Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Milik, niet te benijden
Bijna had het jongensboek van ADO Den Haag speler Dennis van der Heijden zijn vervolg gekregen in de thuiswedstrijd tegen Zwolle. In de openingswedstrijd van speelronde 24 van de Eredivisie trof de spits bij zijn invalbeurt tweemaal het aluminium met een kopbal. Helaas voor hem lukte het net niet, terwijl zijn collega Lars Veldwijk aan de andere kant wel op sublieme wijze de drie punten voor Zwolle binnen haalde. Een prachtige volley, die een klein beetje deed denken aan de goal van Marco van Basten op het EK van 1988. Van Basten, een wereldspits die ooit zo simpel en ook tevens op sublieme wijze de doelpunten maakte voor Ajax. Met heimwee wordt er bij Ajax verlangt naar spitsen van het kaliber van Basten, want de nummer 9 moet naast doelpunten maken vooral ook goed kunnen voetballen.

De Pool Arek Milik is dan ook niet te benijden, terwijl de aanvaller hele goede statistieken heeft. Zo schoot hij zondag ook weer twee keer prima raak en had hij daarmee een groot aandeel in de zege op Excelsior. Inmiddels staat de teller op elf doelpunten in eenentwintig  wedstrijden en daarnaast geeft Milik ook nog met enige regelmaat een beslissende assist. Uitstekende cijfers voor een spits, die zeker 20 tot 25 doelpunten kan maken voor Ajax in een seizoen mits hij steevast in de basis staat. De goede cijfers lijken echter niet voldoende voor garantie op een basisplaats onder Frank de Boer.  

De essentie van het scoren
Een spits moet immers ook goed mee kunnen voetballen, maar volgens mij is het allerbelangrijkste van de spits gewoon dat hij doelpunten maakt. Een spits die veel doelpunten maakt kan namelijk wedstrijden voor je winnen en je zelfs kampioen maken. De spits zelf is altijd gefocust op dat ene moment waarbij het echt niet uit maakt op welke manier de bal er in gaat, maar als die er maar in gaat. Ruud Boymans en Vincent Vermeij van de Graafschap kunnen erover meepraten. Geen geweldig technische aanvallers, maar wel jongens die er maar voor blijven gaan om dat ene doelpunt te maken.  Vooral Boymans is de laatste weken een fenomeen en bewijst na zijn ellendig lange blessure het scoren niet verleerd te zijn. De winnende van Boymans tegen Willem II was dan ook een typische goal die niet van schoonheid overliep, maar wel heel belangrijk was en telde.

Bij Feyenoord hadden ze graag gewild dat ze een spits hadden die er alles voor over had om die bal maar in het netje te schieten,  maar Kramer blijkt hier niet de juiste man voor te zijn. Ondanks de ondersteuning van Dick Advocaat oogde Feyenoord nog altijd als een elftal dat zonder vertrouwen speelde  en nu heel hard moet vrezen dat het seizoen wel eens  heel vervelend kan gaan aflopen. Komend weekeinde moet het uit naar Utrecht, waarna het thuis speelt voor de beker tegen AZ. Bekerwinst zou het seizoen nog enigszins wat glans kunnen geven, maar kijkend naar het spel van AZ en dat van Feyenoord dan moet laatstgenoemde voor het ergste vrezen.

Keizer van Leeuwarden
De titelstrijd tussen PSV en Ajax blijft gestaag doorgaan en de wedstrijd op 20 maart tussen beiden lijkt met de week steeds belangrijker te gaan worden. PSV speelde op papier een topper tegen nummer 3 Heracles Almelo, maar daar was nooit sprake van. De landskampioen won overtuigend en eenvoudig en lijkt klaar te zijn voor de Champions League wedstrijd tegen Atletico Madrid. Ook Ajax had een makkelijke middag tegen Excelsior, maar heeft komend weekeinde wel een lastige horde te nemen als AZ op bezoekt komt. Een interessante testcase voor de Amsterdammers, die dan zullen moeten laten zien of ze mee kunnen blijven gaan in het spoor van PSV.

Onderin wordt de situatie voor Cambuur Leeuwarden steeds penibeler, dat verloor van het opgeleefde FC Twente. De nieuwe trainer Marcel Keizer, die over kwam van FC Emmen kon het tij nog niet direct keren. Wanneer het hem zal lukken om de Friezen erin te houden dan mag dat een knappe prestatie genoemd worden en zal hij als de keizer van Leeuwarden worden beschouwd.

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Het wonder van Leicester City”

Leicester City is kampioen van Engeland. Ongelooflijk, maar waar! Wat een sprookje. Wat niemand ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Feyenoord is momenteel de trotse koploper in de Eredivisie. Langzaam druppelen de geluiden dan ...

Rene Nijgh: “Mediatraining”

Wat erger ik me vaak aan die interviews van trainers en spelers. Altijd er ...