Meind Egberts: organisator pur sang

Na een ziekbed is Meind Egberts overleden. Egberts was in het verleden voorzitter van Ter Apel ’96. Daarnaast was hij vele jaren een drijvende kracht achter het Jeugdteam Kanaalstreek. Collega-bestuurder Arie Weits schreef onderstaande ‘In Memoriam’.

Vanmiddag ontving ik het bericht dat Meind Egberts was overleden. Het overlijden van Meind kwam niet onverwacht. Meind was al geruime tijd ziek en herstel zat er helaas niet meer in. Meind was de man die mij het mooiste compliment over Valthermond ooit heeft gegeven. Meind was nog voorzitter van Ter Apel ’96 en samen zaten wij in het bestuur van het Jeugdteam Kanaalstreek. De vergaderingen van het Jeugdteam vonden vaak in de Valthermondse bestuurskamer plaats.

“Arie,” zei Meind een keer tegen mij, “wat hebben jullie een geweldige warme club. Altijd als ik bij jullie binnen kom voel ik mij welkom. Iedereen maakt een praatje, drinkt een bakje koffie met mij en vraagt hoe het is. Dat krijgen wij in Ter Apel nooit voor elkaar.” Die woorden, gebezigd door de voorzitter van een collega-vereniging vond ik mooi.

Zo’n dertig jaar geleden leerde ik Meind al kennen. Ik kwam in De Reigerhof in Ter Apel te wonen en daar woonde Meind toen ook al. Hoewel ik nooit in Ter Apel heb gevoetbald, krijg je, als je op een steenworp afstand van het veld woont, wel van alles mee over het reilen en zeilen van de club. Als er iets bij de voetbalclub in Ter Apel geregeld moest worden, dan dook steevast de naam van Meind Egberts op.

Aanleg van een pannaveld? Meind was de drijvende kracht. Realiseren van een jeugdstadion, uniek in Nederland? Meind was het creatieve brein. Aanleg van een kunstgrasveld? Meind lobbyde bij de gemeente voor geld. Meind was voorzitter en bedenker van een grootschalige renovatie van de kantine. Enkele jaren geleden is er iets voorgevallen tussen Meind en de voetbalclub. Alle ins en outs ken ik niet. Is ook niet interessant verder. Wat ik wel weet, is dat dit Meind heel veel pijn heeft gedaan, en dat had hij niet verdiend, vond ik. Daarvoor heeft hij teveel voor het Ter Apeler voetbal betekend.

In 2000 deed Meind zijn intrede bij Valthermond. Valthermond organiseerde dat jaar een groot internationaal voetbaltoernooi met ploegen uit heel Europa. Meind zat in de organisatie en ook wij maakten kennis met zijn ongeëvenaarde organisatorische kwaliteiten. Kwaliteiten waarvan wij jaren later ook met het Jeugdteam Kanaalstreek de vruchten plukten. Meind maakt de gehele zeven jaar dat het Jeugdteam bestaan heeft deel uit van het bestuur. Altijd op jacht naar sponsoren, altijd oog voor details en kritisch als het moest.

Niet alleen de spelers hebben die zeven jaar met het Jeugdteam genoten. Ook wij als bestuursleden hebben prachtige jaren gehad en hebben vreselijk veel gelachen. De anekdotes zijn teveel om op te noemen. Meind was in die tijd al rond de zeventig, maar ging ieder jaar nog met zo’n groep jeugdspelers op pad. Ik vond en vind dat echt waanzinnig knap. Zoals Meind nog volop in het leven stond, genietend van alles wat wij meemaakten en volledig deel uitmakend van de groep. Ik had daar ontzettend veel respect voor en hoop oprecht dat ik op die leeftijd nog dezelfde vitaliteit en levenslust heb.

Vorig jaar is Meind voor al zijn verdiensten koninklijk onderscheiden. Een onderscheiding die hij volkomen verdiende. Helaas heeft Meind maar een jaar van die titel mogen genieten.

Tags:

 • Show Comments (4)

 • Anita

  Dank voor je mooie woorden.
  Het was een inspirerend man..
  Juist deze mensen kunnen we niet missen!

 • Ina Schutte

  Heel mooi geschreven! Zo herkenbaar! Hij heeft inderdaad voor heel veel mensen en organisaties heel veel betekend. Zo ook voor FC Ter Apel. We gaan hem missen. Heel veel sterkte aan zijn familie gewenst.

 • Johan Schoenmaket

  Super geschreven door Arie.We verliezen in Meind een groots man.Rust zacht vriend.

 • Willem

  Toevallig hoor ik dit. Als oud speler van Klooster mijn oprechte deelneming Willem Hensums

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

 • naam *

 • email *

 • website

You May Also Like

Competitie-indeling 2019/2020: Zondag 2e klasse L

Een mooie mix van Groningse en Drentse ploegen in de zondag 2e klasse L ...

SETA in het nieuw gestoken

Het eerste elftal van v.v. SETA is door vier sponsoren volledig in het nieuw gestoken. B&B ...

Reactie KNVB: Perspectief is nodig

De KNVB is blij dat er weer getraind kan worden, maar hoopt wel perspectief ...