Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De Eredivisie is inmiddels elf speelronden onderweg en één van de clubs die opvalt is Heerenveen. Waar het de voorgaande jaren erg moeizaam ging, zo crescendo gaat het nu onder trainer Jurgen Streppel. Het begint weer een beetje te lijken op de gouden tijden onder Foppe de Haan toen zelfs de Champions League werd gehaald. Dat is wellicht te hoog gegrepen voor de Friezen, maar zeg nooit ‘nooit’! Kijk maar naar Leicester City…

Leicester City werd vorig seizoen met een veel kleiner budget en relatief onbekende spelers kampioen van de Premier League. Een onvoorstelbare prestatie en ook een zeldzaamheidje natuurlijk. Dat zoiets in de Eredivisie gebeurd lijkt al helemaal uitgesloten al is het AZ en FC Twente ook gelukt in dit decennium. Voor de rest zij het voornamelijk PSV en Ajax die landskampioen worden. Feyenoord mag je daar eigenlijk niet in mee rekenen met slechts twee titels in de afgelopen dertig jaar. Overigens hebben de Rotterdammers dit seizoen wel een behoorlijke kans om de titel te pakken.

Zeker is dat in ieder geval nog niet, want waar het gat vorige week acht punten had kunnen en misschien wel moeten zijn is het nu nog maar drie punten ten opzichte van Ajax. Ook PSV zit er nog bij met vijf punten achterstand en ook het Heerenveen van Streppel doet aardig mee met slechts 7 punten achterstand. De vraag is echter of Heerenveen een echte uitdager is voor de top drie dit seizoen.

Dat het elftal van Streppel kwaliteit bezit bleek al wel in de toppers tegen PSV en Feyenoord. In het eigen Abe Lenstra Stadion werd PSV op 1-1 gehouden en afgelopen zondag speelde Heerenveen knap met 2-2 gelijk in de Kuip. De Friezen hebben afgelopen zomer goed gehandeld op de transfermarkt en een aantal belangrijke spelers weten te houden. Met Riemer van der Velde lag daar ook eerder de kracht van Heerenveen dat altijd talenten wist te halen en later deze weer kon door verkopen voor veel geld.  Met St. Juste heeft Heerenveen een potentieel verdedigend talent in huis voor de top van Nederland en op het middenveld bepaalt de geslepen en ervaren Stijn Schaars het tempo van de ploeg. Voorin zijn Larsson en Zeneli buitenspelers met kwaliteiten die een wedstrijd kunnen beslissen.

Voor Streppel is het te hopen dat deze spelers fit blijven, want in de breedte heeft Heerenveen niet zo’n sterke bank als de topclubs. Daarnaast moet de club hopen dat spelers als Larsson of Zeneli in de winterstop niet vertrekken, want dan is de ploeg in één klap vleugellam. Het zou echter niet verwonderlijk zijn als een clubs als PSV Larsson gaat proberen te kopen in de winterstop. De ploeg uit Eindhoven heeft vooral aanvallend een probleem en vers bloed zou kunnen helpen bij het maken van goals. Als Heerenveen echter iedereen binnenboord en fit weet te houden, dan kan het een schitterend seizoen gaan worden voor de Friezen dat zomaar eens in een sprookje kan gaan eindigen.

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Column: Weekendvoetbal?

Column over het weekendvoetbal, de toekomst van het amateurvoetbal? Geschreven door Arie Weits.

Peter Kroezenga: “De winterstop”

Je lichaam wordt vermoeider. Na elke training of wedstrijd krijg je last van meer ...

Gijs Klompmaker: “Zand versus veen”

Onlangs bood FC Kanaalstreek aspirant-redacteurs de kans om een plaats in onze selectie af ...