus ook gehaald”. Hij zou op zijn leeftijd dus ook nog jaren vooruit kunnen als voetballer, maar zijn voorkeur gaat uit naar het trainerschap: “Ik ben een fanatieke trainer die het leuk vindt om spelers beter te maken, ieder op z’n eigen niveau. Wanneer je een team ziet groeien door de keuzes die je maakt, dan is dat gewoon genieten”. Bij GKC komt de Nieveenster een aantal oudere, ervaren spelers tegen als Willy Kral en Richard Wieringh en ook daar denkt Jansen goed mee om te kunnen gaan: “Ik wil me graag bewijzen en ik houd van duidelijkheid. Daarnaast kan ik snel herkennen waar een spelersgroep behoefte aan heeft qua coaching en tactische besprekingen. Verder houd ik van een goede sfeer en ben ik als persoon ook wel een sfeermaker. Dit vind ik echt een kwaliteit bij een trainer. Je moet op de juiste momenten weten wanneer je boven de groep moet staan en wanneer je als trainer binnen de groep hoort. Zo creëer je wederwijds respect.”

Veel kwaliteit
GKC staat momenteel op de achtste plaats in 5F, wat ongetwijfeld ietwat tegenvalt wanneer je kijkt naar de samenstelling van de selectie. Jansen, in het dagelijks leven werkzaam bij Op=Op Voordeelshop in Peize, deelt deze mening: “Ik heb een aantal wedstrijden gezien van GKC voor de winterstop. Het is een groep met veel kwaliteit, maar ik zag geen duidelijke speelstijl en visie terug in het spel en als je als team niet allemaal de neuzen dezelfde kant op hebt staan, dan functioneert het natuurlijk niet zoals het zou moeten”. Aan Jansen de schone taak om er na de winterstop één geheel van te maken en daarover heeft hij al nagedacht: “Natuurlijk heb ik al iets in mijn hoofd omdat ik de jongens al een beetje ken en weet wat hun kwaliteiten zijn. Maar we hebben nog twee oefenwedstrijden gepland staan waarin ik wil kijken wie, wat, waar en hoe. Uiteraard ga ik dat nog niet verklappen en zal men dit moeten ontdekken in de tweede seizoenshelft. Ik weet wel dat elke tegenstander het gevoel moet krijgen dat ze niet zomaar van ons kunnen winnen en dat we een team zijn met strijd en passie”.

Hoogst haalbare
Een concrete voorspelling over waar dit allemaal toe gaat leiden geeft Jansen niet. Een doelstelling heeft hij echter wel: “Ik zie het als ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. We moeten als team beter willen worden en plezier hebben met elkaar in het spelletje, dan komen de resultaten vanzelf!”  Over zijn eigen ambities is de jonge trainer wat meer uitgesproken: “Ik wil het hoogst haalbare uit mijn trainerscarrière halen. Ik wil eerst in de vijfde en vierde klasse ervaring opdoen en uiteindelijk met TC2 aan de slag gaan. Daarbij is het natuurlijk mooi om kampioen te worden of te promoveren met een club, maar de hoofdambitie is natuurlijk een elftal beter maken en te zien groeien”. Deze mogelijkheid krijgt Jansen dus het komende half jaar bij GKC, waar hij hoopt nog langer te kunnen blijven: “Ik zal er alles aan doen om mezelf als trainer te laten zien en hoop dat de club dan met mij verder wil in het volgende seizoen. Maar eerst richt ik mijn pijlen op de tweede seizoenshelft en wil ik deze goed afsluiten. En uiteraard ben ik nu al dankbaar dat een club als GKC mij deze kans biedt om mezelf te bewijzen!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jordie Teuben: “Ik kijk uit naar de derby tegen Valthermond”

IJs en weder dienende beginnen de voetbalclubs uit de Kanaalstreek in het weekend van 24 ...

Rik te Velde gaat het Sellingen lastig maken

Wanneer we Rik te Velde vragen naar zijn ambities als voetballer, raakt de 30-jarige ...

Ferdy Kuiper: “Slecht voetbal, maar strijden voor iedere meter!”

Wanneer we Ferdy Kuiper, alleskunner van Westerwolde, vragen naar zijn voorspelling voor de Kanaalstreek-derby ...