Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De wederopstanding van FC Groningen
Erwin van de Looi werd weken geleden nog verguist door menig FC Groningen fan, nadat men alweer voor de zesde keer op rijd had verloren. De trainer moest maar weg was de conclusie, want de jongens van de FC bakten er helemaal niets meer van. Het seizoen van Groningen leek dan ook als een nachtkaarsje uit te gaan. Hoe anders is het echter nu in begin mei, want de Trots van het Noorden staat gewoon op een play-off plek. Dat had niemand zien aankomen en ook niet verwacht.

Na de overwinning bij Den Haag is het gaan lopen en rijgt het ineens de punten aaneen. Zo won Groningen zondag opnieuw en was Heerenveen in de derby van het Noorden de pineut. Doordat de Gelderse ploegen Vitesse en NEC in eigen huis onderuit gingen staat Groningen nu zowaar achtste. Een plek die recht geeft op de play-offs, waardoor het nog kans maakt op Europees voetbal. Met de thuiswedstrijd tegen Heracles in het verschiet is het dus geen rare gedachte dat Groningen dus mee gaat doen aan de play-offs.

De opmerkelijke eindsprint onder Van de Looi
Wie kijkt naar de afgelopen seizoenen onder het bewind van Van de Looi hoeft niet eens raar op te kijken van de huidige prestatiecurve. Het eerste seizoen van de trainer verliep namelijk op een dergelijk wijze, waarin Groningen ook goed begon en wegzakte, maar toch met een fantastische eindsprint eindigde. Uiteindelijk leverde het na het spelen van play-offs Europees voetbal op doordat het te sterk was voor AZ. Een seizoen later werd Groningen opnieuw zevende, maar wist het opnieuw te pieken in de slotfase. Het leverde de prachtige bekerwinst op Zwolle op en dit keer zelfs rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. En ook dit seizoen is Groningen weer bezig aan een sterk einde van het seizoen en een plaats voor de play-offs zit er nog altijd in.

Plek zeven kan opnieuw behaald worden als men zelf weet te winnen van Heracles en Zwolle thuis verliest van PSV, maar ook plek acht voldoet voor een plaats in de play-offs. Het zou dan ook zo maar kunnen dat Groningen die play-offs dan opnieuw gaat winnen en dat zou dan een geweldig laatste kunststukje zijn van Van de Looi. Als het Van de Looi lukt om opnieuw Europees voetbal te halen dan heeft hij in drie seizoenen drie wereldprestaties geleverd. Drie keer Europees voetbal halen en een beker winnen, dat zijn prestaties waar menig voorgaand trainer van Groningen jaloers op zou zijn geweest. Het is nog niet zover, maar mocht het lukken, dan zal van der Looi ineens weer als een toptrainer bestempeld worden.

Op naar de laatste speeldag
Zijn volgende club Willem II had misschien al wel gehoopt dat van der Looi op de bank zou zitten, want dan wist het in ieder geval zeker dat het niet bang hoefde te zijn voor degradatie. De Tilburgers zitten in een negatieve spiraal en moeten vrezen voor de nacompetitie. Excelsior staat een punt boven Willem II, maar speelt op de laatste speeldag uit bij het al gedegradeerde Cambuur. Willem II zal dan ook vrezen voor het ergste en zal daarnaast zelf ook nog eens moeten winnen van het al uitgespeelde Roda JC. Gelukkig gaat het nog ergens om in de laatste speelronde van de Eredivisie en zijn niet alle wedstrijden om des keizers baard. Al had Marcel Keizer van Cambuur dat liever wel gehad, maar zijn elftal kwam domweg kwaliteit tekort om in de Eredivisie te blijven. Voor de play-offs is het dus ook nog spannend met Vitesse, NEC, PEC en Groningen die strijden om de laatste tickets. Als Vitesse het niet redt, is de kans groot dat Rob Maas zijn biezen kan gaan pakken.

Een ander mooi duel is Utrecht tegen AZ waarbij het gaat om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Wint Utrecht met drie doelpunten of meer dan zijn zij vierde, maar zover zal AZ het waarschijnlijk niet laten komen. Verder is er nog de titelstrijd tussen Ajax en PSV, al lijkt deze al wel beslecht te zijn. PSV wint niet zomaar even met 8-0 bij Zwolle en Ajax zal naar verwachting geen lastige middag krijgen bij de Graafschap. De Superboeren houden liever iedereen fit en zullen zich gaan sparen voor de nacompetitie. Desondanks beloofd het nog voor elke voetbalfan een mooie laatste speelronde te worden. Dus waar je zondag ook bent, oordopjes mee, radiootje aan en geniet tijdens het mooie weer nog even van de laatste speelronde van de Eredivisie. Want op een slotdag kan het zo maar eens heel raar lopen…

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Column: Afgelast!

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Ronald Bulthuis over het afgelasten van wedstrijden.

Column: Dagboek van een Goddelijke Kanarie deel 5

Een zomercolumn over een dagboek van een Goddelijke Kanarie.

René Nijgh: “Winnen went nooit”

Als je voetbalt, dan wil je winnen. Tenminste, daar ga ik gemakshalve maar vanuit. ...