Terugblik op het seizoen: tob of top?

Het seizoen 2016-2017 zit erop. Een mooi moment om terug te blikken op de prestaties van de verschillende clubs. Een fraai staaltje ‘scorebordjournalistiek’, zullen we maar zeggen. We gaan ervan uit dat er niet te veel gewicht aan de beoordeling wordt toegekend, want dat zou afbreuk doen aan ons overall-oordeel: wij hebben ‘onze’ 27 clubs het afgelopen seizoen met veel plezier gevolgd!!

Borger (za, 3D)
Een verloren seizoen voor Borger. De groenhemden lieten niets aan het toeval over en zochten in de winsterstop de Portugese stranden op. Het trainingskamp leverde echter niet de gewenste inhaalrace op. Zo degradeerde de ploeg die na vier wedstrijden negen (!) punten had, uiteindelijk naar de vierde klasse. En dat mag met het verzorgingsgebied dat de club heeft, een wanprestatie genoemd worden: tob.

NWVV (za, 4D)
De Nieuw Weerdingers hadden in Marko Mihalj de winnaar van de eretitel ‘Kanon van de Kanaalsteek’ in de gelederen. Knap werk, want de zwart-blauwen verbleven het hele seizoen onderin de vierde klasse. Dat de ploeg van Geert Aalderink in de herkansing tegen SV Mussel overeind bleef na een dramatisch laatste deel van de reguliere competitie (0 uit 3, 27 tegengoals) mag een teamprestatie van formaat worden genoemd: top.

Onstwedder Boys (za, 4E)
Afzwaaien met een promotie is niet veel trainers gegeven. Fokke de Jonge deed het bij Onstwedder Boys. Na een uiterst wisselvallig seizoen plaatsten de oranjehemden zich voor de nacompetitie, waarin met minimaal verschil werd afgerekend met Veenhuizen. Daarmee liet de ploeg opnieuw zien dat het na de winterstop beter voor de dag komt. Voor nieuwbakken trainer Streuding volgt een mooie uitdaging: top.

SJS (za, 4E)
Net als bij Borger steken de prestaties van SJS schril af bij de potentie de club heeft. Geen enkele fase in het seizoen wist SJS een serie van een aantal goede resultaten neer te zetten, waardoor al snel duidelijk werd dat het verblijf in de vierde klasse zou worden verlengd. Wellicht zorgen de terugkeer van een aantal ‘verloren zonen’, de aanstelling van een ervaren trainer én een frisse wind op bestuurlijk vlak voor de ommekeer: tob.

SV Mussel (za, 5E)
Het sympathieke SV Mussel zou je een terugkeer in de vierde klasse direct gunnen. Het had er ook alle schijn van dat Tseard van der Meer zijn afscheid op zou luisteren met een promotiefeestje, maar de kansen die de roodhemden in de eerste helft van het tweeluik tegen NWVV misten, kwamen hen duur te staan. Een unieke kans op promotie werd daarmee om zeep geholpen: tob.

SETA (za, 5E)
De spelers van SETA maakten na twee wedstrijden er foto’s van de stand in de vijfde klasse E. De volle buit uit twee duels bleken echter het hoogtepunt van het seizoen. Een reeks met vele nederlagen volgde en uiteindelijk hielden de Musselkanaalsters slechts één ploeg onder zich. Zelfs een zeer geslaagde zestigste verjaardag kan dit niet uitwissen: tob.

Nieuw Buinen (zo, 1F)
Protos Weering leverde een ereplaats op en ook in het bekertoernooi werd goed gepresteerd, maar leverde de plaats in de kwartfinale nèt geen deelname aan de ‘grote’ beker op. In de nacompetitie werd aan de Hoofdklasse geroken, maar leverde dit ook niet het gewenste resultaat op. Daarmee miste het seizoen van Nieuw Buinen een gepaste beloning: top.

Valthermond (zo, 2L)
In een razend spannende competitie deed Valthermond heel lang mee om de prijzen. Promotie mislopen is voor de jonge formatie geen wanprestatie, maar wanneer je er zo dicht bij bent, dan moeten de kansen benut worden, zeker tegen laagvliegers. Wanneer de blauw-witten deze basis uitbouwen, dan is de eerste klasse binnen bereik: top.

