Gieterveen verliest kostbare punten

GieterveenGieterveen heeft kostbare punten verspeeld tegen runner-up EHS’85. Voorafgaand aan de wedstrijd was het verschil tussen de nummer twee (Gieterveen) en de nummer zes (EHS’85) twee punten. Na de wedstrijd waren de rollen zo goed als omgedraaid en stonden de Emmenaren boven de Gieterveners. Op de overwinning van de thuisploeg was eigenlijk weinig af te dingen. Ze lieten het spel duidelijk aan de de gasten, maar die beten zich keer op keer stuk op de stugge verdediging en in de omschakeling waren ze bij vlagen levensgevaarlijk.

Gelukkige wijze
De eerste helft had beide kanten op kunnen gaan. Gieterveen bouwde in een laag tempo vrij gemakkelijk op, maar kwam niet verder dan tot een 25 meter van de goal. In de omschakeling waren de Emmerschansers daarentegen gevaarlijk met lange ballen op Fuhler en de Jong. Het eerste kwartier ging dan ook op en neer. EHS’85 was al een paar keer gevaarlijk voor de goal van Van Dijken opgedoken, mede door de snelle rushes van Fuhler en middenvelder Oluic. Gieterveen had daarentegen al een aantal keer de buitenspelers Bakker en Weerts vrijgespeeld, maar diens voorzetten werden nimmer gevaarlijk. Na een kleine 20 minuten werd de score geopend door de thuisploeg op een nogal gelukkige wijze. Het uitverdedigen van middenvelder Kupers werd geblokt door zijn tegenstander waardoor de bal met een hoge effectbal voor de voeten kwam voor Linneman. Vanaf 20 meter schoot hij ineens op de goal en via het uitgestoken been van stopper Mulder verdween de bal achter Van Dijken. 1-0.

Paal en lat
In de resterende 30 minuten veranderde het spelbeeld weinig. EHS’85 leunde vooral op het doorkoppen van aanvoerder Korthuis en Gieterveen verloor veelvuldig de bal op zo’n 20 meter van de goal. Beide ploegen kregen nog een aantal kansen, maar de spitsen van de thuisploeg konden steeds net op tijd worden afgestopt en een kopbal van vleugelspeler Bakker ging naast de goal. Vlak voor het rustsignaal had Weerts de gelijkmaker nog op zijn slof, maar deze wist niet voldoende af te drukken om de stand gelijk te trekken. Iets daarvoor belandde een vrije trap van Weerts al op de scheiding van paal en lat. Hierdoor gingen de bezoekers met een achterstand richting de kleedkamers.

Meters buitenspel
In de tweede helft ging EHS’85 tegen de verwachting in wat meer druk zetten op de verdedigers van Gieterveen, waardoor de opbouw werd verstoord. Het spel ging snel op en neer, maar de Emmerschansers kregen de betere kansen en hadden meer dreigende momenten. Gieterveen ging vaker één-op-één spelen, waardoor vrijwel elke lange bal voor dreiging zorgde. Daarentegen zorgde Niek Drent, in de tweede helft geposteerd als linksbuiten, ook voor dreiging. Echter, net als in de eerste helft kwamen de voorzetten zelden bij een mede Gietervener terecht. Na ongeveer 70 minuten breidde EHS’85 haar voorsprong uit. Vooral De Jong was hiervoor al een aantal keer teruggefloten omdat hij in buitenspel positie stond, maar deze keer negeerde scheidsrechter Lahuis de grensrechter en liet hij doorspelen. Het was hierna een koud kunstje voor De Jong om dit buitenkansje te verzilveren, waardoor hij de voorsprong verdubbelde. Waar het bij de vorige situaties soms discutabel was of het daadwerkelijk buitenspel was, leek het deze keer meters buitenspel en het was dan ook niet raar dat Gieterveen zich hier bestolen voelde.

Alles op alles
Vijf minuten voor tijd scoorde Drent nog de aansluitingstreffer, doordat een voorzet gelukkig over de doelman heen zeilde. Hierop besloten de bezoekers nog eens alles op alles te gaan spelen en dit leverde in de slotminuut nog een grote kans op. Een voorzet van Kupers belandde op de borst van Van der Veen, maar deze stuitte te ver van hem af waardoor de keeper kon ingrijpen. Gieterveen verloor de eerste van de drie finales die op het programma stonden. Het is nu zaak voor de groenhemden om de komende twee wedstrijden (tegen de nummer 4 en 6) alles op alles te zetten om zo gunstig mogelijk de nacompetitie in te gaan.