Voorschot op titel voor HOC na winst op Gieterveen

H-GKoploper HOC heeft de topper tegen Gieterveen winnend weten af te sluiten. De nummer twee van de ranglijst kreeg in het eerste half uur de betere kansen, maar moest na de 2-1 van Richard Wiggers toch de meerdere erkennen in de thuisploeg.  HOC had over de gehele wedstrijd gezien het betere van het spel en oogde aanvallend gevaarlijker dan Gieterveen, dat in de tweede helft moest toezien dat de koploper zich uiteindelijk naar een verdiende 4-1 overwinning voetbalde.

Door Ronald Bulthuis

Niet wachten
Onder grote publieke belangstelling begon de topper tussen HOC en Gieterveen alleraardigst. Lang hoefden de toeschouwers dan ook niet te wachten op een doelpunt. In de tiende minuut van de wedstrijd was het al raak voor HOC. Chris van Ewijk reageerde attent op een voorzet van Sander Zikken en kon de bal van dichtbij in het doel werken. Er volgde echter een snelle reactie van de bezoekers, die al snel weer op gelijke hoogte kwamen. Er volgde een kleine scrimmage voor het doel van keeper Marnik Nieborg, waarbij Jordi Bakker uiteindelijk het meest alert was. Bakker was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken.

Breekpunt
Het meeste balbezit was voor HOC, maar het was Gieterveen dat na de 1-1 een stuk dreigender was. Er kwamen dan ook goede kansen voor  de gasten om op voorsprong te komen. Een voorzet van Bakker kwam terecht bij Jorg Post, die zijn kopbal het aluminium zag teisteren. Even later moest HOC-sluitpost Nieborg handelend optreden bij een inzet van diezelfde Post. Waar Gieterveen verzuimde om de 1-2 te maken, was het na een half uur spelen wel raak voor HOC. Van Ewijk stond aan de basis met een prima steekbal, waarna de snelle Wiggers doelman André van Dijken omspeelde en de bal in het lege doel schoot. Het bleek later eigenlijk ook het definitieve breekpunt te zijn van deze wedstrijd.  In het resterende kwartier van de eerste helft kwam Gieterveen er niet meer aan te pas en was het HOC dat de lakens uitdeelde, maar niet tot scoren wist te komen.

Sander Zikken gaat met het hoofd de 3-1 maken... (foto: FC Kanaalstreek)
Sander Zikken gaat met het hoofd de 3-1 maken… (foto: FC Kanaalstreek)

Mokerslag door Zikken
Waar het HOC niet lukte om voor rust het verschil te maken, deed het dit wel direct na rust. Zikken torende bij een vrije trap van Mark van Bergen  hoog boven iedereen uit en knikte uitstekend binnen. Een mokerslag voor Gieterveen, dat even later ook de 4-1 om de horen had kunnen krijgen. Doelman van Dijken hield de bezoekers echter nog op de been met een tweetal  uistekende reddingen. Gieterveen probeerde naarmate de tweede helft vorderde om terug in de wedstrijd te komen, maar doelman Nieborg moest enkel optreden bij een aantal afstandsschoten, die niet al te gevaarlijk oogden. Een kwartier voor tijd gooide de koploper definitief de wedstrijd op slot.

In het slot
Opnieuw was Zikken, die in de tweede helft duidelijk het verschil maakte voor zijn ploeg, betrokken bij het doelpunt. De aanvaller zette goed door en vond uiteindelijk zijn ploeggenoot Wiggers, voor wie het een koud kunstje was om de bal in het lege doel te schuiven. Gieterveen probeerde nog wel om de stand wat dragelijker te maken, maar de echte stootkracht ontbrak gewoon domweg deze tweede helft. In de slotfase had het ook nog 5-1 of 6-1 kunnen worden, maar dat was wellicht teveel van het goede geweest al was de overwinning voor HOC uiteindelijk dikverdiend.

Voorschot
Na het laatste fluitsignaal konden de handen dan ook de lucht in bij HOC, dat ook nog eens  concurrent Eext zag verliezen. HOC heeft zich nu dan ook een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het slot van het seizoen en nam met de overwinning op Gieterveen een voorschot op het aanstaande kampioenschap.