Gieten (zo, 3C)
Na een sterke eerste periode viel Gieten sterk terug, met een teleurstellende eindklassering tot gevolg. Waar Jeroen Buurke vorig seizoen het doel blind wist te vinden, liet de productiviteit van de goalgetter nu te wensen over. In de laatste fase van het seizoen (9 uit 9) zullen de gedachten ongetwijfeld terug zijn gegaan naar de cruciale wedstrijd tegen Dalen: wat als toen de periodetitel was gepakt. ‘Wat als’ telt echter niet in sport: tob.

Musselkanaal (zo, 3C)
Zoals vaker in de laatste jaren werd Musselkanaal tijdig wakker. De laatste vier wedstrijden van de competitie leverden negen punten op, waardoor een herkansing tegen vierdeklasser HOC werd afgedwongen. In dit tweeluik trokken de groenhemden de lijn door en liet men zien een maatje te groot te zijn voor de vierde klasse. Maar dat de roemruchte club aan de Parklaan beter zou kunnen, mag duidelijk zijn: tob.

SC Stadskanaal (zo, 3C)
Na de uitwedstrijd tegen Musselkanaal was het alle hens aan dek bij SC Stadskanaal. Een zevenklapper tegen Twedo was het antwoord, waarna de blauwhemden doorpakten en de tweede periode wonnen. Het kampioenschap kwam zelfs weer binnen bereik, maar dat bleek een brug te ver. Via Muntendam en ZNC keerden de Knoalsters terug naar de zo geliefde tweede klasse: top.

Ter Apel ’96 (zo, 3C)
De vooruitzichten voor Ter Apel ’96 waren niet bijzonder gunstig. Handhaven via de nacompetitie en afscheid nemen van een aantal vaste waarden. De eerste drie wedstrijden leverden negen punten op, waarmee een stevige basis werd gelegd voor de fraaie zevende plaats. Wellicht heeft het veelvuldig op kunstgras spelen ook invloed gehad, want acht van de dertien thuiswedstrijden werden gewonnen: top.

Titan (zo, 3C)
Twee degradaties op rij zorgen ervoor dat Titan komend seizoen in de vierde klasse speelt. Een dieptepunt in de historie van de rood-witten, kunnen we rustig stellen. Wellicht kunnen de terugkeer van trainer Geert Aalderink en de goals van nieuweling Marko Mihalj voor een ommekeer zorgen: tob.

Alteveer (zo, 4C)
Waar de geelhemden vorig seizoen speelden voor een plaats in derde klasse, kwam er nu een herkansing aan te pas om vierdeklasser te blijven. Voor de typische dorpsclub die Alteveer is het roeien met de riemen die het heeft, maar het verschil in prestaties is in dit geval wel erg opvallend: tob.

Gieterveen (zo, 4C)
Na de promotie van vorig seizoen heeft Gieterveen zich weten te handhaven in de vierde klasse. De complimenten voor het spel kwamen het hele seizoen binnen, op de punten was het langer wachten. Wisselvalligheid in de resultaten zorgden ervoor dat de groenhemden lijfsbehoud ‘pas’ na de voorlaatste wedstrijd konden vieren: top.

Pekelder Boys (zo, 4C)
Toen het bestuur zich met de samenstelling van zijn selectie bemoeide, koos trainer Hiske de Vries eieren voor zijn geld. In de slotfase van seizoen richtten de rood-witten zich echter nog wel op, met handhaving via de nacompetitie als maximale resultaat. Maar gezien de onrust en rumoer gedurende het seizoen: tob.

Westerwolde (zo, 4C)
Deze club met groeipotentie kon de vijfde plaats van een seizoen eerder geen vervolg geven. Na tien wedstrijden hadden de roodhemden slechts vier punten. Na de winter ging het een stuk beter en wist men zich zelfs zonder nacompetitie te verzekeren van een langer verblijf in de vierde klasse. Ondanks alle omstandigheden toch onder de maat: tob. 

