Martijn Folkers: “De trainersopleiding”

Er is iets grondig mis met onze opleiding van voetbaltrainers. Omdat veel voetballiefhebbers ambities hebben als trainer, volgen ze de cursus UEFA 3, 2 en/of 1, om vervolgens te hopen op die mooie club in het amateurvoetbal. Dat is een gezonde ambitie, er is niets mis mee. Maar het voetbal verandert in een razendsnel tempo. Het spel wordt sneller, dynamischer en vraagt om meer wetenschappelijk inzicht.

Dat klinkt voor de gemiddelde amateurclub wellicht als een ‘ver van mijn bed-show’. Maar voor hen kan er de komende jaren ook veel veranderen. Een grensclub als Ter Apel’96 kan een voorbeeldrol gaan vervullen. Want over de grens vinden namelijk bijzondere interessante ontwikkelingen plaats. In de Bundesliga hebben namelijk 14 van de 18 trainers geen verleden als topvoetballer in Europa. Een absolute stijlbreuk.

Voorheen waren grote namen als Klaus Augenthaler, Jupp Heynkes en Felix Magath jarenlang trainer in deze competitie. Maar de voetbalcrisis in Duitsland (2000-2002), heeft voor een nieuwe werkwijze gezorgd, waarbij het land zichzelf opnieuw heeft uitgevonden.

Daar komt de nieuwe lichting toptrainers Roger Schmidt en Thomas Tuchel uit voort. Mannen die met een andere blik naar voetbal kijken dan voorheen het geval was. De werkwijze van Juliann Nagelsmann (Hoffenheim) is bijvoorbeeld fascinerend. Hij traint soms wel 3 uur per dag om zijn spelers mentaal uit te putten. Dat zijn voortdurend oefeningen met de bal die 100 procent goed moeten gaan.

In Nederland hebben oud-profs drie strepen voor bij de KNVB om kans te maken op hun diploma Coach Betaald Voetbal. Waarom is de vraag. Want is Erwin van de Looi (oud-prof) een betere trainer dan Pepijn Lijnders (doorontwikkeld jeugdtrainer)? Ik dacht het niet. 

Maar het beleid zorgt ervoor dat mannen als Lijnders in Nederland veel minder snel op de radar komen. Oud-profs hebben een voorsprong in de trainersopleiding, en niet-profs zijn meer dan 20.000 euro kwijt om van UEFA 3 naar Coach Betaald Voetbal te gaan.

Maar dat geld zou toch niet de norm moeten zijn? Het gaat er toch om dat trainers uitstekend worden geschoold volgens de Europese normen van het topvoetbal? Ik durf de stelling wel aan dat een wetenschappelijk opgeleide trainer meer toevoegt aan het Nederlandse voetbal dan een modale oud-prof uit de Jupiler League. 

Laat onze trainersopleiding eens gaan innoveren. Meer buitenbeentjes, in plaats van uitgerangeerde oud-profs. Natuurlijk is het smullen van de anekdotes als Fritz Korbach en Bert Jacobs, maar die unieke karakters keren niet terug. Kies dan voor iets echt nieuws. Geef de Nederlandse Tuchel de kans, laat ‘m überhaupt toe bij de cursus Coach Betaald Voetbal.

mf

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Winnen went nooit”

Als je voetbalt, dan wil je winnen. Tenminste, daar ga ik gemakshalve maar vanuit. ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Feyenoord verdiende bekerwinnaar Dit weekeinde was er geen speelronde in de Eredivisie omdat de ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Milik, niet te benijden Bijna had het jongensboek van ADO Den Haag speler Dennis ...