Kampioenschap voor bestuur Valthermond

logo_valthermondBestuurder zijn van een voetbalclub. Je zou denken dat je dan lekker met voetbal bezig bent en daar al je energie in kwijt kunt. Er komt echter meer bij kijken. Helemaal als je als club ook nog eens plannen hebt om de noodzakelijke renovatie van je clubgebouw te realiseren. Dan begint het hele spel met de overheid.

Het is 2010 als wethouder Frits Alberts te gast is in Valthermond. Valthermond speelt de finale in de nacompetitie tegen Bellingwolde en promoveert. Tijdens de borrel na afloop van de wedstrijd informeert de wethouder, eigenlijk tussen neus en lippen door, hoe het Valthermond-bestuur aankijkt tegen privatisering van het sportcomplex. Het spel is op de wagen. De deplorabele toestand van het complex is het bestuur dan al een doorn in het oog. Niet alleen moet de club zich schamen voor hun gasten, zo slecht zien de kleedkamers er uit, ook dan al rijzen de energiekosten de pan uit. Privatiseren prima, maar niet in de huidige staat van onderhoud. Overleggen tussen gemeente (wethouders en ambtenaren) en de club worden gestart. Iedereen is het er wel over eens dat er iets in Valthermond moet gebeuren, alleen het heikele punt is steeds de financiering van het geheel.

Diverse scenario’s en plannen worden door de club aan de gemeente voorgelegd. Van complete nieuwbouw aan de Vrijheidslaan, centraal gelegen tussen Valthermond en Tweede Exloërmond, tot allerlei varianten op de huidige locatie passeren de revue. De vergaderingen verlopen, naarmate de tijd vordert, steeds moeizamer. Het frustreert de Valthermondse bestuurders dat het allemaal zo lang duurt en men krijgt het gevoel dat men voor het gemeentelijke karretje gespannen wordt. Het bestuur past er voor om de ouwe meuk die er staat voor een habbekrats in de schoenen geschoven te krijgen. In 2014 bereikt de relatie tussen de ambtenarij en de voetbalbobo’s zijn dieptepunt. Tijdens een overleg in de kantine op sportpark De Meent liggen de partijen verder uit elkaar dan ooit. Het gat tussen vraag en aanbod bedraagt zo’n drie ton en met de woorden: “Als jullie denken dat je alles voor dat bedrag op kunt knappen, dan ga je gang en veel succes!”, gaan beide partijen uit elkaar.

Het kampioenschap van de hoofdmacht van Valthermond trekt de zaak weer vlot. Voor die tijd heeft de club de KNVB, Sport Drenthe, de politiek en niet te vergeten de media ingeschakeld, om te kijken of er druk op de overheid uitgeoefend kan worden. Er wordt gelobbyd als nooit te voren. Al deze inspanningen werpen blijkbaar hun vruchten af. De wethouder is namens de gemeente aanwezig op de receptie en geeft aan dat de partijen toch weer om de tafel moeten en dan blijkt het ineens wel hard te kunnen gaan. De club dient het plan: ‘Sportpark De Meent, duurzaam sporten in een groen leefgebied’, in bij de gemeente. Nog één keer worden de politiek en media ingeschakeld en dan is het zover. In december vinden gemeente en club elkaar dan eindelijk in een principe overeenkomst, waarbij de club de nieuwbouw cq renovatie voor zijn rekening neemt, maar de gemeente de grootste hap van de kosten.

Donderdag 28 januari 2016 is het dan eindelijk zover. Op de raadsvergadering van de gemeente Borger Odoorn staat ‘privatisering sportpark De Meent’ als punt negen op de agenda. De club is goed vertegenwoordigd. Zo ongeveer het hele dameselftal komt in clubtenue de raadszaal binnen om te horen wat er besloten gaat worden. De meiden kunnen gerust zijn. Alle fracties spreken hun waardering uit voor het ingediende plan en het agendapunt wordt dan ook als hamerstuk ingediend in de besluitsvergadering. Rond de klok van half tien geeft burgemeester Seton de definitieve klap. Valthermond kan gaan bouwen!

Voorzitter Henk Smid en ondergetekende kijken elkaar aan en geven elkaar de hand. Vijf jaar van intensief lobbyen, waarin hoop en frustratie elkaar afwisselden, heeft dan toch zijn vruchten afgeworpen. Ontelbare uren heeft het bestuur van de club, ondersteund door met name Henk Mestemaker, in het plan gestopt.  Het kampioenschap van afgelopen seizoen was fantastisch, maar  dit voelt voor ons als bestuurders ook als een kampioenschap. Nu is het woord aan onze leden en vrijwilligers. Wij hebben steeds hoog opgegeven over de betrokkenheid binnen de club en onze schare aan vrijwilligers. Nog één jaar met elkaar de schouders eronder en Valthermond beschikt over een accommodatie waarin wij met trots onze gasten kunnen ontvangen en waar onze leden weer prettig kunnen sporten.

Arie Weits
Secretaris v.v. Valthermond

Een impressie van het toekomstige clubgebouw van v.v. Valthermond...
Een impressie van het toekomstige clubgebouw van v.v. Valthermond, gemaakt door Enduro Woningen, Valthermond…

- Banner Valthermond

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

HOC en Johan Sikkes gaan uit elkaar

HOC gaat voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer.

GKC niet opgewassen tegen VIOS

GKC heeft in de wedstrijd tegen VIOS een forse nederlaag geleden. De Gasselters waren ...

Kerstzaalvoetbaltoernooi: halve finales

Het einde van het jaar staat in Gieten traditiegetrouw in het teken van het ...