Randzaken: schorsingen, tuchtzaken en vastspelen

knvb1April nadert snel en dat houdt in dat de (reguliere) voetbalcompetities hun einde naderen. In de praktijk zorgt dat voor een dubbel programma tijdens Pasen en het inhalen van wedstrijden op dinsdag-, woensdag- en donderdagavonden. Voor trainers en begeleiders levert dit wel eens hoofdbrekens op. Want is die ene speler nu al geschorst vanwege die gele kaart, of gaat de schorsing pas volgende week in? En die linksback van het tweede elftal? Mag die nu nog in het eerste elftal spelen? Kortom: tijd voor duidelijkheid! Met dank aan de website van de KNVB informatie over een aantal jaarlijks terugkerende onderwerpen:

Schorsingen
In verband met het dubbele speelprogramma in het komende paasweekend is het goed om stil te staan bij de ingangsdatum uitsluitingen bij gele kaarten. Zodra een gele kaart in Sportlink wordt geregistreerd en dit een wedstrijd uitsluiting tot gevolg heeft, gaat de straf de dag na de registratiedatum in. 

Voorbeeld: als een speler voor wie op zowel paaszaterdag als op paasmaandag een wedstrijd staat ingepland, op paaszaterdag een gele kaart oploopt met een uitsluiting tot gevolg, is deze speler op paasmaandag uitgesloten. 

Tuchtzaken
Om in de eindfase van de competitie een eerlijker verloop te waarborgen, is vanaf 15 maart tot aan het einde van het seizoen de verkorte procedure van kracht. De verkorte procedure geldt als een wedstrijd niet is gespeeld of niet is uitgespeeld, er gemotiveerd aangifte is gedaan van een niet-gerechtigde speler of er sprake is van ernstige ongeregeldheden vóór, tijdens of na de wedstrijd waarbij het bestuur amateurvoetbal verzoekt om toepassing van de verkorte procedure.

Om het voor de tuchtcommissie mogelijk te maken in deze fase van de competitie snel uitspraak te kunnen doen moeten alle rapporten en verklaringen binnen één werkdag na de wedstrijd op het bondsbureau of steunpunt aanwezig zijn. De verklaringen kunnen naar de voor tuchtzaken bekendgemaakte e-mailadressen worden gestuurd. De tuchtcommissie doet daarna zo snel mogelijk uitspraak. Als een vereniging een schikkingsvoorstel wordt aangeboden, geldt tijdens de verkorte procedure een verweertermijn van twee werkdagen. Voor het indienen van een beroepschrift geldt voor deze zaken een termijn van drie werkdagen.

Vastspelen
Hoeveel wedstrijden mag een speler in een hoger elftal meedoen voordat deze is ‘vastgespeeld’? Een speler kan gedurende het seizoen voor meerdere elftallen in actie komen, afhankelijk van zijn leeftijd en afhankelijk van het aantal wedstrijden dat de speler voor één of meerdere elftallen heeft gespeeld.

Op enig moment kan een speler zich vastspelen voor een bepaald elftal/niveau. In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een elftal vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager elftal van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie). Ook mag de speler vanaf dat moment niet meer uitkomen in een lagere leeftijdscategorie, ook al zou de speler hier op basis van zijn leeftijd toe gerechtigd zijn.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Voorlopige deelnemerslijst FC Kanaalstreek Amateurtoto 2021/2022

De FC Kanaalstreek Amateurtoto, voor de echte voetballiefhebber en kenner van de Kanaalstreek.

Stadskanaal plaatst zich voor nacompetitie

Stadskanaal heeft zich geplaatst voor nacompetitievoetbal voor de 1e klasse.

Valthermond B1 naar de Hoofdklasse

Na het kampioenschap van het eerste elftal viel er afgelopen weekend opnieuw een promotie ...