Sten Vos leidt Stadskanaal naar tweede klasse

Stadskanaal promoveert naar de tweede klasse! Na de 1-0 ruststand (doelpunt Sten Vos) leek het het kort na rust helemaal fout te gaan, maar de Knoalsters toonden veerkracht en bogen de achterstand om naar een 5-2 overwinning. Na de 1-1 in Zuidbroek was dit ruim voldoende voor een stap omhoog en zodoende daalt tegenstander ZNC af naar de derde klasse.

Gewenste stap
Eindelijk maakt Stadskanaal dan de vurig gewenste stap naar de tweede klasse. Al jarenlang is het de doelstelling op sportpark Pagedal, maar telkens lukte dit (net) niet. Dit seizoen leek promotie al voor de winterstop niet meer mogelijk, echter ging het daarna lopen bij de ploeg van Rick Slor en pakten zij alsnog een periodetitel. Dit leverde een plek in de nacompetitie op, waarin er afgerekend werd met Muntendam en nu dus ZNC.

Vos in vorm
Tijdens de heenwedstrijd in Zuidbroek was Roy Feiken de ‘man of the match’ en ook vanmiddag was de linkspoot weer goed op dreef. Echter was er één speler nòg meer in vorm, namelijk Sten Vos. De flankenflitser bezorgde de defensie weer handen vol werk en met twee knappe goals was hij van grote waarde.

Schitterende pass
Na een kleine tien minuten maakte Vos de 1-0. Eerst stuitte ZNC-aanvaller Emiel Staal op doelman Geerlings, waarna Roy Feiken met een werkelijk schitterende pass Vos aan het werk zette. De bal was dusdanig lang onderweg dat Feiken rustig kon kijken wat er met zijn assist gebeurde en tot zijn eigen genoegen zag hij de buitenspeler goed afronden.

Voor de doellijn
Stadskanaal zette hierna door en rond de twintigste minuut had de voorsprong vergroot moeten worden. Dit gebeurde niet, want achtereenvolgens Vos, Hidding en Bakker kwamen niet tot scoren. Dit lukte ook Staal aan de andere kant niet. Hij passeerde met moeite  Geerlings, maar zag zijn inzet voor de doellijn weggehaald worden. Jeffrey Bakker kreeg voor rust nog een aantal goede mogelijkheden, alleen kon de hardwerkende spits de marge niet vergroten.

Binnen twee minuten
Stadskanaal was in de eerste helft de betere ploeg en met de 1-0 voorsprong kon men de tweede helft met vertrouwen tegemoet zien. Dit vertrouwen werd echter al snel teniet gedaan door ZNC, dat binnen twee minuten weer op voorsprong stond. Eerst was het aanvoerder Jordy Brust die na slecht wegwerken de bal over Geerlings tikte en enkele minuten later zorgde Staal met een schuiver voor de 1-2.

Pompen of verzuipen
De angst om opnieuw promotie mis te lopen was hierna duidelijk merkbaar bij spelers en publiek. Het spel werd onrustig en er werd veel de lange bal gespeeld. Daarnaast kregen Pascal Kok en Jordy Geerlings een gele kaart. Stadskanaal drong wel behoorlijk aan en kreeg kansen via Vos en Oosting. Beiden kwamen niet tot scoren en zo werd het nog twintig minuten ‘pompen of verzuipen’.

Belangrijke goal Oosting
Dit leverde vooralsnog niet veel op, totdat aanvoerder Robert Oosting na tachtig minuten de belangrijke 2-2 maakte. Hij kopte een scherpe corner van Feiken tegen de touwen en met deze stand zou er verlengd moeten worden. Zo ver kwam het echter niet, want drie minuten later zette Sten Vos met zijn tweede doelpunt Stadskanaal weer op voorsprong. Hij besloot van afstand uit te halen en met een goed schot liet hij keeper Van Dijk kansloos.

Rode kaart
Hierna was het geloof verdwenen bij de gasten en gaven zij Stadskanaal de gelegenheid om nog verder uit te lopen. Op aangeven van Tristan Rotman bekroonde Roy Feiken zijn goede wedstrijd met de 4-2. Rotman kreeg in de slotfase nog een aanslag in het gezicht te verwerken door een te hoog geheven been, welke bestraft werd met een rode kaart.

Prachtige ontknoping
Gelukkig kon de spits wel verder en nadat Roy Feiken met een afstandsschot nog de lat raakte kon Rotman al liggend de 5-2 eindstand op het scorebord zetten. Al met al een prachtige ontknoping van een mooi seizoen voor Stadskanaal, dat volgend jaar dan eindelijk haar kunsten mag vertonen in de tweede klasse.