Buinen maakt het HOC niet makkelijk

b-hTrainer Jans Spiegelaar had een overwinning van zijn HOC op Kanaalstreek-genoot Buinen ongetwijfeld ingecalculeerd. De manier waarop de zege tot stand kwam, zal hij niet hebben voorzien. Voor de koploper en titelkandidaat was het namelijk billen knijpen: Buinen kwam vanuit geslagen positie (0-3) terug tot 2-3 én kreeg zelfs kansen op de gelijkmaker. In het slot werd het verschil op de ranglijst ook in de onderlinge wedstrijd gemaakt: 2-5 voor HOC.

Vroege voorsprong
HOC begon goed aan de wedstrijd, wat resulteerde in een drietal kansen. In de vijfde minuut werd Wiggers op onreglementaire wijze neergehaald binnen de beruchte lijnen: penalty. Mark van Bergen schoot beheerst de bal tegen de touwen, waardoor de vroege voorsprong een feit was. Het was duidelijk dat het een kat en muis-spel zou worden, want Buinen kwam niet over de middellijn en speelde compact. HOC wist toch diverse kansen te creëren, maar steeds stonden keeper of aluminium in de weg. Na een kwartier was het Sander Zikken die de bal raak kopte uit een hoekschop: 0-2.

Aansluiting
HOC bleef aandringen en even later was het Mark van Bergen die de 0-3 liet aantekenen. HOC bleef de baas op het veld, maar het was Buinen die in het zadel werd geholpen door Jan Cremers die duur balverlies op het middenveld leed. Dit resulteerde in een strafschop voor Buinen nadat Jelsma hands maakte. Michiel Vedder nam de strafschop, en in tweede instantie kon Vedder de bal uit het netje halen.

Veel publieke belangstelling bij Buinen - HOC... (foto's: Andries Middelbos)
Veel publieke belangstelling bij Buinen – HOC… (foto’s: Andries Middelbos)

Wankelen
Na rust was het Buinen dat na vijf minuten spelen op 2-3 kwam, na een fout van Tewis, die verkeerd timede. Mart Hoving wist goed met het cadeautje om te gaan en scoorde. Het spel van HOC werd er niet beter op en Buinen begon in een resultaat te geloven. De geelhemden kregen zelfs de kans op de 3-3, maar de bal verdween rakelings langs de paal over de achterlijn. Toen HOC deze fase overleefde, wist men dat de drie punten nagenoeg zeker waren. Wiggers en Zikken maken in het restant samen een einde aan de onzekerheid door de 2-5 eindstand op de borden te schieten.

Afstand en afscheid
Voor HOC waren dit dure punten, helemaal wanneer naar de resultaten van de uitdagers (Gieterveen gelijk, Eext verlies) wordt gekeken. Komende zondag wordt de absolute kraker tussen HOC en Gieterveen gespeeld. Winst levert de geel-zwarten van Spiegelaar een schier onoverbrugbare voorsprong op. Opvallend feit bij Buinen was het aangekondigde vertrek van twee mensen: Mart Hoving speelde als gevolg van diverse spierblessures zijn laatste wedstrijd. Elftalleider Jan Lubbers van Buinen zal aan het einde van het seizoen, na twaalf dienstjaren, zijn taken neerleggen.