Borger niet langs defensief Hoogeveen

borger‘De bus parkeren’. Naar verluid werd deze uitdrukking in de voetballerij in 2004 geïntroduceerd door José Mourinho na de Londense derby tussen Chelsea en Tottenham Hotspur. Twaalf jaar deed de bus erover om vanuit Londen in Hoogeveen te arriveren. Daar werd het vehikel netjes geparkeerd op de rand van het strafschopgebied van het prachtige kunstgrasveld van de plaatselijk voetbalvereniging. Borger probeerde er afgelopen zaterdag omheen te voetballen. Het lukte de groenhemden niet. Het eerste zaterdagelftal van v.v. Hoogeveen had genoeg aan één weergaloos doelpunt om de wedstrijd te beslissen: 1-0.

De bus
Vanaf het eerste fluitsignaal was te zien wat voor wedstrijd het zou worden aan de Sportveldenweg in Hoogeveen. De geplaagde thuisploeg had al sinds 31 oktober geen wedstrijd meer gewonnen en had nog steeds te maken met een ongekende blessuregolf. De tactiek was dus aangepast. De gebruikelijke aanvallende intenties waren even aan de kant geschoven. De ploeg van trainer Rudie Pol zakte ongekend ver in. Borger, dat ook een groot aantal spelers miste door de naweeën van het wintersportvirus, mocht dus het spel gaan maken. Tot twintig meter voor de goal, niet verder! Daar werden de Borgernaren opgevangen door een fel verdedigende muur van Hoogeveners: de bus!

Machteloos Borger
De ploeg van de luid coachende Arne Joling en zijn assistent Mark Wolters moest dus geduld opbrengen. Het balletje laten gaan en wachten op de opening. De spelers hadden hier duidelijk moeite mee. Ze wilden te snel en waren slordig in de eindpass. De thuisploeg loerde op deze foutjes, om via een uitbraak een stiekem goaltje mee te kunnen pikken. De eerste grote kans was ook voor de blauwhemden. De zweefkopbal van Joshua Leasa werd echter uit de goal geranseld door Borger doelman Stefan Viel.

Hgv-B
Ook Luuk Kenter wist niet te scoren tegen Hoogeveen… (foto: Alle Oldenbeuving)

Wonderschone treffer
In de achttiende minuut had Hoogeveen meer geluk. Slordig balverlies van Tim Scheltinga leidde tot balverlies rond de middenlijn. Hoogevener Hendrik Everts onderschepte het leder, keek heel even en zag Viel ver uit zijn goal staan. Hij aarzelde niet en legde de bal feilloos vanaf de middenlijn over de goalie in het lege doel. De rest van de eerste helft teerden de Hoogeveners op dit doelpunt. Ze gingen zo mogelijk nog verder achterover hangen en lieten het voetballen aan Borger over. De gasten waren echter machteloos. Het hoge percentage balbezit werd slechts omgezet in één mogelijkheid. Het schot van Luuk Kenter werd echter al gesmoord voor het een echte kans werd.

Drie momenten
De tweede helft was meer van hetzelfde. Borger mocht het spel maken. Het had misschien wel zeventig procent balbezit, maar dat deerde de gastheren niet. Zij hadden de minimale voorsprong en behielden deze. De bezoekers ontbeerden de creativiteit om de muur te slechten. Welgeteld drie keer werd het gevaarlijk voor het doel van Hoogeveen. In de vijftigste minuut voorkwam doelman Edwin Santing een doelpunt van Mark Meinema na een goede combinatie van laatstgenoemde met Kenter. Tien minuten voor tijd riep Meinema in kansrijke positie ‘los’, een fluitsignaal volgde en de kans was verkeken.

Twee rode kaarten
In blessuretijd knikte gelegenheids-targetman Mark Hoving de bal nog op de lat. Dat was het voor wat betreft de voetballende wapenfeiten in het tweede bedrijf. Gebeurde er dan verder niets? Jawel, twee rode kaarten trok scheidsrechter Brinkhuizen nog uit zijn zak. Eerlijk verdeeld over beide ploegen. Borgernaar Gert Jakobs mocht inrukken na beledigen van de arbiter en Hoogevener Danny Starrenburg zag rood vanwege een elleboogstoot aan het adres van Ruben Meereboer. Voor de eindstand maakte het allemaal niets meer uit. Het bleef namelijk 1-0.