Column: Weekendvoetbal?

Column over het weekendvoetbal, de toekomst van het amateurvoetbal? Geschreven door Arie Weits.

Aanstaande zondag is de derby Valthermond tegen Stadskanaal. Een prachtig affiche voor de zondagmiddag. Maar hoe lang zullen dit soort wedstrijden nog op zondag te aanschouwen zijn? Het voetballandschap is nadrukkelijk in beweging en die beweging gaat vooral richting de zaterdag.

Door: Arie Weits

De zondag

In onze regio is van oudsher een voorkeur voor de zondag als speeldag. Natuurlijk spelen clubs als SJS, Onstwedder Boys, SV Mussel en SETA altijd al hun wedstrijden op de zaterdag, maar de echte zaterdagclubs waren altijd in de minderheid. Daarnaast had je een aantal clubs waarbij zowel op zaterdag als op zondag prestatief gevoetbald kon worden, maar bij bijvoorbeeld Valthermond en het voormalige TEVV stierf de zaterdagtak een langzame dood. Zelfs in ter Apel waar zondagclub STA en zaterdagclub het Klooster fuseerden tot FC Ter Apel ’96 verdween het prestatieve zaterdagvoetbal. Dit vooral doordat er een te gering aantal voetballers beschikbaar was voor twee selecties. Bij Borger ging het net andersom en verdween de zondagafdeling. Stadskanaal had een blauwe maandag een zaterdagteam, maar ook dat was geen lang leven beschoren. Ook het niveau lag op de zondag over het algemeen hoger dan op de zaterdag. SJS speelde weliswaar enkele jaren in de 1e klasse, maar de Julianastraat bewoners zijn inmiddels ook afgedaald naar de 4e klasse. Op zondag spelen clubs als Nieuw Buinen, Valthermond, Stadskanaal, Musselkanaal en Titan al jarenlang met meer of minder succes een hartig woordje mee.

Kentering

Landelijk gezien is er echter een kentering zichtbaar. Steeds meer verenigingen switchen naar de zaterdag als vaste speeldag voor het eerste team. Het begint echter al daaronder. Het in de been houden van een goed tweede elftal is tegenwoordig een crime, laat staan om er ook nog leuke competities van te maken. Relatief grote clubs van naam hebben al geen tweede elftal meer, of ze spelen inmiddels op een belabberd niveau. Be Quick Groningen schreeuwde jarenlang dat hun tweede eigenlijk bij de standaardteams in moest, omdat ze te weinig tegenstand kregen. Inmiddels is het elftal opgeheven. De reserves van Valthermond spelen nog 1e klasse, maar hoelang nog? Het elftal bestaat uit een vaste kern spelers die weten dat hun top in het tweede ligt en daar hebben ze vrede mee. Aangevuld met talenten die hopelijk ooit de stap naar de hoofdmacht kunnen zetten en spelers die buiten de wedstrijdselectie van het eerste vallen heb je een aardig team. Maar wat als spelers als Kevin van Dijk, Rob Bouwman, Willie van Klinken en Aaron Drenthe er mee stoppen? De jeugd van tegenwoordig wil niet meer op zondagmorgen vroeg uit de veren om op een koud, nat veld een balletje te trappen. Daar begint de verschuiving naar de zaterdag dus al. Ik denk dat binnen vijf jaar het clubs is toegestaan om spelers tussen de zaterdag en de zondag uit te wisselen. Op de zondagmorgen heb je dan alleen nog de recreatieve spelers die voor de lol een balletje willen trappen en dan de derde helft ingaan.

Verhuizing

Het gaat echter verder. Op de lange termijn zal al het prestatieve voetbal naar de zaterdag verhuizen. Sweel is dit jaar al begonnen met het zogenaamde weekendvoetbal. Zoveel mogelijk wedstrijden op de zaterdag en alleen als het niet anders kan wordt er op de zondag gespeeld. Het kan, maar het vraagt wel flexibiliteit van verenigingen en spelers. Ik denk dus dat dit de tussenvorm gaat worden voordat alles naar de zaterdag verhuisd.

Is dit erg? Nee hoor. Beter goede, interessante en spannende competities, waar op een goed niveau wordt gevoetbald dan twee takken waarbij het allebei net niet is. Bundeling op een dag zorgt voor meer aanbod en dus meer weerstand, waardoor hopelijk het niveau weer wat opgekrikt wordt. Want laten we eerlijk zijn, dat is er de laatste jaren niet beter op geworden.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Buunermondse wens in vervulling

FC Groningen en Nieuw Buinen hebben onlangs de handen ineengeslagen om de laatste wens ...

Publicatie indelingen derde fase

De data voor de publicatie van de derde fase zijn bekend.

Keepersdag bij v.v. Gieten

Jonge voetballers die keeper willen worden, of jonge keepers die nog beter willen worden ...