Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Penalty! Het woord van dit voetbalweekeinde van de Eredivisie. Geen penalty, wel een penalty, belachelijke beslissing, cruciaal voor de titelstrijd, de KNVB Beker, Europees voetbal, iedereen had er zijn mening  wel over klaar.

We gaan terug naar minuut 89 van de wedstrijd Ajax – FC Utrecht.  Scheidrechter Danny Makkelie heeft zojuist een penalty gegeven aan Ajax, nadat in zijn ogen spits Arek Milik gevloerd werd door Willem Janssen. Even daarvoor nog was Utrecht in de 84e minuut op 0-2 gekomen via een geweldige pegel van Patrick Joosten, maar maakte Ajax aanvoerder Davy Klaassen het een minuutje later direct weer spannend. Enkele minuten later brak minuut 89 aan waarin Ajax de kans kreeg op de gelijkmaker via de gegeven strafschop. Onberispelijk binnen geschoten door Milik, die daarmee Ajax misschien een wel cruciaal punt schonk in de strijd om de titel. Was de penalty niet gegeven dan had Ajax naar alle waarschijnlijkheid verloren en was PSV de nieuwe koploper geweest. Maar dat gebeurde niet en dus bleef Ajax alsnog koploper al kwamen de Eindhovenaren wel op gelijke hoogte in punten. Het doelsaldo van de Amsterdammers is echter een stuk gunstiger met een voorsprong van zes doelpunten.

Natuurlijke reactie
De heisa over de penalty is eigenlijk zwaar overtrokken, want eigenlijk kun je Makkelie helemaal niets kwalijk nemen. Natuurlijk weet hij zelf ook wel dat hij een ongelukkige beslissing nam en dat hij na het bekijken van de beelden misschien wel volledig miszat. En dat is het hem nu juist, die beelden, die ziet de scheidsrechter pas na afloop van de wedstrijd. In het duel zelf moet hij in een split seconde reageren en ziet hij uit zijn oogpunt heel wat anders voor zich. Er volgt een natuurlijke reactie, waarbij hij denkt dat het wel een strafschop is en dat valt ook nog wel enigszins te begrijpen met het gevaarlijke inkomen van Janssen. Zeker gezien vanuit zijn hoek, waarbij de de bal ook nog eens de andere kant op gaat.

Waar blijven de hulpmiddelen?
Het is dan ook nog steeds onbegrijpelijk dat er geen video referee tijdens de wedstrijden aanwezig is, zodat de situatie nog eens herzien kan worden. Regelmatig zie je dit voorbijkomen tijdens hockeywedstrijden of andere sporten zoals ijshockey, waardoor er wel juiste beslissingen kunnen worden genomen omdat één van beide ploegen protest kan aantekenen. Een geweldig hulpmiddel, waardoor situaties als bij Ajax – Utrecht kunnen worden voorkomen en het uiteindelijk ook geen negatieve invloed kan hebben. Natuurlijk zullen ze balen bij Utrecht en PSV, maar aan de andere kant gaat een seizoen over 34 wedstrijden en sta je na die wedstrijden op de plek waar je hoort te staan. Dan had PSV maar niet zoveel punten moeten verspelen tegen ‘ de kleintjes’.  Het bekende voetbalcliché luidt immers ook niet voor niets: ‘Kampioen wordt je tegen de kleintjes’ .  Desondanks is er nog niets beslist en beloofd het nog een zinderend slot te gaan worden. Te beginnen op dinsdag met PSV – Vitesse en op woensdag SC Heerenveen – Ajax. Wordt  vervolgd…