Gieterveen krijgt lesje in effectiviteit

GieterveenGieterveen heeft voor de derde keer op rij een verliespartij geleden. Waar men vorige week tegen BATO ook al een punt verspeelde door een slordige fase in de tweede helft, was dit ook deze week in Hoogezand het geval. Qua veldspel horen de groenhemden tot nu toe zeker in de vierde klasse thuis, maar qua efficiëntie en slordigheden kan het nog veel leren van haar tegenstanders.

Fris en beter
Het geval was namelijk dat de ploeg van trainer Nijgh in de eerste helft haar tegenstander volledig overklaste. Waar Kwiek waarschijnlijk dacht een ploeg in de neerwaartse spiraal te treffen, speelde Gieterveen juist fris en beter dan haar tegenstander. Kwiek liet de bezoekers van achteruit opbouwen, wat hun goed paste. Veelvuldig werden de spitsen in stelling gebracht en vooral Weerts was een plaag voor de verdediging. In de eerste 10 minuten kreeg Gieterveen al een aantal goede mogelijkheden via Nijhuis en de Vries. Een inzet van Nijhuis werd van de lijn gehaald en de Vries kreeg zijn voet net niet tegen de bal op een voorzet van Weerts.
Het was wél Weerts die de score opende. Met een fraaie actie passeerde hij zijn man en schoot snoeihard raak in de verre hoek. 0-1.

Te nonchalant
Hierna kreeg Gieterveen goede mogelijkheden om de score te vergroten. Een knappe inzet van Nijhuis belandde op de buitenzijde van de paal en van der Veen rondde veel te nonchalant af door te proberen om de bal te stiften. Kwiek kwam in deze periode niet veel verder dan een aantal afgeslagen schoten van spits Waals en een schot van Spakman in de handen van keeper Lugtenborg. Tien minuten voor rust werd het toch plotseling 1-1. Rick Munneke werd aangespeeld en zette zijn tegenstander sterk van de bal. Zijn voorzet belandde voor de voeten van Waals, die wel raad wist met dit buitenkansje. Beide teams zochten op deze manier met een 1-1 ruststand de thee op.

Heel snel
De tweede  helft begon nog zoals de eerste, maar na een dik uur spelen zou het spelbeeld volledig veranderen. De groenhemden begonnen nog fel aan de tweede helft en zetten hun tegenstander steeds meer onder druk, met twee grote kansen voor de Vries als gevolg. Een voorzet van Kupers kon net niet goed worden geraakt door de Gieterveen-spits en een vrije schietkans schoot hij met zijn chocoladebeen in de handen van de keeper. Hierna ging het ineens heel snel. In de omschakeling wist middenvelder Mark Spakman de bal over te nemen en met grote passen richting het Gieterveense doel te stormen. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoof hij de bal langs de gepasseerde Lugtenborg: 2-1.

Miscommunicatie achterin
Gieterveen kreeg daarna nog kans op de gelijkmaker, maar een inzet van van der Veen ging voor de goal van de tegenstander langs. Balverlies van diezelfde van der Veen leidde de derde tegengoal in. Met teveel mensen voor de bal stond spits Waals helemaal vrij en kon met één simpele pass bereikt worden. Met een lange rush naar de goal kon hij zijn tweede van de middag binnenschieten. Een paar minuten later kon hij vanaf elf meter ook zijn derde maken. Door miscommunicatie tussen Thijs en Drent kon laatstgenoemde niet anders dan met een uiterste poging de eer te redden, maar de bal belandde daarbij op de stip. Zo stond het in de 64e minuut nog 1-1 en was het in de 70e minuut 4-1.

Zwakheden naar voren
In de slotfase probeerde Gieterveen nog iets te forceren, maar het geloof leek door dit kwartier aan ongeluk volledig verdwenen. In de laatste minuten kon Waals ook nog de 5-1 maken, wederom door enorm knullig verdedigen van de laatste linie. Daarmee kende deze wedstrijd twee gezichten. Waar in de eerste helft nog het beste Gieterveen van dit seizoen werd gezien, kwamen na de tegenslagen een half uur voor het eindsignaal wel erg de zwakheden van de ploeg van trainer Nijgh naar voren.