Erik Kok: “Stadskanaal moet in de top vijf kunnen eindigen.”

Interview met Erik Kok, die zeer te spreken is over het jeugdbeleid van zijn club Stadskanaal.

Erik Kok speelt al sinds jaar en dag bij SC Stadskanaal. Nadat hij de complete jeugdafdeling heeft doorlopen, speelt de verdediger inmiddels alweer ruim tien jaar in het eerste elftal van SC Stadskanaal. Evenals het vorige seizoen komt de club komend seizoen uit in de tweede klasse L.

Het afgelopen seizoen was er, volgens Kok, eentje met twee gezichten. “Na een aantal jaren in de derde klasse te hebben gespeeld was het aan ons de taak om te laten zien dat SC Stadskanaal minimaal in de twee klasse thuishoort. In de eerste helft van de competitie voegden we de daad bij het woord, trainden we hard, hadden we een fitte selectie en een gemotiveerde en gretige instelling. We wonnen veel wedstrijden en stonden in de winterstop op een tweede plaats.”

Wereld van verschil

De tweede seizoenshelft was een wereld van verschil voor Stadskanaal, dat er niet veel meer van bakte. Volgens Kok had dat met bepaalde oorzaken te maken. “Na de winterstop raakten er een aantal basisspelers langdurig geblesseerd, kregen we te maken met schorsingen en nam de trainingsopkomst af. We begonnen met een reeks van vijf wedstrijden zonder overwinning. Je merkt dan dat het uitblijven van resultaten zijn weerga heeft in de instelling en motivatie van het team. Vervolgens kom je te snel in de situatie terecht waarin je weet dat je nergens meer om speelt. In de laatste 13 wedstrijden wonnen we één keer en speelden we twee keer gelijk. Uiteindelijk eindigden we op een teleurstellende negende plek.”

Pittige competitie

Voor het aankomende seizoen is het volgens de betrouwbare verdediger afwachten wat de ontwikkelingen bij de tegenstanders zijn geweest. Dat het een pittige competitie wordt, lijkt wel duidelijk. “Een zware competitie-indeling, met naar mijn mening geen enkel team waar we zo maar even van winnen. Met de komst van FC Assen, Asser Boys, Rolder Boys en Dalfsen is de competitie er zeker niet gemakkelijker op geworden.”

Kok kijkt uit naar het treffen met Valthermond: “Een derby en een wedstrijd die vaak net even wat meer heeft dan een normale competitiewedstrijd. Een wedstrijd met veel publiek en spanning en één die je hoe dan ook niet wilt verliezen.”

Top 5 haalbaar

Voor wat betreft de kansen van zijn eigen ploeg is de Knoalster ambitieus: “We hebben vorig jaar laten zien dat we van iedereen kunnen winnen, maar ook van iedereen kunnen verliezen. Als we de instelling en de drive die we de eerste helft van vorig seizoen hadden het hele jaar kunnen vasthouden, dan moeten we in de top 5 van de competitie kunnen eindigen. Kanshebbers voor de titel zijn Beilen, Dedemsvaart, Germanicus en Rolder Boys.”

Gevraagd naar de mutaties die zich hebben voorgedaan bij de blauw-witten, blijkt dat de selectie onder andere een tweetal jeugdspelers mag begroeten. “Ron Lohuis en Patrick Pieterman stoppen, Hidde-Jan Hidding is langdurig geblesseerd en het is afwachten of hij volgend seizoen fit genoeg wordt om te spelen. Roy Tolner, Jelmer Valk, Mario Georgescu en Rodney Romney keren terug bij de SC. Wessel Klijnstra en Thom Bos komen door vanuit de JO19.”

Uitstekend jeugdbeleid

Kok is ook zeer te spreken over het jeugdbeleid van Stadskanaal. “Er wordt binnen de club ontzettend veel aandacht aan de jeugd besteed en de jeugdelftallen spelen allemaal op een hoog niveau. De ontwikkeling van deze jeugdspelers begint al bij de Boy Nijgh voetbalschool. Elke zondagochtend wordt er op speelse en functionele wijze gewerkt aan de ontwikkeling van tientallen enthousiaste pupillen.”

Wessel Klijnstra is één van de spelers uit A1 die afgelopen seizoen vaak met het eerste mee deed. “Ontzettend snel, erg gedreven en een goede actie. Een speler die zeker de potentie heeft om vaste waarde te worden voor de SC.”

Fanatiek

Zelf kan de dertigjarige Kok er maar moeilijk genoeg van krijgen: “Ik speel al meer dan tien seizoenen in het eerste elftal van Sc Stadskanaal en roep al een aantal jaren dat het mijn laatste seizoen is en dat ik op een lager niveau binnen de club ga spelen. Maar eigenlijk ben ik nog veel te fanatiek om te stoppen en wil ik, zo lang ik fit blijf en het niveau aan kan, voor het eerste elftal uitkomen.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Albert Stevens: “Nacompetitie is haalbaar voor Buinen.”

Albert Stevens verruilde Borger voor Buinen en hoopt komend seizoen goed voor de dag ...

Terug in de tijd: Robert Hamming: “In derby’s zoek ik de grens op”

Robert Hamming zoekt graag de grens op in derby's en ziet de wedstrijd tegen ...

De liefde voor de bal gaat diep bij Frank Pilon

Eigenlijk is Frank Pilon van een uitstervend ras. De linkspoot van v.v. Sellingen bindt ...