René Nijgh: “Kap in, Valthermond!”

Vanaf mijn zesde ben ik actief in de voetbalwereld. In de jeugd een zorgeloos bestaan. Spelen op het pleintje met mijn vriendjes en uiteraard een bal. Ik doorliep de gehele jeugdopleiding van Sc Stadskanaal en debuteerde op mijn 16de in het eerste. Stadskanaal, dat was mijn leven. Het prachtige blauw-wit dat ik altijd met trots heb gedragen. Toch heb ik als voetballer meerdere clubs aangedaan.

Natuurlijk waren de jaren bij BV Veendam en FC Emmen absolute hoogtepunten. Iets waar ik als jong jongetje van droomde. Wie wil er nu geen profvoetballer worden? Ik weet als geen ander dat dat maar voor weinigen is weggelegd. Na mijn bestaan als prof heb ik nog voor een aantal amateurclubs gespeeld. Na een jaartje Achilles 1894 heb ik drie geweldige jaren gehad in Nieuw Buinen. Ondanks mijn achtergrond als oer-knoalster werd ik er op handen gedragen en voelde ik veel waardering. Toch springt er voor mij één club uit: v.v. Valthermond.

Mijn carrière bij Valthermond kwam nogal toevallig tot stand. In een kroeg in Emmen (hoe kan het ook anders?) trof ik voorzitter Henk Smid. De club was op zoek naar een trainer voor de A-junioren. Ik ben het gesprek aan gegaan en besloot de stap te nemen. Het tweede seizoen besloot ik er ook te gaan voetballen. Het werden vijf absolute tropenjaren. Als trainer gewerkt met geweldige jongens die ik nu nog regelmatig spreek en als voetballer heb ik er ook erg mooie jaren beleefd. Zelfs nu nog wanneer ik richting Valthermond rijd krijg ik het warm. Het doet me altijd denken aan mijn geweldige periode aldaar. Wanneer ik het sportpark betreed ademt alles voetbal. Een geweldige club met heel veel mensen die erg betrokken zijn.

Ik heb me nog nooit ergens zo gewaardeerd gevoeld als in Valthermond. Hoewel ik mijn beste periode als voetballer al had gehad en vanwege mijn kapotte knie nauwelijks kon trainen werd ik beoordeeld op hetgeen ik voor de club deed. Elke zondag gaf ik alles. Ook al speelde ik niet goed, ik ging als een beest tekeer. En daar houden ze van in Valthermond: ‘Geen woorden , maar daden!’

Plezier en prestaties gaan in Valthermond hand in hand. Als club zijn er ambities en daar wordt naar gehandeld. Geen mooie praatjes, maar met z’n allen de schouders eronder. Is er een feestje? De kantine is afgeladen vol. Met enige regelmaat kwam ik pas op maandagmorgen thuis. Op wedstrijddagen liep het steevast uit op één en al gezelligheid en belandden we vaak nog in het plaatselijke café. Na de promotie presteerde ik het zelfs om pas maandagavond weer thuis te zijn. We hebben zo’n dertig uur non-stop gefeest.

In Valthermond wordt voetbal beleefd zoals het hoort. Prestaties zijn belangrijk, maar ook de betrokkenheid en het plezier wat een ieder binnen de club uitstraalt is uniek. Ik zou een boek kunnen schrijven over de vijf jaren in Valthermond. Valthermond is voetbal in de meest pure vorm. Valthermond, bedankt voor vijf prachtige jaren. Ik denk er nog vaak aan terug. Jullie hebben mijn leven als voetballer verrijkt. Daarvoor ben ik jullie eeuwig dankbaar.

Kap in Valthermond!

René Nijgh...
René Nijgh…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Ajax lijkt op weg naar de titel Eindelijk was het dan zover, de wedstrijd ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Na acht speelronden in de Eredivisie is Roda JC de rode lantaarndrager. Met nul ...

Peter Kroezenga: “Met de bus naar DOS”

Voor een profvoetballer is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor een ...