Martijn Folkers: “Gydo Buurman verrast me nog steeds”

Een beetje linksbuiten is eigenwijs. Gelooft vooral in zijn eigen capaciteiten, maar is ook gevoelig. Raakt van slag als een medespeler een kritische noot kraakt. In de Kanaalstreek speelde zo’n linksbuiten jarenlang in de marge van het amateurvoetbal, maar dit jaar is zijn doorbraak eindelijk een feit.

Want wie vijf jaar geleden voorspelde dat Gydo Buurman clubtopscorer zou zijn bij een goede tweedeklasser, werd destijds vermoedelijk voor gek verklaard. Buurman was een redelijke voetballer, die anoniem zijn wedstrijdjes afwerkte bij SV Mussel, en het daarna een jaar bij ZFC Zuidlaren ging proberen. Anno 2016 is alles anders. Buurman vliegt, rent, passeert en scoort alsof het een lieve lust is. En eerlijk is eerlijk, ook ik had dit nooit voorspeld.

Voordat u begint te lachen, maar ooit speelde ik met Gydo in de voorhoede bij SV Mussel A1. Hij als gevreesde linkerspits, ik als statisch aanspeelpunt. En dat waren mooie tijden, waar ik met ‘Buur’ met enige regelmaat in het café belandde. We konden goed met elkaar door één deur. Want Buurman is gewoon een prima kerel.

Maar in die tijd was hij in het veld bij vlagen onuitstaanbaar. Hij ging onverstoord zijn eigen gang en kon in een wedstrijd gerust zes keer naar binnentrekken, zich vastlopen en het de zevende keer opnieuw proberen. Linkshalf Chieljan Pierik werd er gek van. ‘Pier’ denderde er dan aan de linkerkant weer overheen, tevergeefs wachtend op de bal. Buur wilde het namelijk weer eens zelf proberen.

Niet zelden zonder succes hoor, want hij scoorde met regelmaat. Maar eenmaal speler in het vlaggenschip van ‘de SVau’ stokte de productie nog wel eens. Want Buurman was een linkerspits uit het boekje: grillig. De ene week een 8, de andere een 4. In zijn laatste seizoen in Mussel werd hij wel clubtopscorer, maar niemand binnen de club had gedacht dat hij een dragende kracht zou worden bij Valthermond.

En dat werd hij dus wel. Met dank aan trainer Harris Huizingh, die hem het vertrouwen gaf. Maar ook met dank aan de ploeg Valthermond, die al enkele seizoenen laat zien over voldoende kwaliteit te beschikken. Buurman voelt zich thuis op ‘De Meent’ en heeft in twee seizoenen al 24 doelpunten gemaakt, terwijl dit seizoen voor de Mondkers nog zeker niet ten einde is. Buurman kan zich onsterfelijk maken in de jacht op een plaats in de eerste klasse.

Benieuwd of hij dat juk kan dragen. Ik kijk er niet meer van op.  Buurman heeft me al vaker verbaasd, zeker de laatste jaren. Wanneer Huizingh hem scherp blijft houden, de ploeg om hem heen zo goed blijft voetballen als de laatste maanden, kan er een heel mooi toetje aankomen op ‘De Meent’. Valthermond in de eerste klasse, het lijkt haast te mooi om waar te zijn. En ik moet het toegeven, Gydo Buurman heeft me aan alle kanten verrast.

Martijn Folkers...
Martijn Folkers…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Damesvoetbal”

Wie in de nachtelijke uurtjes van deze zomerse dagen geplaagd wordt door verveling kan zijn ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Milik, niet te benijden Bijna had het jongensboek van ADO Den Haag speler Dennis ...

Peter Kroezenga: “Met de bus naar DOS”

Voor een profvoetballer is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor een ...