Wietske van Dijk: “Let op signalen van je lichaam!”

De zomerstop is voor het gros van de voetballers (in de Kanaalstreek) achter de rug. Trainingen worden hervat en de eerste oefenwedstrijden zijn inmiddels afgerond. En daarmee neemt voor veel voetballers het risico op fysieke ongemakken toe. Wietske van Dijk uit Ter Apelkanaal doet een oproep om zorgvuldig om te gaan met blessures. Van Dijk verloor in 2008 haar zoon Jack na een onschuldig lijkende blessure.

Foto: Dagblad van het Noorden

Oer-Hollands

Jack van Dijk was een oer-Hollandse jongen met een voorliefde voor voetbal en muziek. Toen hij in juni 2008 een blessure opliep tijdens sportactiviteiten werd in eerste instantie gedacht aan een gescheurde meniscus. Voetbal staat voor Jack een aantal weken op een lager pitje, want hij blijft last houden van de knie. Op 14 juli blijkt echter dat er veel meer aan hand is.

Samenloop

“Jack stortte in elkaar, happend naar lucht”, vertelt zijn moeder. “Hij kwam wel weer bij, maar de volgende dag was het opnieuw raak. Er werd een afspraak gemaakt bij een neuroloog.” Het noodlot sloeg echter toe en voordat Jack de neuroloog bezocht, overleed hij. Een dramatische samenloop van omstandigheden.

Trombose

Uit nader onderzoek bleek namelijk dat Jack tijdens zijn val in juni trombose opliep: “De bloedproppen stegen van zijn knie naar zijn hersenen. Uiteindelijk is hij hierdoor gestikt.” Het overlijden van haar Jack openen bij Wietske de ogen: “Soms lijken blessures zo onschuldig, maar kunnen ze zo vreselijk veel gevolgen hebben. Wij weten helaas hoe het uit de hand kan lopen.”

Opletten

En dus roept Van Dijk alle sporters op signalen van hun lichaam op te volgen en ook bij huisartsen en ander medisch personeel stevig op de trom te slaan bij twijfel. Daarnaast benadrukt de Ter Apelkanaalse het belang van orgaandonatie: “Jack was donor en heeft daardoor na zijn dood nog andere mensen kunnen helpen. Onder jonge mensen zijn er weinig donoren en dat vind ik best wel jammer.”

Nummer 13

Jack van Dijk overleed op 16 juli 2008 op 18-jarige leeftijd. Hij was op dat moment lid van v.v. Musselkanaal, waar hij in de A-junioren speelde. Het oude shirt van Jack (met rugnummer 13) heeft een prominente plaats gekregen in de kantine van het sportpark aan de Parklaan.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Competitie-indeling: Zondag 2e klasse L

Overzicht van de competitie-indeling van de zondag 2e klasse L.

Geen voetbalactiviteiten rond dodenherdenking

De KNVB vraagt om vandaag na 18:00 uur geen voetbalactiviteiten meer te organiseren.

Transfertalk

De transfermarkt is nog twee weken open.