René Nijgh: “Niet meer doen, Hans!”

Afgelopen week zag ik onderstaand filmpje voorbij komen op het internet. Op het filmpje nodigt Hans Nijland, directeur van FC Groningen, Paul Pogba uit. Komend weekend staat namelijk de wedstrijd tussen FC Groningen en Sparta op het programma. Sparta heeft onlangs een broer van Paul Pogba vastgelegd en dat is de reden van deze ludieke uitnodiging.

Waarschijnlijk is de uitnodiging met een knipoog bedoeld. Nadat ik het filmpje een aantal keren heb bekeken, krijg ik toch wat last van plaatsvervangende schaamte. Dat wij Groningers met een dialect spreken is nu eenmaal een feit, maar hoe Hans in ‘steenkolen-Engels’ Pogba uitnodigt is ronduit lachwekkend.

De grote vraag die bij me opkomt? Wie heeft Hans zo ver gekregen om dit te doen? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat Hans die dag wakker werd en dacht: “Laat ik Paul Pogba eens uitnodigen en er ook nog eens een filmpje van maken.”

Hans is de verpersoonlijking van FC Groningen. Onder zijn leiding is de FC uitgegroeid tot een stabiele Eredivisie-ploeg die jaarlijks meedoet om de Europese tickets. Als directeur doet hij zijn werk uitstekend zo lijkt het. Wat me echter wel steeds meer gaat irriteren is dat Hans altijd op de voorgrond treedt. Naar het schijnt is de verklaring van Hans dat hij op deze manier de andere medewerkers van FC Groningen in de luwte hun werk kan laten doen.

Hans vangt dus alle klappen op. Wat een geste van hem. Het typeert zijn clubliefde. De andere kant is dat Hans bij succes ook voorop loopt. Daar houd ik niet zo van. Volgens mij moeten dan de spelers en de staf op de voorgrond staan en is het als directeur wellicht wat handiger om een pas op de plaats te maken.

Over het daadwerkelijk functioneren van Hans als directeur kan ik niet oordelen, maar het lijkt erop dat hij zijn vak prima verstaat. Zoals gezegd, de FC is onder leiding van de flamboyante Nijland uit een diep dal geklommen. Onder zijn bezielende leiding maakte Groningen de overstap van het Oosterpark naar de Euroborg, tegenwoordig Noordlease Stadion. Ook typerend voor Hans, vind ik. Noordlease betaalt ongetwijfeld een paar duiten, maar om nu je stadion zo’n afgrijselijke naam te geven?

Hans schijnt een prima zakenman te zijn. Hij heeft door zijn manier van onderhandelen al heel wat eurootjes in de kas van de FC laten verdwijnen. Hans verdient daarvoor alle credits. Zonder Hans was FC Groningen hoogstwaarschijnlijk niet de club die het nu is. Hans krijgt daarvoor in de toekomst ook vast een standbeeld. En dat is volkomen terecht.

Het enige wat ik Hans wil vragen is om nooit meer zo’n filmpje online te zetten! Want het is een regelrechte giller. Als het daadwerkelijk bij Paul Pogba terecht is gekomen voorspel ik een nederlaag voor Manchester United in de derby tegen Manchester City. Paul die kan na het zien van het filmpje namelijk een week niet meer lopen van het lachen.

Dus Hans, doe gewoon je werk als directeur. Dat kan je namelijk erg goed. en neem bij onderhandelingen met spelers die Engels spreken trouwens even iemand mee die iets makkelijker uit zijn woorden komt.

Good luk, next zundee against Sparta, Hans!

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Bij Ajax lijkt het langzaam maar zeker de goede kant op te gaan. De ...

Arie Weits: “Ik heb mijn twijfels”

Kunstgras is het toverwoord in de Nederlandse voetballerij. Goedkoop in onderhoud, je kunt altijd ...

René Nijgh: “Kanaalstreek-derby”

Het is nauwelijks voor te stellen, maar in het seizoen 2000-2001 speelden zowel Nieuw ...