Vragen over vastspelen beantwoord

Ieder seizoen worden vele clubs en spelers geconfronteerd met het fenomeen ‘vastspelen’. Wat is het? En welke regels heeft de KNVB opgesteld? Onlangs lichtte de bond één en andere toe op haar website.

Vastspelen
Vastspelen is aan de orde wanneer een speler een bepaald aantal wedstrijden heeft gespeeld in een hoger spelend team, waardoor deze speler niet meer uit mag komen voor een lager spelend team. In het Handboek competitiezaken amateurvoetbal seizoen 2016-20117 staat onderstaand artikel vermeld:

Categorie A
Op enig moment kan een speler zich ‘vastspelen’ voor een bepaald team/niveau. In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een team vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager team van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie). Ook mag de speler vanaf dat moment niet meer uitkomen in een lagere leeftijdscategorie, ook al zou de speler hier op basis van zijn leeftijd toe gerechtigd zijn.

Categorie B
Een speler mag gedurende het seizoen voor alle teams binnen de categorie B uitkomen, indien hij op basis van zijn leeftijd daartoe gerechtigd is. Hiervoor geldt geen beperking qua aantal gespeelde competitiewedstrijden. Ook een jeugdspeler kan dus onbeperkt in categorie B van de senioren uitkomen zonder zich hierbij voor de eigen leeftijdscategorie vast te spelen. Indien een speler echter 15 competitiewedstrijden voor één of meerdere teams uitkomende in de categorie A heeft gespeeld, is deze speler niet meer gerechtigd uit te komen voor een team dat uitkomt in de categorie B (beker en/of competitie).

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Bedrijf in beeld: Huize Bareveld

Huize Bareveld zal komend seizoen in beeld zijn bij voetbalvereniging Bareveld.

Transfertalk

Overzicht van de transfermutaties van de Kanaalstreekclubs.