Stadskanaal drukt Ter Apel dieper in de zorgen

s-tIn de thuiswedstrijd tegen Ter Apel ’96 moest SC Stadskanaal veel langer dan wenselijk wachten op een voorsprong. Want pas enkele minuten voor de thee mocht Denny Feiken vanaf elf meter de trekker overhalen. Deze ruststand deed recht aan de verhoudingen op het veld. De eindstand van de Kanaalstreek-derby tussen blauw en rood minder: 3-1 werd het voor de Knoalsters.

Aluminium
Voor de thee was Stadskanaal duidelijk de bovenliggende partij. De kansenverhouding was ook sterk in het voordeel van de thuisploeg, maar de voorwaartsen hadden opvallend veel moeite met het vinden van het doel. Jeffrey Bakker was de eerste speler die het mocht proberen: al in de tweede minuut trof de flankspeler de paal, waarna Sten Vos het niet veel beter deed met zijn poging die over het doel verdween. Het aluminium op sportpark ‘Pagedal’ werd voor de thee nog een keer getest: na twintig minuten schoot Feiken een vrije trap buiten het bereik van Brian de Jonge tegen de paal.

Creatief kwartet
Het eerste gevaar dat Ter Apel wist te stichten kon pas na bijna veertig minuten genoteerd worden: uit een corner werd de geheel vrijstaande Patrick Bults aangespeeld. De linksbuiten vuurde een schot af, maar dat ging een aantal meter over het vijandelijke doel. Bults was voor de rust één van de weinige Ter Apelers die zich aan de malaise kon onttrekken: vooral de verdedigers vielen in balbezit op door hun zwakke voortzettingen. In aanvallend opzicht was een daardoor een minimale rol voor Bults, Roy Hooiveld, Ron Kuper en Jeroen Schoonbeek: het creatieve kwartet van de roodhemden.

Denny Feiken legt aan voor de 1-0... (foto's: Stoffer Bakker)
Denny Feiken legt aan voor de 1-0… (foto’s: Stoffer Bakker)

Onzuiver en traag
In aanvallend opzicht speelde Tristan Rotman een sleutelrol voor zijn ploeg: de balvaste en kopsterke spits stond een aantal keer aan de basis van aanvallen die succesvol hadden moeten zijn. Maar als gezegd, de aanvallers Bakker, Vos en Romney schoten niet zuiver òf wachtten te lang met hun pogingen. De voorsprong voor Stadskanaal kwam er uiteindelijk wel via Rodney Romney, die onderuit werd geschoffeld door aanvoerder Roy Hooiveld. De strafschop werd feilloos benut door Denny Feiken.

Met het hart
In het tweede bedrijf was het qua kansen allemaal wat magerder: direct na rust kon Sten Vos (0pnieuw na doorkoppen van Rotman) hard uithalen, maar De Jonge bleek vanmiddag een uiterst betrouwbare doelman. Ter Apel koos er na rust voor om met het hart te gaan spelen en dat was een juiste keuze, die zelfs de gelijkmaker tot gevolg had na bijna tien minuten spelen in de tweede helft. Jasper Jalving kon in het strafschop gebied de bal opvangen en doeltreffend uithalen: 1-1. In de fase daarna leek Ter Apel door te drukken en toen Jordy Geerlings er met rood af moest (actie tegen Stefan de Groot) was het wachten op een tweede treffer van de bezoekers.

Jeffrey Bakker heeft Stadskanaal in veilige haven gekopt...
Jeffrey Bakker heeft Stadskanaal in veilige haven gekopt…

Voorsprong
Roy Hooiveld was hier nog het dichtst bij, met een schot van grote afstand dat een meter naast ging. Toch was het Stadskanaal dat op voorsprong kwam, ondanks dat het niet sterk speelde in de tweede helft. Tristan Rotman liet in buitenspelpositie een bal lopen voor de diepgaande Hidde-Jan Hidding. Deze ontweek doelman De Jonge en legde de bal breed op… Tristan Rotman. Voor Rotman was het vervolgens een koud kunstje om de 2-1 binnen te lopen. Ter Apel probeerde zich nog één keer op te richten, maar met de tweede gele kaart van Roy Hooiveld (en dus rood) was het verzet definitief gebroken.

Slotakkoord
Het slotakkoord was voor Jeffrey Bakker, die de 3-1 mocht maken. Een inzet van Bidjoy Ramcharan werd nog gekeerd door De Jonge, maar de rebound werd keurig tegen de touwen gekopt door Bakker. Het harde schot van Ron Kuper tegen de lat boven Royce Geerlings deed daarmee helemaal niet meer terzake. Stadskanaal staat na de overwinning op de tweede plaats in de derde klasse D, maar heeft meer wedstrijden gespeeld dan de ploegen onder hen. Ter Apel lijkt de aansluiting met de middenmoot steeds meer te verliezen en moet zich gaan voorbereiden op de strijd tegen degradatie.