Rik de Lange en Daniël Manning op oude nest

NB-HZe zijn bezig aan het zesde gezamenlijke seizoen bij eersteklasser Hoogeveen: Rik de Lange en Daniël Manning. Voor de 33-jarige De Lange is het overigens al zijn negende seizoen bij de blauwhemden, waardoor hij zichzelf inmiddels een jongen van de club durft te noemen. Leuk detail is dat beide spelers afkomstig zijn van de club, die ze komende zondag gaan bezoeken: Nieuw Buinen. In het seizoen 2006 – 2007 speelden de mannen, die ook al beiden bij FC Emmen speelden, samen in het oranje-wit van de Buunermonders. 

Aan elkaar gewaagd
Voor zowel De Lange als Manning staat er dus een bijzondere wedstrijd op het programma. Manning, dertig jaar, keert bij Hoogeveen terug in de basis na een schorsing van drie wedstrijden: “Wedstrijden tussen Hoogeveen en Nieuw Buinen zijn volgens mij altijd al spannend geweest. De clubs zijn vaak erg aan elkaar gewaagd. Sinds de winterstop zijn wij beter gaan voetballen, dus ik heb er vertrouwen in. Nieuw Buinen staat momenteel te laag op de ranglijst, maar ik hoop dat wij hun opmars kunnen stoppen.” Ook De Lange, die aanvoerder van de Hoogeveners is, zat een schorsing van drie wedstrijden uit en maakt zijn rentree in de opstelling: “Nieuw Buinen draait erg goed, de laatste weken. Dus we zullen vol aan de bak moeten. Ik ben het met Daniël eens dat Nieuw Buinen nu te laag staat, gezien de kwaliteiten waarover ze beschikken.”

Kampioen met Albert Koops
Daniël Manning, die woonachtig is in Valthermond, kijkt met plezier terug op zijn verblijf in Nieuw Buinen: “Ik heb de club altijd ervaren als een echte volksclub met trouwe en gezellige supporters. Goede herinneringen heb ik vooral aan de tijd met Albert Koops als hoofdtrainer, waarmee we kampioen werden in 2009.” Volgens Manning is het fanatisme van de supporters één van de overeenkomsten tussen beide clubs: “Maar ook het feit dat beide clubs nu een prachtige, nieuwe accommodatie hebben is een overeenkomst. Ik denk dat heel veel clubs daar, volledig terecht, jaloers op zijn!”

Daniël Manning in duel met Brandon Meems, tijdens Hoogeveen - Nieuw Buinen... (foto: v.v. Hoogeveen)Daniël Manning in duel met Brandon Meems tijdens het later gestaakte duel Hoogeveen – Nieuw Buinen… (foto: v.v. Hoogeveen)

Groei in de breedte
Toch ziet de aanvaller, die in vier seizoenen 44 competitietreffers voor Nieuw Buinen maakte, ook verschillen tussen de beide eersteklassers: “Bij Hoogeveen zie ik nu dat er maar weinig verloop is in de selectie. Bij Nieuw Buinen zijn er de afgelopen jaren nogal wat mutaties geweest in de bezetting en zie je toch ook elk jaar weer veel andere spelers. Ik denk dat zoiets niet bijdraagt aan de stabiliteit. Verder vind ik het opvallend dat het ledenaantal van Hoogeveen gigantisch groeit na de verhuizing naar het nieuwe complex, terwijl Nieuw Buinen in de breedte een kleine club blijft.”

Afwachtend en niet trainen
De Lange vult aan door te stellen dat vooral op het organisatorische vlak er verschillen zijn: “Wanneer ik de clubs met elkaar vergelijk zie ik die verschillen, maar ik heb wel het idee dat Nieuw Buinen daarin is gegroeid en nog steeds stappen maakt.” Voor de aanvoerder, die in Assen woont en in Zwolle werkt, was het één van de redenen om na vier seizoenen de club te verlaten: “Het bestuur was destijds erg afwachtend over de samenstelling van de selectie voor het nieuwe seizoen. Hoogeveen benaderde mij en daar ben ik toen op ingegaan. Ik baalde ook van de lage opkomst op de trainingen. We stonden soms met vijf spelers op de training en daarvoor kwam ik dan uit Assen.”

