Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Inmiddels zijn we vier speelrondes in de Eredivisie onderweg en worden de eerste contouren langzamerhand zichtbaar. Zo zien we dat Feyenoord uitstekend is gestart en PSV ook dit seizoen weer mee gaat doen om de titel. In Amsterdam is het nog enigszins crisis, maar met de waarschijnlijke komst van Hakim Ziyech zal ook Ajax snel weer aanhaken bij de eerder genoemde clubs. Dit seizoen is de kans op een traditionele top drie dan ook weer erg groot.

Ik verwacht echter dat het dit seizoen wel eens enorm spannend kan gaan worden. Feyenoord lijkt namelijk het gat gedicht te hebben al is het nog vroeg in het seizoen. Bij Ajax moeten ze nog wat wennen aan Peter Bosz en PSV lijkt nog een beetje verzadigd van de successen van afgelopen seizoen. De kans op een titel voor Feyenoord is dit seizoen dan ook wellicht groter dan ooit.

ADO is voorlopig de verrassing van het seizoen en staat keurig tussen de topclubs in. Als Havenaar de penalty tegen Heracles Almelo niet had gemist was het zelfs medekoploper geweest met Feyenoord. De grote tegenvallers zijn voorlopig PEC Zwolle en FC Groningen, die nog maar een schamel puntje wisten te verzamelen. Beide clubs lijken afgelopen zomer niet goed ingekocht te hebben.

Zo haalde Zwolle Achabar op bij Feyenoord, maar lijkt de spits niet de doelpuntenmachine die ze verwacht hadden. Bij Groningen was het de afgelopen weken daarentegen een gatenkaas en lijkt vooral daar het probleem te zitten. Wellicht dat het puntje en de nul houden tegen PSV een beetje houvast geeft.

Het seizoen duurt echter nog lang en er kan nog van alles gebeuren, maar toch zijn de punten die je alvast hebt gehaald wel weer binnen. Mits je het lukt om een penalty te benutten natuurlijk, want anders kan je zomaar tegen puntverlies aanlopen. Vraag het De Jong, Havenaar of De Kogel maar.  Allemaal misten ze een penalty en verloor hun club uiteindelijk kostbare punten. PSV kwam ondanks een stortvloed aan kansen niet verder dan 0-0 tegen de tien man van Groningen. Havenaar had ADO in de tachtigste minuut naar de kop van de ranglijst kunnen schieten, maar faalde hopeloos na een mislukte Panenka. En bij een stand van 0-0 zag De Kogel Ajax-doelman Onana redding brengen en verloren de Eagles uiteindelijk met 0-3. Maar wat nu als De Kogel had gescoord, dan was het toch al broze vertrouwen van de Ajax-spelers misschien nog wel verder ingedeukt en had Eagles zomaar voor een stunt kunnen zorgen.

Overigens schoot Davy Klaassen de penalty even later wel op overtuigende wijze binnen zoals het hoort. Een penalty is dan ook een belangrijk wapen, dat je de broodnodige punten op kan leveren. De een zegt dat het niet trainbaar is en de ander wel, maar volgens mij werd in de afgelopen speelronde de noodzaak van een goed genomen strafschop wel duidelijk. Stel je voor dat je net twee punten tekort komt aan het eind van de rit voor de titel of voor het voorkomen van degradatie. Het zal mij dan ook benieuwen of er bij de volgende strafschoppen ook lering is getrokken uit de slechte voorbeelden van De Jong, Havenaar en De Kogel…

Door: Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Niet meer doen, Hans!”

Afgelopen week zag ik onderstaand filmpje voorbij komen op het internet. Op het filmpje nodigt ...

Peter Kroezenga: “Het magische nummer 14”

Twaalf stoere mannen op avontuur in de vroege ochtend. Een uitwedstrijd in de regenachtige ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Wat nou als Feyenoord had gewonnen van Ajax? Was het gat van respectievelijk acht ...