GKC heeft buurman Gasselternijveen pijn gedaan door de roodhemden met een 4-1 nederlaag naar huis te sturen. Hoewel er op de overwinning van de Gasselters niet veel af te dingen viel, was de eindstand toch enigszins geflatteerd. De mannen van Emiel Jansen zullen er echter niet om malen: voor de tweede keer dit seizoen winnen de geelhemden de derby tegen het zo vaak sterkere Gasselternijveen.

Onrustig
Maar dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor het heden en/of de toekomst bleek wel op ‘Hoogte der Heide’: voor de thee was het spelniveau verre van hoogstaand. GKC was de iets makkelijker voetballende ploeg, Gasselternijveen speelde onrustig en vaak kozen de spelers voor de directe voortzetting, waar een bal aannemen heel goed mogelijk was geweest. De kansenverhouding voor de thee was in balans, al moet ook hier gezegd worden dat de Gasselters het dichtst bij de openingstreffer waren: Danny Kolp schoot van grote afstand op de lat boven doelman Bies.

Hakkende Hemmes
Het was echter Gasselternijveen dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg, toen doelman Frank Poelman een terugspeelbal in de handen nam: Alvin Boekelo kon de toegekende vrije trap onvoldoende kracht en richting meegeven. Nadat Robbert Mensinga halverwege de eerste helft rakelings naast kopte, was het een tijdje gedaan met de kansen. Geen van de ploegen wist haar stempel op het duel te drukken. In de slotfase van de eerste helft legde Gasselternijveen een fraaie aanval op de mat, maar het hakje waarmee Kevin Hemmes de opstormende back Bart Botterblom in stelling bracht, kreeg niet de verdiende beloning.

Richard Wieringh maakte het verschil voor GKC… (Foto’s: FC Kanaalstreek)

Bovenliggende partij
In het eerste kwartier na de thee was Nieveen duidelijk de bovenliggende partij: een schot van Alvin Boekelo teisterde de lat en Kees van Klaveren zag zijn schot langs de verkeerde kant van het Gasselter doel gaan. De derde kans van de tweede helft was voor Bart Botterblom, die opnieuw niet gelukkig was in de afronding. GKC werd na deze fase wakker en kreeg via Harmen Pepping dè kans om de score te openen: doelman Bies redde echter bekwaam, vooral omdat de treuzelende Pepping hem hiervoor de gelegenheid bood.

Traptechniek
En waar Gasselternijveen dus de nodige kansen afdwong om een voorsprong te nemen, was het GKC dat zich effectiever toonde. De ervaren Richard Wieringh, die in het eerste bedrijf nauwelijks in het spel voorkwam, liet zien over een fantastische traptechniek te beschikken. Eerst schoot de linkspoot na een uur spelen de bal fraai via de binnenkant van de paal langs Bies, om tien minuten later collega-aanvaller Robbert Mensinga met de mooiste pass van de middag vrij voor Bies te zetten: 2-0. De wedstrijd leek hiermee gespeeld, maar een overtreding op Botterblom werd met een strafschop bestraft.

Groeibriljant
De 16-jarige Tristan Salomons, zoon van de legendarische Chris, belastte zich met het klusje: 2-1. Met Salomons en de eveneens 16-jarige Bas van der Tuuk beschikt trainer Roeland Deuring over twee groeibriljanten die de komende jaren de kar moeten gaan trekken bij Gasselternijveen, dat de afgelopen jaren haar eerste elftal uitgehold zag worden. Want dat het kwalitatief niet over houdt, bleek in de resterende speeltijd.  Na een rode kaart voor GKC’er Mensinga wisten de bezoekers nauwelijks kansen te creëren.

Vermakelijk
Sterker, GKC leunde achterover en gokte met de snelle Danny Kolp op de counter. Eén keer was dit succesvol toen een doeltrap achter de Nieveenster defensie plofte en Kolp zijn bewaker Frank Pals te slim af was: 1-3. In de toegevoegde tijd raakte Kolp voor de tweede keer deze middag de lat, waarna Twan Veldman de eindstand op 4-1 bepaalde. Uiteindelijk zagen de aanwezigen een derby die wat opstartmoeilijkheden kende, maar uiteindelijk toch best vermakelijk was.