René Nijgh: “Zaza”

Simone Zaza, de meest besproken voetballer van de wereld de afgelopen dagen. Zaza, geboren op 21 juni 1991 te Policoro. Van beroep is hij spits. Spits van Juventus, de ‘Oude Dame’.

Zaterdag 2 juli j.l. mocht hij een minuut voor het verstrijken van de verlenging het veld betreden. Bondscoach Conte plaatste Zaza op zijn lijstje met strafschoppennemers. Graag had Zaza tijdens de wedstrijd nog een balletje geraakt, gewoon even voor het gevoel. Helaas was het Zaza niet gegeven. De scheidsrechter floot voor het einde van de wedstrijd en Zaza had geen bal geraakt.

Zijn eerste balcontact zou dus de strafschop zijn. Kijkend naar de bizarre penaltyserie ga ik er vanuit dat Conte weet wat hij doet. Zaza is een zekerheidje, dat kan niet anders. Op het moment dat Zaza naar de stip loopt en de bal op elf meter legt is er nog niks aan de hand. Maar dan gebeurt het.

De aanloop van Zaza doen mijn ogen er haast uitvallen. Negentien pasjes duurt de aanloop. Wat doet Zaza in hemelsnaam? Nog nooit heb ik een voetballer zo een aanloop zien doen. Het heeft iets ‘dierlijks’ over zich. Welk dier weet ik niet, maar het is de loop van een dier. De benen worden hoog opgetrokken en Zaza weet zelfs Neuer de verkeerde hoek in te sturen. Maar nee, de bal verdwijnt over het doel. Ik ben totaal verbijsterd!

De afstand tussen speler en bal is bij een strafschop doorgaans een meter of vijf à zes. Dat lijkt niet veel, maar blijkbaar genoeg om bij Zaza kortsluiting te veroorzaken. Wat moet Zaza tijdens zijn aanloop hebben gedacht? Zou hij het tot nu toe zo saaie toernooi ietwat spectaculairder willen maken? Het publiek laten genieten van een aanloop zoals die nog nooit is vertoond? Een aanloop die doet denken aan een nieuw uitgevonden exotische dans? Ik vraag me nog steeds af wat er in het hoofd van Zaza omging. Het antwoord zal ik wel nooit te weten krijgen.

We zijn nu twee dagen verder. De voetbalwereld raakt niet uitgepraat over de strafschop van Zaza. Mijn eerste reactie na de strafschop was meedogenloos. Nooit meer selecteren die oetlul! Hoe kan je in hemelsnaam zo’n strafschop nemen? Een penalty missen kan gebeuren, maar niet op deze manier.

Toch voel ik nu enigszins mededogen richting Zaza. Zaza wilde immers niets liever dan de strafschop benutten. Wereldwijd werd Zaza gefileerd, compleet belachelijk gemaakt. Maar Zaza schijnt zijn strafschoppen altijd op deze manier te nemen. Hij zegt zelfs dat hij ervan overtuigd was dat hij de pingel zou maken. Helaas voor Zaza en het voetbalgekke Italië ging het mis.

Hoewel de kwaliteit van de strafschoppenserie niet bijzonder hoog was en er meerdere spelers door de mand vielen, zal de strafschop van Zaza voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn met de uitschakeling van de Azzuri.

Zaza geniet nu naar alle waarschijnlijkheid van zijn welverdiende vakantie in een warm exotisch oord. Ik zie hem al lopen, op een prachtige boulevard, kijkend naar de zonsondergang. De benen hoog opgetrokken. Ergens hoop ik dat de boulevard niet al te lang is. In elk geval niet langer dan 19 pasjes lopen. Want die 19 pasjes waren er 19 teveel Zaza. De volgende strafschop die je gaat nemen doe je het vast anders. Gewoon neerleggen die bal, een normale vloeiende aanloop en binnenschieten die knikker!

Zaza, alsjeblieft beloof me dat je nooit meer zoiets raars doet als afgelopen zaterdag, mafkees!

René Nijgh...
René Nijgh…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Het trapveldje”

De schoolbel klinkt: 15.15 uur. Snel wandel ik naar huis. Mam wacht me al ...

Arie Weits: “Meer dan sport alleen”

Afgelopen week heb ik weer bevestigd gekregen waarom het onderdeel zijn van een vereniging ...

René Nijgh: “Niets menselijks is Ron vreemd”

Ron Jans. De kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. Iedereen is positief over Ron. Een ...