Tien van Musselkanaal houden lang stand in Stadskanaal

S=MHet was bijna rust, toen de Kanaalstreek-derby tussen SC Stadskanaal en Musselkanaal ontbrandde. De bezoekers hadden zojuist de 1-2 gemaakt, toen een lichte overtreding op Tristan Rotman met een strafschop werd bestraft. Doelman Scholte Aalbes van Musselkanaal haalde verhaal bij arbiter Kloetstra, die genoodzaakt was om de goalie rood te geven. In de tweede helft wist het tiental nog een keer op voorsprong te komen, maar uiteindelijk trok de thuisploeg aan het langste eind: 5-3.

Speldenprik
Tot de slotfase van de eerste helft was er feitelijk weinig te genieten. Stadskanaal probeerde iets van een beginoffensief te starten, maar het eerste speldenprikje kwam van de voet van Mark Bos, die Royce Geerlings op zijn weg vond. Daarna kwam Musselkanaal lange tijd niet in het verhaal voor: Tristan Rotman kopte voorlangs en Denny Feiken mocht een aantal keren aanleggen voor een vrije trap. De centrale verdediger had zijn vizier echter niet scherp staan en speelde een wat matte partij: verdedigend dik in orde, maar in aanvallende zin brengt Feiken normaal gesproken meer.

4
Aan strijd en inzet was geen gebrek… (foto’s: Anouk Mos)

Bakker en Vos
Na een kwartier spelen kwam de thuisploeg op voorsprong, toen Sten Vos in staat werd gesteld om de bal van dichtbij tegen de touwen te werken. Met Vos en zijn collega-aanvaller Jeffrey Bakker zijn de meest opvallende mannen aan de kant van Stadskanaal genoemd. Door hun snelheid wisten ze regelmatig hun directe tegenstander in verlegenheid te brengen. Jordie Teuben was aan de kant van Musselkanaal opvallend aanwezig in de derby, maar niet op de manier zoals hij vooraf gedacht zou hebben. Al na vijf minuten kreeg de verdediger de bal tegen zijn hand, maar kwam hij goed weg omdat Kloetstra de bal niet op de stip legde. Maar  een dik half uur later was Teuben de man die Rotman neerlegde, de situatie die in feite de ‘vorentscheidung’ in de wedstrijd was. Diep in blessuretijd liep de zwaar gefrustreerde Teuben tot overmaat van ramp ook nog tegen zijn tweede gele kaart aan.

Knotsgekke fase
Door de achterstand werd de ploeg van Bernd van Bolhuis gedwongen om meer uit hun schulp te komen. Dit lukte aardig, met een kans voor Rick Berends als mooiste resultaat. De aanvoerder plaatste de bal op aangeven van Ferdinand van der Sluis naast het doel. Beide ploegen speelden in deze fase niet het voetbal waar de neutrale supporters voor kwamen, maar een levendige fase was het zonder meer: op het moment dat de toeschouwers dachten dat de ruststand op de borden stond, schoot Robin Schmitz van grote afstand de bal achter Royce Geerlings, waarna uitgerekend de kleine Ferdinand van der Sluis koppend de 1-2 op het bord zette. Vanaf de aftrap ontstond de situatie met Teuben, Rotman en Scholte Aalbes, die zorgde voor een forse hoeveelheid blessuretijd. Musselkanaal voelde zich onjuist behandeld, waarop Van Bolhuis zijn manschappen bij elkaar riep. Het gezonde verstand zegevierde en de groenhemden betraden zonder Arjan Scholte Aalbes en   Bas Dokter maar met invaller-doelman Davey Miegielsen weer het veld. Voor Denny Feiken was de strafschop een koud kunstje: 2-2 en rust.

Veldslag
De ploeg van Rick Slor leek zich hiermee in een zetel te bevinden voor de tweede helft, maar de blauwhemden kwamen bedrogen uit, toen Rick Berends na vijf minuten in de tweede helft knap met een stuit raak kopte. Kort daarvoor had arbiter Kloetstra de bal nogmaals op de stip moeten leggen, maar de overtreding op Sten Vos werd niet als zodanig erkend. Kloetstra groeide gedurende de middag uit tot de meest besproken man: deels door de emoties die bij een blauw-groene derby, maar ook deels door zijn niet altijd consequente optreden, kreeg de wedstrijd meer en meer weg van een veldslag. De heren voetballers zochten het randje op van wat was toegestaan en bezorgden verzorgers Geerlings en Kruise handenvol werk.

Hidde-Jan Hidding brengt Yordi Saman (l) in stelling voor de 5-3... (foto's: Anouk Mos)
Hidde-Jan Hidding brengt Yordi Saman (l) in stelling voor de 5-3… (foto’s: Anouk Mos)

Sluwe Rotman
Na iets meer dan een uur spelen leek de wedstrijd weer in het voordeel van Stadskanaal te kantelen: Sten Vos trof nog geen doel, maar uit een corner was het even later wel raak via Jordy Geerlings: de aanvoerder promoveerde de hoekschop tot de 3-3. Dit was voor de thuisploeg het moment om het tiental van Musselkanaal de duimschroeven aan te draaien. Via een schot van Jeffrey Bakker in de korte hoek, een schot van Sten Vos tegen de lat werden al waarschuwingen afgegeven, waarna Tristan Rotman enkele minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd met een sluw hakje de bal over de doellijn werkte. Kort daarna had Rotman nog een keer kunnen scoren, maar de niet heel moeilijke kopbal spatte tegen de deklat uiteen.

Aansluiting en middenmoot
In de absolute slotfase mocht Yordi Saman zijn invalbeurt nog opsieren met de vijfde Knoalster treffer. Na een blessurebehandeling van Rick Berends stond een groot deel van de Musselkanaalsters in de doelmond van Stadskanaal. Hidde-Jan Hidding won de scheidsrechtersbal echter, waarna hij Saman aan het werk zette: met een droge schuiver werd Michielsen verschalkt. De overwinning werd met grote ontlading (ook bij  de technische staf) en vuurwerk verwelkomd op sportpark ‘Het Pagedal’. Voor Stadskanaal een heerlijke overwinning die aansluiting bij de top van de derde klasse D oplevert. Musselkanaal zal spreken over drie verloren punten, die ervoor zorgen dat men in het niemandsland komt dat ‘middenmoot’ heet.