Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

PSV speelde afgelopen weekeinde alweer voor de vijfde keer gelijk. In Tilburg kwam het niet verder dan 0-0 en dat betekende opnieuw duur puntverlies voor de titelhouder. Nu is het gat met Feyenoord (6 punten) en Ajax (4 punten) nog niet overbrugbaar te noemen, maar feit is wel dat men zich in Eindhoven ernstige zorgen moet maken als het nog wat wil dit seizoen. In voorgaande wedstrijden die gelijkgespeeld werden creëerde het nog wel voldoende kansen, maar tegen Willem II lukte dat nauwelijks. De creativiteit en scoringsdrift is momenteel dan ook ver te zoeken in Eindhoven.

Daar ligt dan ook het grote probleem van PSV, want verdedigend gezien heeft het de minste tegentreffers. Dat het dan ook nog maar twintig doelpunten maakte in dertien wedstrijden zegt dan ook genoeg. Dat PSV niet of nauwelijks scoort komt omdat het veel te voorspelbaar is geworden. ‘Alle ballen op Luuk’ zou je kunnen zeggen, want dat was ook vorig seizoen toch ook wel vaak het geval en in veel gevallen succesvol. Clubs hebben echter gezien dat als je de aanvoer afsnijdt naar De Jong, dat de spits eigenlijk maar een hele beperkte spits is. De Jong heeft namelijk veel teveel tijd nodig bij de balbehandeling en is technisch niet goed onderlegd. Niet voor niets faalde de aanvaller bij clubs als Gladbach en Newcastle, waar meer loopvermogen, snelheid, kracht en een hogere handelingssnelheid wordt verwacht.

Een schril contrast met het Deense supertalent Kasper Dolberg. Wat de jongeling momenteel bij Ajax laat zien is fenomenaal. Dolberg beschikt namelijk wel over die gevraagde eigenschappen, waarmee je ook in het buitenland uit de voeten kan. De grote topclubs zullen ongetwijfeld proberen om de Deen al snel weg te plukken uit Amsterdam. Nou lijkt Dolberg een vrij koele kikker en zal hij zich denk ik niet snel weg laten lokken. Als de spits zich zo door blijft ontwikkelen dan komt die grote club vanzelf wel om hem op te pikken. Voor hem is het belangrijk om een heel seizoen constant te presteren en dat zeker dan nog een jaar te doen bij Ajax. Als hem dat lukt dan is het niet verwonderlijk dat Dolberg tegen die tijd een transfer verdiend naar een club als Barcelona, Real Madrid of Bayern München.

Philip Cocu, de technische staf en Marcel Brands hebben zich dan ook lelijk verkeken op de selectie van PSV. Waar Cocu de afgelopen jaren wel een verdedigende speelstijl heeft gecreëerd voor het internationale voetbal, daar is hij met zijn technische staf een speelstijl vergeten te ontwikkelen waarbij het aanvallend moet worden opgelost tegen clubs in de Eredivisie die zich graag ingraven. Aan de andere kant werd er door Brands ook geen kwaliteitsimpuls aangekocht voor de aanvallende linie en kan dat ook als een misser worden gezien.

Cocu zal de komende weken dan ook moeten sleutelen aan zijn formatie om te zorgen hoe zijn elftal een defensieve barrière kan kapot spelen. Wellicht een systeem met twee spitsen of iemand kort achter De Jong? Of Pereiro in de spits, want de Uruguayaan beschikt wel over een goede techniek en kan goed overweg in de kleine ruimtes. Het is echter de vraag of Cocu zijn aanvoerder durft te passeren. In ieder geval rest er voor Cocu en zijn staf genoeg huiswerk de komende speelrondes om het tij te doen keren. Als PSV de schade beperkt kan weten te houden en Brands kan nog een scorende of creatieve kwaliteitsimpuls toevoegen aan de selectie tijdens de winterstop, dan is er nog enig perspectief op een derde landstitel op rij. Zo niet dan dreigt het seizoen voor PSV al vroegtijdig als een nachtkaars uit te gaan.

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “Transfergekte bij amateurs”

Bij alle voetbalverenigingen staat 15 juni rood omrand in de agenda. Vol hoop, maar ...

René Nijgh: “De kleedkamer”

Het is nu twee jaar geleden dat ik ben gestopt als voetballer. Natuurlijk is ...

Peter Kroezenga: “Derbydag”

Een druilerige, waterkoude zondagmiddag. Wat gaan we doen, een potje voetbal kijken natuurlijk! De ...