Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Feyenoord is momenteel de trotse koploper in de Eredivisie. Langzaam druppelen de geluiden dan ook alweer door dat het dit jaar dan eindelijk wel eens zou kunnen gebeuren: een huldiging op de Coolsingel met een landstitel. Iets waar menig Feyenoord-supporter al vele jaren van droomt, maar waar het de afgelopen 17 jaar maar niet van kwam. Maar hoe reëel is het eigenlijk dat het dit jaar wel zou moeten lukken.

Feyenoord lijkt er inderdaad beter op geworden met de komst van onder andere Jørgensen en het behoud van een belangrijke speler als Vilhena. Het elftal oogt stabiel en won inderdaad al haar eerste vijf wedstrijden. Een knappe prestatie zou je zeggen, want voor veel ploegen is het niet weggelegd om de eerste vijf wedstrijden te winnen.

Wie echter goed heeft gekeken weet ook dat Feyenoord nog niet serieus is getest. Op de eerste speeldag won het wel overtuigend bij FC Groningen, maar dat staat na vijf wedstrijden onderaan en oogt nog altijd als los zand. Daarop volgde een thuiszege op Twente dat ook ernstig zwakker is geworden en ook alleen maar bezig is om te zorgen dat men in de Eredivisie blijft. Als enige zou je kunnen zeggen dat de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo misschien als lastig bestempeld zou mogen worden, maar echt overtuigend werd die ook niet eens gewonnen.

Thuis tegen Excelsior en Ado den Haag werd vervolgens ook gewonnen, maar dat mag als normaal gezien worden. Wel moest er tegen Excelsior een 1-0 achterstand weggepoetst worden en speelde Feyenoord maar een helft echt goed. Tegen ADO ging het in de slotfase bijna nog mis omdat men vermoeid raakte. Desondanks is 15 uit 5 een prima prestatie en als je kampioen wil worden moet je immers ook van de kleintjes winnen.

De grote vraag is dan ook of Feyenoord de zwaardere weken straks goed kan verteren. Er moet straks ook midweeks gevoetbald worden en het is de vraag of de selectie van Feyenoord dat fysiek en mentaal aankan. Wat dat betreft breekt voor de Rotterdammers dan ook wel enigszins de week van de waarheid aan. Donderdag treed het aan tegen Manchester United, dat naar verwachting wel een aantal sterren zal thuislaten, en zondag mag het naar Eindhoven toe. Twee serieuze testcases voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.

Eerder dit seizoen troffen PSV en Feyenoord elkaar al in de JC-schaal en toen bleek PSV de betere ploeg. De vraag is dan ook hoever Feyenoord is en of het nu ook competitief kan zijn aan PSV. Zeker nadat het ook nog eens donderdag in actie moet komen in de Europa League. Als Feyenoord deze twee wedstrijden goed doorstaat en tegen PSV ook nog eens een goed resultaat kan halen, dan kan het serieus wel eens een mooi seizoen gaan worden in Rotterdam. Maar wat nu als Feyenoord nou zowel van Manchester United en PSV verliest? Wat voor impact heeft dat, want we hebben ook gezien wat er vorig seizoen met Feyenoord gebeurde.

Toen volgde een lange reeks van nederlagen en was het seizoen volledig voorbij. Van Bronckhorst weet dan ook wat hem te wachten staat: Mentale en fysieke weerbaarheid kweken bij zijn spelers. Als hem dat lukt dan kan hij zomaar eens een van de grootste trainers ooit worden in de geschiedenis van de club. Een kampioenschap is namelijk helaas voor Feyenoord een unieke prestatie geworden in Rotterdam. Want zeg nou zelf, twee titels in de afgelopen dertig jaar is wel heel weinig voor een club met zo’n status….

Door: Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De Eredivisie is inmiddels elf speelronden onderweg en één van de clubs die opvalt ...

Column: Verloren…

Een zomercolumn over een legendarisch potje flesjesvoetbal op de camping tijdens de zomervakantie.

Column: Strafschop

Een column over de kunst van het nemen van een strafschop, geschreven door Erwin ...