Gieterveen in ware thriller langs Weiteveense Boys

GieterveenHet is al bijna drie weken geleden dat Liverpool op spectaculaire wijze wist te winnen van Dortmund in de kwartfinale van de Europa League, in één van de mooiste voetbalwedstrijden van de laatste jaren. Op zondag 1 mei voltrok zich op sportpark De Hoogkaamp in Gieterveen een soortgelijke strijd, waarin het publiek, dat in grote getale aanwezig was, zich de grote winnaar mocht noemen. Het werd een wedstrijd waarin het spel niet altijd goed was, maar verder werkelijk alles in zat om te spreken van één van de mooiste wedstrijden voor de Gieterveners van de laatste jaren. En er werd ook nog gewonnen.

Heer en meester
In de openingsfase van de wedstrijd was Weiteveense Boys heer en meester. Ze bestormden letterlijk de opbouw van de Gieterveners, waarmee ze fouten in de opbouw van de thuisploeg afdwongen. Het was al na twee minuten spelen toen Weiteveen op voorsprong dacht te komen. Een lange bal werd gemist door de uitkomende keeper Drent, waardoor Dennis Rocks de bal voor het intikken had. Na enig overleg met de grensrechter besloot de scheidsrechter dat Rocks in buitenspelpositie stond, toen de lange bal gespeeld werd. Ook hierna bleef Weiteveen dreigend, maar met veel moeite bleef de thuisclub overeind. Sterker nog, het vocht zich terug in de wedstrijd. Eerst was het Van der Veen die vanuit een corner over de deklat kopte en even later was vleugelspits Weerts al zijn tegenstanders te snel af. Zijn voorzet bleef bijna op de doellijn liggen, maar Bakker had de tenen net te kort om de bal te promoveren tot doelpunt.

Keurig koppen
Beide ploegen maakten in deze fase veel fouten, maar de strijd vergoedde heel veel. Bij een fout in de opbouw van Gieterveen leek Weiteveen door te kunnen stormen richting doelman Drent, maar wederom besloten grens- én scheidsrechter dat de spitsen zich in buitenspel positie bevonden. Dit tot grote frustratie van de bezoekers die dit maar moeilijk konden verkroppen. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd werd er dan voor het eerst gescoord. Een corner van Weerts werd keurig ingekopt door Bart Caspers: 1-0. Lang konden de Gieterveners hier niet van genieten. In de allerlaatste minuut van de eerste helft werd de bal met nog één lange haal naar voren geschoten. De verdediging schatte deze bal volledig verkeerd in, waardoor Rocks ineens weer voor Drent verscheen. Deze keer rondde hij keurig af en met het eindsignaal van de eerste helft in het kielzog trok hij de stand weer recht: 1-1.

In de netbeugel
In de tweede helft gebeurde wat niemand zich voorstellen kon. Weiteveen kwam, wederom door fouten in de opbouw, simpel op 1-3. Het was eerst Rocks die met een wippertje zorgde voor de voorsprong en later Plas die van dichtbij overtuigend de 1-3 binnenschoot. De moreel van de thuisploeg leek op dit moment geknakt. Doordat beide ploegen in de eerste helft al veel hadden gegeven van zichzelf, leek de rest van de wedstrijd een formaliteit te worden. Ware het niet dat de wedstrijd na een uur spelen, op wonderschone wijze, volledig kantelde. Het was Bert Kupers die op fabelachtige wijze de bal van 25 meter vol op de pantoffel nam. De bal belandde zo strak in de kruising, dat deze bleef hangen in de netbeugel: 2-3.

In balans
De groenhemden gingen hierna nog opportunistischer spelen en creëerden kans na kans. Weiteveen, duidelijk de fysiek sterkere ploeg, kwam hier totaal niet meer onderuit en wisten zich geen raad met de aanvalsdrang van de Gieterveners. Eerst was het Van der Veen die twee grote kansen miste. Zijn eerste pegel belandde op de lat en iets later werd zijn inzet van dichtbij gered door sluitpost Menke. Ook Bakker leek de bal nog voor het intikken te hebben na een voorzet van Weerts, maar de bal wou maar niet tegen te touwen. Het was invaller De Vries die de stand dan toch gelijk trok. Aan de zijkant van het strafschopgebied kreeg hij de bal even vrij. Met een schot uit de draai schoof hij de bal langs de kansloze Menke: 3-3.

Alle ingrediënten
De thuisploeg nam absoluut geen genoegen met een punt en bleven veel druk zetten. Dit resulteerde uiteindelijk dus in de overwinning. Het was Bakker die zijn afgeslagen corner terug kreeg en met een fantastisch schot in de kruising keeper Menke wederom kansloos liet: 4-3. Hierna waren de rollen omgedraaid. Weiteveen ging druk zetten en het was aan de thuisploeg om nog tien minuten tegen te houden. Gieterveen kwam een paar keer met geluk weg en Drent had nog een schitterende redding in petto, maar ook De Vries had de wedstrijd aan de andere kant nog eerder in het slot kunnen gooien. Al met al een prachtige voetbalmiddag in Gieterveen; mooi weer, prachtige goals, mooie aanvallen, grote fouten en veel strijd. Met de wetenschap dat Eext volgende week nog tegen HOC speelt, doet Gieterveen weer volop mee in de strijd om de tweede plek op de ranglijst!