Pupillenvoetbal wordt aangepast

knvb1De KNVB gaat de opzet van het pupillenvoetbal drastisch veranderen. Met ingang van het komende seizoen zullen de wedstrijdvormen in bepaalde leeftijdscategorieën aangepast worden. Het besluit tot aanpassing van het pupillenvoetbal is tot stand gekomen na overleg met de verenigingen en op basis van uitgebreid onderzoek. De KNVB gaat de komende periode verenigingen actief ondersteunen om de nieuwe opzet succesvol in de praktijk te brengen.

Kleiner veld en indribbelen
Vanaf het seizoen 2017-2018 voetballen pupillen Onder 8 en Onder 9 in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters spelbegeleiders, die het spel voor kinderen in goede banen leiden. Het seizoen daarop (2018-2019) starten de teams van Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen.

Kleinere partijtjes
De jongste voetballers in de voetbalhiërarchie – Onder 6 en Onder 7 – blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Verenigingen blijven dan ook vrij om de jongste leden in kleine partijtjes te laten voetballen. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

Ondersteuning
Om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen, kunnen de clubs rekenen op steun van de KNVB. De ondersteuning bestaat uit het aanbieden van opleidingen voor trainers en scheidsrechters, het faciliteren van de collectieve inkoop van doeltjes en hulp bij het vrijwilligersbeleid. Voor verenigingen die steun nodig hebben bij de aanschaf van extra materiaal lanceert KNVB-hoofdsponsor ING in maart ter ondersteuning een speciaal crowdfunding-platform. Ook wordt er extra KNVB-personeel beschikbaar gesteld om de clubs te helpen bij de invoering.

High five
Aanvullend was het voorstel van verenigingen jeugdvoetballers op te laten groeien met sportieve handelingen, zoals het schudden van de hand van de tegenstander voor en na de wedstrijd. De KNVB neemt dit initiatief graag over, aangezien dit bijdraagt aan een sportieve voetbalcultuur op langere termijn.

Tags:

  • Show Comments (0)

Geef een reactie

You May Also Like

Jeugdteam Kanaalstreek gaat oefenen

In de aanloop naar het toernooi in Italië (San Marino Cup) speelt het Jeugdteam ...

Onstwedder Boys naar finaledag Indoor Soccer

Onstwedder Boys speelde tijdens de eerste voorronde van het Winschoter Indoor Soccer Toernooi voor ...

Westerwolde en Swarts verlengen

Westerwolde heeft het aflopende contract met hoofdtrainer Loek Swarts verlengd. Trainer Loek Swarts had bij Westerwolde ...