HOC (zo, 4D)
Promoveren en een treetje hoger opnieuw meedoen om de prijzen. HOC en haar versterkte selectie presteerden het. Uiteindelijk bleek de stap naar de derde klasse (voorlopig nog) niet te maken: Musselkanaal was een maatje te groot. De geel-zwarten laten zien waar fusie van clubs toe kan leiden: top.

Sellingen (zo, 4D)
De trainerswissel vroeg in het seizoen legde Sellingen geen windeieren. De start was mager, waarna gewerkt werd aan de conditie en teamgeest. Op regelmatige basis werden punten gepakt, waarmee de geel-zwarten zich na hun promotie relatief eenvoudig handhaafden in de vierde klasse: top.

Buinen (zo, 5E)
Voor het eerst sinds 2013 ging Buinen door de grens van twintig punten. Vier daarvan werden gepakt tegen Buinerveen, dus die burenstrijd werd ook in Buiner voordeel beslist. Hoewel de geelhemden ook dit seizoen geen rol van betekenis speelden, kan er met enige tevredenheid teruggeblikt worden: top.

Buinerveen (zo, 5E)
Geen enkele overwinning, ruim meer meer dan honderd tegengoals. Maar altijd weer met goede moed aan een wedstrijd beginnen, in de wetenschap dat die overwinning per week dichterbij komt. En ondanks de magere prestaties is er nooit sprake van wangedrag. Dat is best een aanmoediging waard: top.

EEC (zo, 5E)
Het jubilerende EEC revancheerde zich aan de hand van speler-trainer Van der Valle voor de terugval van een jaar eerder. In een competitie waaruit uiteindelijk vier (!) teams promoveerden, waaronder het ongenaakbare WKE, behaalden de vijftigjarige blauw-witten een keurige zevende plaats: top.

Gasselternijveen (zo, 5E)
Nog steeds is men er in Gasselternijveen niet aan gewend om onderin de vijfde klasse te bivakkeren. Achter de schermen is het afgelopen jaar hard gewerkt om de weg naar boven in te slaan, iets wat dit seizoen nog niet lukte. Resultaten uit het (verre) verleden wegen mee in de beoordeling: tob.

GKC (zo, 5E)
Promotie bleek al heel snel niet haalbaar, waardoor de ploeg van trainer Jansen op zoek moest naar nieuwe doelen. Vanaf maart bleef men in vijf Kanaalstreek-derby’s ongeslagen, maar dat was voor de bespeler van het prachtige ‘Hoogte der Heide’ slechts een pleister op de wonde in een kleurloos seizoen: tob.

De Treffer ’16 (zo, 5E)
Het debuutjaar van De Treffer ’16 in het noordelijke amateurvoetbal leverde geen daverende verrassing op in de vorm van een promotie of een heel hoge klassering. Maar laten we de realiteit niet uit het oog verliezen. Meer is er van een club die vanaf de grond opgebouwd werd niet te verwachten: top.

JVV (zo, 5F)
Nog zo’n voorbeeld van een club uit een klein dorp dat zich staande probeert te houden. De gemeente Vlagtwedde leek op enig moment de grootste tegenstander, maar met de dreigende bezuinigingen werd met succes opgestaan. Voetballend ging het ook nog eens stuk beter dan het vorige seizoen, toen JVV terugkeerde in de standaardklasse: top.

SPW (zo, 5F)
De Knoalsters bleven het hele seizoen ongeslagen, maar een te hoog aantal remises zorgde ervoor dat PJC met het kampioenschap aan de haal ging. De nacompetitie bood gelukkig uitkomst. Op indrukwekkende wijze werd Bedum opzij gezet. Na vele, vele jaren is de doelpuntenmachine van Stadskanaal-Noord terug in de vierde klasse: top.

  • Show Comments (0)

Geef een reactie

You May Also Like

Column: Trainingskamp

Een column over de zin en het nut van een trainingskamp.

Zevental nieuwe spelers voor SETA

SETA ziet veel spelers vertrekken, maar krijgt ook een aantal nieuwe spelers ervoor terug.

Gieten verrast met nieuwe trainer

Derdeklasser Gieten heeft een opvolger voor de vertrekkende Jouke-Jan Meertens vastgelegd. RTV Drenthe meldt ...