Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

eredivisieOnzekere factor Krul
Hoe verstandig is de huur van Tim Krul geweest voor AZ? Het is een vraag die uiteindelijk pas aan het einde van het seizoen beantwoord kan worden. Wel kun je zeggen dat Krul tot nu toe nog allerminst overtuigt onder de lat bij de Alkmaarders. Zijn concurrent Sergio Rochet moet met lede ogen hebben aangezien hoe Krul blunderde bij de 1-1 van Willem II-speler Erik Falkenburg.  Het is niet de eerste keer dat Krul niet overtuigt bij AZ. Ook in zijn eerste wedstrijd tegen PSV oogde de doelman niet zeker en daarnaast hield hij nog geen wedstrijd de nul.  In de ogen van Rochet zal de Uruguayaan zich echt niet minder vinden dan Krul.

De vraag is dan ook waarom AZ Krul heeft gehaald als vervanger van Rochet. Er waren en zijn nog de nodige twijfels over de capaciteiten van de Uruguayaan. Niet zo gek, want ook Rochet heeft nog niet echt laten zien dat hij een constante waarde is voor AZ. De Alkmaarders dachten met Krul een buitenkansje te benutten, maar lijken niet goed nagedacht te hebben over zijn komst. De van Newcastle gehuurde goalie kwam immers bij Ajax ook totaal niet aan de bak. Daar gaf Peter Bosz liever zelfs  de voorkeur aan Diederik Boer wanneer André Onana niet werd opgesteld. Waarschijnlijk had Bosz ook wel door dat Krul een enorm gebrek aan wedstrijdritme had en daardoor weinig waarde kon toevoegen aan zijn elftal.  Overigens heeft Bosz een goede keuze gemaakt met Onana, die met de week beter wordt bij Ajax.

 Het gebrek aan wedstrijdritme en vertrouwen is goed terug te zien bij Krul, die hopeloos op zoek lijkt te zijn naar vorm. Krul lijkt vooral op basis van status te zijn aangetrokken. Ooit was hij eens de held van Nederland in de strafschoppenserie tegen Costa Rica en was hij doelman bij Newcastle United. Die gouden tijden lijken voorlopig vervlogen voor Krul. Daarnaast belemmert de komst van Krul ook nog eens de ontwikkeling van Rochet, waarvan de marktwaarde ook nog eens omlaag gaat. Het is dan ook de vraag of Krul nog kan bewijzen dat hij daadwerkelijk een topkeeper is of dat hij toch een miskoop blijkt te zijn. Het bekertoernooi zal hem zo maar nog eens een goede dienst kunnen gaan bewijzen. We weten immers allemaal hoe de strafschoppenserie tegen Costa Rica afliep.

Feyenoord – PSV van doorslaggevend belang
De top drie van de Eredivisie blijft maar winnen en daardoor lijken de topwedstrijden de beslissing te moeten geven.  In alle zes de speelronden na de winterstop wonnen Feyenoord, Ajax en PSV hun wedstrijden. Opvallend is dat Feyenoord en Ajax bijna elke wedstrijd de nul hielden terwijl PSV in één keer de doelpuntenproductie verdubbelde ten opzichte van de eerste seizoenshelft.  Koploper Feyenoord overtuigt niet elke week, maar weet toch steeds weer haar wedstrijden te winnen.  Daardoor moeten ook Ajax en PSV continu blijven winnen, maar dat alleen is niet genoeg. De vijf en acht punten kunnen alleen maar worden ingelopen als Feyenoord eens punten gaat laten liggen. De kans dat Ajax Feyenoord inhaalt is groter dan dat PSV dat gaat doen.

Komende zondag is het Feyenoord – PSV en alleen winst telt voor PSV. Mocht het winnen, dan moet het hopen dat Ajax ook wint van Feyenoord of dat er een gelijkspel uit de bus komt. Dan zal PSV nog eens moeten winnen van Ajax en moet Feyenoord nog een keer ergens punten laten liggen. Het geeft wel aan hoe hels het karwei voor PSV is dat nagenoeg alle 17 wedstrijden zal moeten winnen na de winterstop om nog serieus kans te maken. De grootste concurrent voor Feyenoord is Ajax, ook met name omdat de Rotterdammers nog naar Amsterdam moeten. Dat is negen van de tien keer een overwinning voor Ajax. Dan is het verschil nog maar twee punten, dus dat geeft nog maar eens aan hoe belangrijk de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV is. Feyenoord is er dus alles aan gelegen om die wedstrijd in ieder geval niet te verliezen terwijl PSV alleen maar moet winnen. Het beloofd een boeiende wedstrijd te worden, die hoogstwaarschijnlijk van doorslaggevend belang is voor de rest van de competitie.

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “Beste meneer Van Praag”

U bent bondsvoorzitter van de KNVB en u bent boos. De oester moet open, ...

René Nijgh: “Flipover”

Vele trainers zweren erbij: de flipover. Op de flipover kan de trainer al zijn ...

Peter Kroezenga: “Eerlijke Jan”

De afgelopen weken lagen diverse scheidsrechters weer flink onder vuur door een aantal discutabele ...