Minimaal verschil bij Gieten – Ter Apel ’96

G-TAOndanks het mooie voorjaarsweer heeft FC Ter Apel ’96 afgelopen zondag een behoorlijk frustrerende middag gehad. In een gelijk opgaande uitwedstrijd tegen de plaatselijke trots uit Gieten wisten de Ter Apelers namelijk wederom geen punten mee naar huis te nemen. Na de wedstrijd wezen alle beschuldigende Ter Apel-vingers richting scheidsrechter Schram die een zeer grote stempel op de wedstrijd drukte.

Shirts afgekeurd
Ondanks dat Ter Apel ook behoorlijk gemankeerd was door diverse blessures was er de verwachting dat er tegen een eveneens aanzienlijk gemankeerd elftal van Gieten toch zeker iets te halen viel. Michel Heijne en Marcel Mulder zouden hun eerste minuten van dit seizoen in het eerste elftal gaan maken en de al 3,5 seizoen geleden gestopte maar zeer geroutineerde Dennis Norder nam plaats op de bank van de Ter Apelers. Reeds voor de wedstrijd was er al sprake van enige frustratie bij de Ter Apelers doordat de dienstdoende scheidsrechter zowel de rode thuis- als witte uit-shirts van de Ter Apelers afkeurde. Dat dit in alle voorgaande wedstrijden nooit een probleem was geweest en ook Gieten geen bezwaar had tegen deze shirts, deed scheidsrechter Schram niet overtuigen dat er prima met deze shirts gespeeld kon worden. Hierdoor moesten er hals over kop nog oranje shirts uit Ter Apel worden ingevlogen waardoor de wedstrijd ongeveer een kwartier later dan de bedoeling was kon beginnen. Merkwaardig was wel dat de scheidsrechter zelf besloot dat hij wel in een wit shirt zijn wedstrijd kon fluiten.

Direct rood
In een wedstrijd die niet overliep van goed voetbal was er in de beginfase nauwelijks iets te beleven. Na 10 minuten spelen kreeg Gieten de eerste mogelijkheid. Gert Maliepaard werd vrijgespeeld voor doelman De Jonge van Ter Apel maar vanaf ongeveer 16 meter wist hij het doel niet te treffen en de bal verdween over het doel. Dat de scheidsrechter (ook) enige frustratie tegenover de Ter Apelers had was wel te merken. Gieten kreeg makkelijker een vrije bal en na een kwartier spelen hadden de Ter Apelers reeds enkele gele kaarten gekregen, waardoor Ter Apel trainer Goeree zich al genoodzaakt voelde Albert-Jan van Oosten te vervangen door routinier Dennis Norder. Toen Rick Eikens na nog geen 30 minuten spelen na een correcte maar harde tackle op de bal een directe rode kaart ontving werd het sommige Ter Apelers dan ook even te veel. Toen de rust na enkele minuten was teruggekeerd, was de conclusie dat Ter Apel nog ruim een uur moest spelen in een wedstrijd vol belangen. Ook na de makkelijk gegeven rode kaart bleef de scheidsrechter de Ter Apelers benadelen en frustreren. De volgende mogelijkheid van Gieten kwam uit een (opnieuw) onterecht gegeven vrije bal op de rand van het zestien meter gebied. Wederom Maliepaard wist het doel niet te treffen. Zijn harde inzet kon worden gekeerd door De Jonge. Ter Apel wist in de eerste helft nauwelijks gevaar te creëren waar wist ook te voorkomen dat Gieten tot verdere grote kansen kon komen.

Cadeautje Gieten
In de rust had Ter Apel de mogelijkheid om enigszins tot rust te komen en zich te reorganiseren. Ondanks het wedstrijdverloop tot dusver was de wedstrijd immers nog niet verloren en was de kans op een of meerdere punten nog steeds aanwezig. Ook in de tweede helft waren er voor beide ploegen niet veel kansen. Gieten was uit een corner nog het dichtst bij een doelpunt maar een schot uit een moeilijke hoek was geen probleem voor De Jonge. Scheidsrechter Schram bleef de Ter Apelers irriteren maar het hoogtepunt moest nog komen. Uit een, het wordt eentonig, makkelijk gegeven vrije bal op de zijlijn werd door Gieten een voorzet gegeven. In een duel tussen Gieten-spits Geir Lutjes en Dennis Norder ging eerstgenoemde naar de grond, waarop Schram besloot een strafschop te geven. Maliepaard maakte gebruik van de mogelijkheid en zorgde voor een 1-0 tussenstand.

Korte blessuretijd
Na deze tegenvaller legde Ter Apel zich echter niet bij pakken neer en besloot een tandje bij te zetten. Ron Kuper werd naar voren gedirigeerd en Michel Heijne werd vervangen door Arjan Heeres om zodoende wat meer druk richting het Gieten-doel te kunnen zetten. In de slotfase waren de Ter Apelers hierdoor nog enkele keren dichtbij de gelijkmaker. Een vrije bal van Kuper kon worden gekeerd door Gieten-doelman Tappel en de rebound kon door Dennis Stuurwold niet voldoende worden gedrukt. Zijn inzet verdween over het doel. Ook een goede actie van Heeres kon niet worden beloond met een doelpunt. Zijn strakke voorzet bereikte net geen medespeler. Na het bijtellen van een korte blessuretijd floot Schram af en was het definitief dat Ter Apel wederom geen punten pakte. In een wedstrijd zonder harde overtredingen kreeg Ter Apel wel liefst zeven gele en één rode kaart. Naast het puntenverlies is ook dit iets dat invloed kan hebben in het vervolg van de competitie.