Column: Goede Tijden, Slechte Tijden

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Arie Weits, over de successen van het Nederlands voetbal en de essentie daar van.

“Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen gedurende 90 minuten achter een bal en op het einde winnen de Duitsers.” sprak voormalig profvoetballer en huidig presentator van het beroemde Match of the day, Garry Lineker ooit. Een mooie quote nadat Engeland op het WK90 door Duitsland was uitgeschakeld. De uitspraak impliceert dat voetbal redelijk voorspelbaar is. Inmiddels weten wij Nederlanders wel beter. Voetbal is niet voorspelbaar. Nog niet zolang geleden zaten wij met z’n allen in zak en as. Niets deugde nog van het Nederlandse voetbal.  Wij zaten tijdens grote toernooien voor de buis te kijken hoe landen waar ze nog met een varkensblaas spelen zich uitsloofden op het WK. Nooit, maar dan ook nooit zou een Nederlandse club weer een rol van betekenis in de Champions leaque kunnen spelen. Gedreven door het grote geld zouden wij kansloos zijn..

Talent

Urenlang werd er in de Zeister bossen vergaderd, zonder dat er ook maar een enkel besluit genomen werd trouwens, hoe het tij te keren. Die besluiteloosheid is achteraf onze redding geweest. Wat je ook voor moois bedenkt om het voetbal beter te maken, alles valt en staat met talent wat opstaat. Nederland is groot geworden omdat er in de jaren zestig spelers doorbraken als Cruijff en Van Hanegem. Begin jaren 80 zaten we weer in een mindere periode, maar zie daar. Marco van Basten en Ruud Gullit stonden op en bezorgden ons zelfs de EK zege. PSV won de Europacup 1 aan de hand van Ronald Koeman. Daarna was het weer wachten op midden jaren 90. Ajax heerste in Europa met talenten als de broertjes De Boer, Seedorf, Davids en Kluivert. In de jaren na de eeuwwisseling was het weer wachten op nieuwe talenten. En ook die kwamen er weer. Van Persie, Sneijder, Robben en Van der Vaart. De Europacup 2 ging naar Rotterdam en op het WK voorkwam een Spaanse grote teen de WK titel. En Nu? Oranje wordt in een poule met Frankrijk en Duitsland eerste in de strijd om de Nations league.  En hoezo gaat een Nederlandse ploeg nooit meer een rol van betekenis spelen? Ajax plaatst zich ten koste van Real Madrid en Juventus bij de laatste vier. En ook gewoon omdat er weer een aantal exceptionele talenten opstaan. Wedstrijden worden niet in de Zeister bossen gewonnen, maar op het veld door goede voetballers.

Structuur

Waar men in Zeist wel trots op mag zijn, is dat de KNVB een structuur aanbiedt waarin die talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Nergens ter wereld wordt er in het weekend zo georganiseerd gespeeld als in ons kikkerlandje. Op die amateurveldjes begint het allemaal en daar ligt onze basis. Van Cruijff tot Frenkie de Jong, allemaal begonnen ze op zaterdagmorgen bij hun amateurclubje. Lekker ballen met je vriendjes, en als je toevallig wat beter bent dan je vriendjes, wordt je vanzelf door een profclub opgepikt. Voetbal gaat in golfbewegingen.

Dat geldt ook voor de amateurclubs waar deze site voor bedoeld is. In onze regio geen grote amateurclubs met meer dan 1000 leden. Structureel bijvoorbeeld hoofdklasse spelen kan cijfermatig gewoon niet. Zelfs 1e klasse wordt al lastig, als je tenminste geen spelers wilt betalen. Is dat erg? Nee helemaal niet. Je moet als club je plaats kennen, met af en toe een uitschieter naar boven, maar bij pech ook weleens een afzakker naar beneden. Reden tot paniek? Nee absoluut niet. Blijf gewoon doen wat je altijd hebt gedaan. Blijf aandacht schenken aan de jongens en meisjes die graag willen voetballen. Zorg dat je organisatie op peil blijft. Blijf die gezellige vereniging waar mensen graag bij willen horen en zich thuis voelen. Dan staat er vanzelf weer een goede lichting op waardoor het verloren gegane terrein weer heroverd wordt.

Tags:

  • Show Comments (0)

Geef een reactie

You May Also Like

Geslaagde editie Batse Jeugdvoetbaltoernooi

In Musselkanaal vond afgelopen weekend een nieuwe editie van het Batse Jeugdvoetbaltoernooi plaats. Op ...

TransferTalk: leegloop bij Gasselternijveen

Jaarlijks veranderen diverse spelers én trainers in de zomerstop van club. FC Kanaalstreek zal ...

Transfertalk

Overzicht van de transfermutaties van de Kanaalstreekclubs.