Martijn Folkers: “JVV moet blijven, punt uit

Het was een opvallend bericht in Dagblad van het Noorden van vanmorgen. De gemeente Vlagtwedde dreigt de subsidie van 12.000 euro voor voetbalvereniging JVV op te zeggen, waardoor de club vanaf 2018 in grote financiële problemen komt.

Nu is 12.000 euro voor pakweg 38 leden misschien wat veel geld, maar wanneer wethouder Giny Luth de plannen doorzet, is ze eigenlijk een dief van haar eigen portemonnee. JVV kan dit simpelweg niet ophoesten, en dan is het einde van de roemruchte vereniging na ruim zeventig jaar nabij.

Want nog niet zo lang geleden investeerde de gemeente in nieuwe lichtmasten, waardoor de club weer een poosje vooruit zou kunnen. Misschien komt er wel nooit een bepaalde ‘return on investment’, en branden de lichtmasten bij JVV straks niet meer. En dat zou je toch niet moeten willen in Jipsingboertange

Want JVV is meer dan een voetbalclub voor het dorp. In een regio waar voorzieningen verdwijnen, de leefbaarheid minder wordt en mensen wegtrekken, is een sportvereniging samen met een basisschool vaak de bron van leefbaarheid in een gemeenschap. Jipsingboertange ontbeert al een school, nu lijkt de voetbalclub ook op sterven na dood te zijn.

En dat gun ik de mensen niet. JVV is voor mij de club van Arie, Dré en Thijs van Roessel, waarbij Thijs als jeugdspeler van SV Mussel steevast “Hup JVV” brulde, en wij dan glimlachend nog een biertje bestelden in de kantine. JVV is ook de club waar Jeroen Smits in de bus van Musselkanaal naar Emmen hilarische anekdotes over vertelde. En JVV is de club die ooit vierde klasse speelde, toen er nog zes klassen waren, en Johan van Troost er praktisch iedere week een paar ballen inschoot.

Die club mag simpelweg niet verdwijnen. Natuurlijk, gemeenten moeten kijken naar geld, maar de gemeente Vlagtwedde zou simpelweg haar verenigingsleven moeten beschermen in de overdracht naar de nieuwe gemeente Westerwolde. Nu wordt JVV kil weggesaneerd, want geen enkele club is in staat het gemis van 25.000 euro op te vangen. Want eerder werd JVV al gekort op haar inkomsten, en zoveel gemis kan geen enkele club opvangen. Ook FC Ter Apel’96 en Sellingen niet. Maar wethouder Giny Luth stuurt doelbewust op een fusie met v.v. Sellingen aan. Het zal vast pragmatisch zijn, maar dit is wel een erg zakelijke afrekening.

Daarom ook een hart onder de riem voor de betrokkenen bij JVV. Natuurlijk is 38 leden niet veel, maar de gemeente Bedum saneert een kleine club als SV Onderdendam ook niet weg. Integendeel, daar mag de club blijven bestaan. Misschien kan Luth bij sportwethouder Jan-Willem van de Kolk (nog altijd woonachtig op ‘Knoal’) eens informeren hoe ze dat daar doen. Want JVV, hoe klein ook, hoort bij het amateurvoetbal in Oost-Groningen.

mf

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Met nog drie speelrondes te gaan is de grote vraag: wie wordt er winterkampioen? ...

Column: Verloren…

Een zomercolumn over een legendarisch potje flesjesvoetbal op de camping tijdens de zomervakantie.

Column: Weekendvoetbal?

Column over het weekendvoetbal, de toekomst van het amateurvoetbal? Geschreven door Arie Weits.