Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Zinloze randzaken
Bij een voetbalwedstrijd horen supporters, want een voetbalclub kan niet zonder haar supporters. Het elftal krijgt immers een flinke boost als het met man en macht wordt gesteund door de eigen supportersschare. Natuurlijk ben je het niet altijd met de opstelling eens, of met het vertoonde spel en ben je soms kwaad op de scheidsrechter vanwege een verkeerde beslissing of dat er weer eens verloren wordt. Het zijn tegenslagen en teleurstellingen die je soms moeilijk onder stoelen of banken kunt steken. De meeste supporters lukt dit ook wel, maar toch zitten er altijd weer een aantal bij die de boel verstieren. Ook deze speelronde moest er helaas aandacht geschonken worden aan de randzaken. Waarom zou je met vuurwerkbommen gaan gooien als je club een belangrijke derby speelt? De spelers gaan echt niet beter spelen doordat er een vuurwerkbom wordt gegooid. Erger nog, je verwondt er wel een echte supporter mee, die gewoon haar werk deed voor haar cluppie.

En waarom zou je een speler van je club met de dood gaan bedreigen? Gaat hij daar beter van spelen? En wat te denken van zijn familie, hoe veilig zullen zij zich voelen? Het brengt daarnaast direct de naam van je club in diskrediet door dat het dit soort ‘aanhangers’ heeft. Zinloos is het, net als die rare spreekkoren die vorige week in Den Haag werden geroepen. Het is echt van harte te hopen dat zowel de KNVB als clubs dit soort randdebielen keihard aanpakt en ze stadionverboden voor het leven geven, zodat er geen aandacht meer hoeft geschonken te worden aan deze zinloze randzaken. Het voetbal in de Eredivisie biedt namelijk zelf elke week wel genoeg vertier en verrassingen en zo was het ook weer in de afgelopen speelronde het geval waarin weer genoeg gebeurde.

Henkie op zoek naar bonuspunten
Henk de Jong had er een maandsalaris voor over om de Friese derby tegen Heerenveen te winnen. Het lukte Cambuur echter niet om de buurman te verslaan en dus kan Henkie, zoals hij liefkozend genoemd wordt door de achterban, deze maand gewoon zijn boodschapjes blijven doen bij de plaatselijke buurtsuper. Dat hij zijn boodschappen gewoon kan blijven doen zal niet zijn grootste zorg zijn, want als het mogelijk was zou hij graag wat punten willen kopen en een goede spits nu zijn beste speler en doelpuntenmaker Ogbeche naar Willem II is vertrokken.

Het welbekende degradatiespook lijkt zich namelijk langzaam vanuit de Achterhoek te verplaatsen naar Leeuwarden. In tegenstelling tot Cambuur sprokkelt de Graafschap wel wat punten bij elkaar. Natuurlijk verloren de Superboeren van PSV, maar won het wel de belangrijke wedstrijden tegen ADO Den Haag en Excelsior. Inmiddels is het gat nog maar twee punten en gezien het programma van de komende weken moet Cambuur hopen dat er ergens wat punten in de bonus zijn.

Lijdende Kuijt
Inmiddels is AZ aan een forse opmars bezig en won het tot nu toe alle vier de wedstrijden in 2016. Niet ondenkelijk is het dat de Alkmaarders nog een serieuze bedreiging gaan vormen voor de derde plek van Feyenoord. De Rotterdammers gingen al kansloos ten onder in Alkmaar, maar kregen in de Kuip ook nog eens twee forse dreunen van Heerenveen en ADO. Dirk Kuijt moet het met lede ogen aanzien hoe zijn medespelers er de laatste weken een potje van maken en hij ze maar niet mee krijgt in zijn gedachtegang. Kuijt zwoegt, ploetert en trekt elke wedstrijd ten strijde, maar lijkt de enige soldaat aan het front te zijn.

Trainer Giovanni van Bronckhorst hoeft echter niet te wanhopen dat het nooit meer goed zal komen, want ook Philip Cocu kende een slechte periode in zijn eerste jaar als trainer. Cocu beleefde een slecht seizoen met PSV, maar werd een jaar later wel kampioen met PSV. Dus wanneer Gio volgend jaar hetzelfde kunststukje kan herhalen dan kan het zomaar eens in 2017 feest zijn op de Coolsingel. De wonderen zijn immers de wereld nog niet uit.

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Ben ik ouderwets?”

Een veel gehoorde kreet op een voetbalveld is: “Vroeger was alles beter”. Met name ...

Peter Kroezenga: “De voorbereiding”

In de tijd dat de postbodes hun enveloppen nog op wilde zwijnen rond brachten werd ...

Vincent Muskee: “Sjonnie”

Heel eerlijk? Eigenlijk waren we vroeger wel een beetje jaloers op Stadskanaal. We verafschuwden ...