Column: Trainingskamp

Een column over de zin en het nut van een trainingskamp.

Winterstop, een tijd waarin tegenwoordig veel amateurploegen de zon op zoeken voor een trainingskamp. Het is niet alleen maar meer weggelegd voor de profclubs, maar ook voor de amateurclubs, die vaak naar een Turkije, Spanje of Portugal gaan. Dit allemaal onder de noemer ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Zo zijn bijvoorbeeld in de Kanaalstreek ook 2e klasser Valthermond en zelfs 4e klasser Borger op trainingskamp geweest.

Zelf ben ik ook regelmatig als speler zijnde van Borger op trainingskamp geweest naar onder andere Turkije, Spanje en Portugal. Een aantal keren trainen op de kunstgrasvelden, in Turkije zelfs op echt gras en een oefenwedstrijd spelen in een aantal dagen tijd, er werd echt wel wat gedaan. Maar het draaide natuurlijk vooral om de teambuilding, het gezellig bij elkaar samen zijn met een mooie groep gasten. Super mooi om mee te maken, waarbij het gros van de spelers op de trainingen en tijdens de wedstrijden altijd overal last van had, maar waar iedereen ’s avonds gewoon weer in topvorm was. Schitterende taferelen waarbij je van alles en nog wat mee maakte.

Eigen bijdrage trainingskamp

Vaak hoor je zowel binnen als buiten de vereniging, is zo’n trainingskamp wel nodig? Ze kunnen toch ook gewoon ergens in Nederland gaan trainen en als de resultaten dan gelijk uitblijven zal je het helemaal horen dat het trainingskamp lekker veel zin heeft gehad. Een trainingskamp is helemaal geen garantie voor een succesvol verloop van de tweede seizoenshelft, maar is dat ook daadwerkelijk de achterliggende gedachte van een trainingskamp. Het is zo dat een trainingskamp veelal door spelers zelf betaalt moet worden, alleen als je geluk hebt als vereniging betalen sponsoren er aan mee. Bij Borger bijvoorbeeld was en is dit nog steeds niet het geval kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Voetbal en plezier

Een trainingskamp heeft dus echt niet direct invloed op de prestaties en dat mag je ook niet verwachten. Voor iedereen is voetbal ontspanning en iedereen heeft het er zelf voor over gehad om op trainingskamp te kunnen. Het zal voor elke amateur een hoogtepunt in het seizoen zijn en je houdt er herinneringen aan over die je nog jaren bij zullen blijven en waar nog jaren over gesproken zal worden. Een aantal dagen onder schitterende weersomstandigheden voetballen en plezier maken met elkaar. Natuurlijk is er ook echt wel de intentie om er na het trainingskamp een knallende twee seizoenshelft van te maken. Die plannen worden daar zeker gesmeed, maar sluit dus ook niet uit dat het niet gaat gebeuren. Iedereen zit weer vol energie en kan er weer met frisse moed tegenaan.

Dus voordat je gaat roepen zo’n trainingskamp is zonde van het geld of heeft helemaal geen zin of meerwaarde. Vraag het gewoon eens aan die gasten die er geweest zijn en je krijgt de meest mooie verhalen te horen. En wie weet hebben ze zomaar na de winterstop ook nog eens de eerste wedstrijd gewonnen.

Ronald Bulthuis

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Afgelastingen zaterdag 10 en zondag 11 oktober

Overzicht van de wedstrijden die voor zaterdag 10 en zondag 11 oktober zijn afgelast.