Onverslaanbaar en nazitten
Toch kijkt de vader van twee dochters met veel plezier terug op zijn verblijf in Nieuw Buinen: “De sfeer was altijd geweldig! Daarnaast heb ik natuurlijk met heel veel goede spelers samen mogen voetballen. Mijn mooiste herinnering aan Buunermond is het seizoen dat we moeizaam begonnen, totdat Ludie Hulshof trainer werd. Daarna waren we werkelijk onverslaanbaar. We wonnen meer dan twaalf wedstrijden op rij en we konden zelfs nog kampioen worden, maar in een rechtstreeks duel met MSC verloren we helaas.” Ook wil De Lange een aantal mensen uit zijn periode bij de club noemen: “Ik heb onnoemlijk veel respect voor alles dat bijvoorbeeld Appie Schipper en Otto en Aty Rasters voor Nieuw Buinen hebben betekend. Mede door de mensen speel ik altijd nog graag in Nieuw Buinen en kom ik altijd op eigen vervoer om nog wat langer in de kantine te blijven, haha.”

Rik de Lange duelleert met Wessel Koomans... (foto: v.v. Hoogeveen)Rik de Lange duelleert met Wessel Koomans… (foto: v.v. Hoogeveen)

Degraderen met Lesmond Prinsen
Manning, die als financieel adviseur voor de Rabobank werkt, had vooral een sportieve reden om Nieuw Buinen te verlaten: “Nieuw Buinen was net gedegradeerd uit de Hoofdklasse en Hoogeveen maakte juist de omgekeerde weg. Toen ze me benaderden was de keuze snel gemaakt. Ook was ik na vier jaar bij dezelfde club toe aan een stap.” Maar ook het ontbreken van een klik met de toenmalige hoofdtrainer Lesmond Prinsen speelde mee: “Het boterde gewoon niet tussen Lesmond en mij. Ik denk dat Lesmond ook beter past binnen een betaald voetbal organisatie dan bij een amateurclub, zeker een club als Nieuw Buinen. Lesmond heeft het dan ook niet erg lang volgehouden bij de club.”

Terugkeer in de Kanaalstreek
Inmiddels bevinden beide heren zich na een imposante carrière in de herfst van hun bestaan als voetballer. En dus vragen we de mannen, die altijd in de eerste klasse of Hoofdklasse speelden, naar hun plannen voor de toekomst: zien we hen nog terug in de Kanaalstreek? De Lange is het meest duidelijk in zijn antwoord: “Als speler niet. Ik ga nog een seizoen door bij Hoogeveen en dan ben ik 35 jaar en is het mooi geweest. Het zou mooi zijn om bij dan Hoogeveen als assistent-trainer aan de slag te gaan, maar de tijd zal ons dat leren.” Manning heeft inmiddels overeenstemming met Hoogeveen over het volgende seizoen en bekijkt zijn loopbaan per jaar: “Het moet te combineren zijn met mijn werk en thuissituatie. Maar daar heb ik de komende periode in ieder geval geen twijfels over. Ik zal ongetwijfeld ooit weer ergens in de Kanaalstreek gaan voetballen, eventueel op een lager niveau. Zolang ik echter op het huidige niveau mee kan komen gebeurt dat wat mij betreft nog niet!”banner_nieboer

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Vijf vragen aan John Oving (v.v. Buinen)

Laten we er geen doekjes om winden: op dit moment is v.v. Buinen de ...

Raymond Duitscher: “Titan zal alle zeilen bij moeten zetten!”

Met zijn 33 lentes is aanvoerder Raymond Duitscher één van de ervaren krachten in ...

Albert Stevens: “Nacompetitie is haalbaar voor Buinen.”

Albert Stevens verruilde Borger voor Buinen en hoopt komend seizoen goed voor de dag ...