Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Na acht speelronden in de Eredivisie is Roda JC de rode lantaarndrager. Met nul zeges, drie gelijke spelen en vijf verliespartijen staan de Limburgers hopeloos onderaan. Zwolle staat zeventiende met vijf punten en Willem II zestiende met zes punten. Ook Groningen en Utrecht hebben zes punten, dus is een veilige plaats voor Roda nog prima te overbruggen. Het doelsaldo van Roda zegt ook wel genoeg, want het scoorde nog maar drie keer in acht wedstrijden! Daarmee wordt meteen een vinger op de zere plek gelegd.

De vraag is echter of Roda dat gat nog wel gaat overbruggen naar een veilige plaats gedurende dit seizoen. Wie Roda ziet spelen, ziet een elftal dat als los zand aan elkaar hangt en de groots mogelijk moeite heeft om kansen te creëren en doelpunten te maken. Dat is op zich ook niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de samenstelling van het elftal. Net als in voorgaande seizoenen speelt er weer een heel vreemdelingenlegioen in Kerkrade, waarbij spelers uit alle windstreken komen. Vaak zijn dat juist spelers die voor zichzelf spelen en niet voor de club spelen. Dat kenmerkende transferbeleid begon al onder Nol Hendriks. Hendriks had er een handje van om spelers te halen om later weer door te verkopen. In Kerkrade heeft men zowat alle nationaliteiten dan ook al voorbij zien komen.

De continu wisselende samenstellingen hebben Roda JC dan ook niet het nodige succes gebracht. Sterker nog, de club uit Kerkrade degradeerde in het seizoen 2013-2014 zelfs naar de Jupiler League. Daar bleef het overigens maar een seizoen, maar ook vorig seizoen voetbalde het weer tegen degradatie. Met betonvoetbal lukte dat aardig en daarvoor viel de vorige trainer Kalezic dan ook te prijzen. Anastasiou probeert het over een andere boeg te gooien, maar mist simpelweg de kwaliteit in de ploeg om er een goed geoliede machine van te maken. Als Roda zich opnieuw weet te handhaven dan is dat opnieuw een prestatie van formaat.

Bij Roda zou men dan ook serieus eens moeten gaan nadenken over een fusie met Fortuna Sittard en wellicht ook wel MVV. Alle drie de clubs hebben elke keer weer de grootste moeite om financieel gezond te blijven en spelen daarbij de laatste jaren een marginale rol in het betaalde voetbal. Eerder spraken de clubs als eens over een dergelijke fusie, maar dat stootte veel mensen tegen het zere been. Ook een club als Fortuna is vreselijk in verval geraakt sinds het begin van de nieuwe eeuw.

Het bouwde destijds een mooi nieuw stadion en had grootste plannen, maar van die plannen kwam helemaal niets terecht. Tegenwoordig zit er anderhalf man en een paardenkop te kijken naar de prestaties van de groen-gelen op de vrijdagavond. Eeuwig zonde, maar ook in Sittard lijken ze hardleers te zijn. MVV lijkt de laatste jaren ietwat op te krabbelen, maar ook in Maastricht kende men vroeger betere jaren toen men nog in de Eredivisie speelde. 

De drie clubs zitten gewoon te dicht op elkaar in een zelfde regio en dat heeft gewoon zijn weerslag op de prestaties. Je moet immers allemaal uit diezelfde kleine vijver vissen en die droogt nou eenmaal een keer op. Als de clubs ooit weer eens een rol van betekenis willen spelen dan zouden Roda, Fortuna en MVV eens serieus moeten gaan nadenken over een fusieclub. Zeker als er ook nog eens Eredivisie komt waarin straks maar plaats is voor 16 teams. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat er geen club uit Limburg in de Eredivisie meer speelt en dat er dan ook nog wel eens een club zou kunnen gaan sneuvelen. FC Limburg lijkt dan ook een kwestie van tijd mits de clubs hun eigen trots eens opzij willen of kunnen zetten…

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “De wissel”

Net op het moment dat je denkt alles meegemaakt te hebben, niet dus. Na ...

René Nijgh: “Ik kom weer in Emmen”

Ruim twaalf jaar geleden verliet ik met een hoop bombarie stadion De Meerdijk: “Nijgh niet ...

Arie Weits: “Transfergekte bij amateurs”

Bij alle voetbalverenigingen staat 15 juni rood omrand in de agenda. Vol hoop, maar ...