Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Wat nou als Feyenoord had gewonnen van Ajax? Was het gat van respectievelijk acht en neg punten ten opzichte van Ajax en PSV dan voldoende geweest voor een landstitel? Dat zou kunnen natuurlijk, maar hoe vaak hebben we nu al niet gezien dat een grote voorsprong werd weggegeven. Ook al had Feyenoord gewonnen, dan was het nog te vroeg geweest om te roepen dat Feyenoord zo goed als zeker kampioen zou worden. Nu het 1-1 werd is het dat zeker nog niet het geval, want het gat van vijf en zeven punten is overbrugbaar te noemen.

Ook al spelen zowel Ajax als PSV momenteel nog niet echt denderend. Een ding is wel gebleken uit beide topwedstrijden en dat is dat Ajax en PSV over kwalitatief betere spelers beschikt dan Feyenoord. Het is dan ook de vraag hoe lang Feyenoord dit kan volhouden, want het wint ook veel op kracht en mentaliteit. Dat is echter ook een kwaliteit en als het alle wedstrijden als een hecht team blijf opereren dan heeft het zeker een goede kans om daadwerkelijk kampioen te worden.

Maar als het even niet loopt kan het echter niet terugvallen op individuele spelers die wel een wedstrijd kunnen beslissen. Dat geluk had Ajax gister echter wel aan zijn zijde, want spelers als Zyech en Dolberg kunnen wedstrijden vanuit het niets bepalen. Het zijn spelers die beschikken over exceptionele kwaliteiten en daarmee een wedstrijd naar hun hand kunnen zetten. Vooral Dolberg is een megatalent en zal als hij zo doorgaat de absolute top gaan bereiken.

De 1-1 was dan uiteindelijk ook een logische uitslag al zal Feyenoord het gevoel hebben dat het zichzelf vooral in de eerste helft flink tekort heeft gedaan. De voorsprong van vijf punten staat echter nog steeds. Voorlopig lijkt Ajax ook de grootste concurrent te zijn, gezien PSV nog niet zo soepel speelt als vorig seizoen. Ook tegen Sparta had het weer de grootste moeite om het net te vinden. Het zegt dan ook genoeg dat PSV nog maar drie keer wist te scoren in het eigen stadion. Mits De Jong niet gauw zijn vorm vindt en er niet meer spelers gaan scoren , dan lijkt het uitgesloten dat PSV voor de derde keer op rij kampioen gaat worden.

Als we kijken naar de onderste regionen dan is het ook nog geen uitgemaakte zaak wie er gaat degraderen. Vaak tekent het zich al snel af, maar nu zijn de verschillen onderling wel erg klein. Roda JC is momenteel dan wel de hekkensluiter, maar kan bij een overwinning komend weekeinde zomaar zes plaatsen stijgen. De Eredivisie blijft dus ook heerlijk onvoorspelbaar en dat maakt de competitie ondanks het matige niveau wel boeiend om te volgen.

Een samenwerking met andere clubs uit de noordelijke landen lijkt dan ook geen verstandige beslissing. Er schijnt gesproken te worden over een competitie met clubs uit de kleinere competities, maar is dat waar de Nederlandse voetballiefhebber op zit te wachten. Dat lijkt me niet, want als Ajax of een Feyenoord tegen een schier onbekende tegenstander moet voetballen in de Europa League zit het stadion bij lange na niet vol. Niemand zit dan ook te wachten op een duel tegen bijvoorbeeld het Noorse Odds BK of het Deense Brondby IF.

Dan zijn de klassiekers, derby’s als NEC – Vitesse, FC Groningen – Heerenveen toch veel mooier om naar te kijken. In de Eredivisie gebeurd altijd wel wat vermakelijks en de stadions zijn goed gevuld, dus waarom zou je gaan samenvoegen met andere landen. Daar gaat het niveau echt niet van omhoog zoals gedacht wordt. Veel beter is het om te blijven opleiden en aandacht te blijven steken in de jeugd. Ondanks al die vele gelden komt het talent vanzelf bovendrijven.

Kijk maar naar het huidige Nederlands Elftal, waarvan de meeste spelers nu ook gewoon weer in het buitenland spelen. In de basisopstelling tegen Frankrijk stonden slechts drie spelers die in de Eredivisie spelen. Het opleiden zal uiteindelijk lonen en ook het Nederlands Elftal zal ongetwijfeld weer successen gaan boeken. De jeugd heeft dan ook de toekomst…

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Inmiddels zijn er drie speelronden verstreken na de winterstop in de Eredivisie en is ...

Arie Weits: “Een uitstekende leerschool”

Hoe vaak zal een trainer het horen? ”Mijn zoon of dochter kan vanavond niet ...

Peter Kroezenga: “De wissel”

Net op het moment dat je denkt alles meegemaakt te hebben, niet dus. Na ...